2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtök a múzeumban

Január 13-án, csütörtökön a Maros Megyei Múzeum Mărăşti utcai székhelyén a III. emeleti papírrestauráló laboratóriumban kerül sor az Időkapszula – papírkonzerváló bemutatóműhely című rendezvényre.

Ez alkalommal a marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövébe helyezett időkapszulában talált dokumentumokat mutatják be, az időkapszulát 2021. november 22-én a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében nyitották fel. A bemutatót magyar nyelven Oniga Erika, a művészeti osztály muzeológusa és művészettörténésze, román nyelven pedig Călin Ovidiu Pop, a konzerváló- és restaurálólaboratórium papírra és bőrre szakosodott restaurátora tartja, mindketten tagjai voltak az időkapszula felnyitását végző csapatnak.

A rézhengerbe helyezett üveghengerben teljes épségben megmaradtak a tárgyi emlékek. Ezek közül a legfontosabb az alapkőletétel pergamenre (kutyabőrre) írt okmánya, melynek szövegét Lakatos Samu tanár írta, a rajta lévő rajzot a kollégium új épületéről Gulyás Károly rajztanár készítette. A dokumentumot aláírták az egyházkerület vezetői, a kollégium elöljáróságának tagjai, a kollégium minden munkása, a művezető mérnökök és a vállalkozó. Ezt körülcsavarták az aznap megjelent helyi és budapesti újságokkal. Szám szerint 11 hírlap került bele: Marosvásárhelyről az Ellenőr, Székely Lapok és Székely Ellenzék aznap megjelent példányait és egy augusztusi Vasárnap című egyháztársadalmi családi lapot választották, valamint Budapestről a Budapest, Budapesti Hirlap, Egyet-értés, Pesti Hirlap, Az Ujság, Pesti Napló, Magyarország című lapok 1908. szeptember 9-én megjelent számait tették el az utókornak. A „forgalomban lévő arany, réz, nikkel és ezüstpénzekből” is van egy-egy teljesen új, összesen 9 darab érme, korona és fillér. Jegyzőkönyvben 10 db van: egy-egy darab 20, 10, 5, 2 és 1 koronás, továbbá 20, 10, 5, 2 és 1 filléres, teljesen új pénzzel együtt. Ezek mellett az 1907/1908-as tanévre vonatkozó Kollégiumi Értesítő is helyet kapott, melyre a jegyzőkönyvekben nem volt utalás.

A restaurálás lényege a tárgyak eredeti rendeltetésének visszaállítása patinájuk megőrzése mellett. A tárgy eredeti állapotát és az idő hatását úgy kell egyensúlyba hoznunk, hogy nem avatkozunk bele szubjektíven a tárgy világába. A konzerváló és restaurálólaboratórium munkatársai változatos „hordozókat” állítanak helyre: színes fát, olajat vásznon, papírt, kerámiát, követ, fémet. Ez a fáradságos munka előzi meg a műtárgyak kiállítását, hiszen állaguk optimális megőrzése nemcsak bemutatásuk alapfeltétele, hanem megőrzésüké és tárolásuké is. 


Látogatási feltételek

A belépés díjtalan, a vírushelyzetre való tekintettel az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a pr@muzeulmures.ro e-mail-címen vagy a 0749-912-992 telefonszámon lehet jelezni. A helyek száma korlátozott, a résztvevők maximális létszáma minden zárt helyiségben 20 fő (a terem kapacitásának csak 30%-a használható). A rendezvényeken csak a SARS-CoV-2 vírus ellen beoltott személyek vehetnek részt a második dózis felvétele után számított 10 nap után, valamint a koronavírus-fertőzésen átesett személyek az átesést bizonyító (legkevesebb 15, legtöbb 180 napja kiadott) igazolvánnyal. A rendezvények teljes időtartama alatt kötelező a maszk viselése. Kérjük, tartsák be a távolságtartás szabályát és viselkedjenek felelősen, saját és a mások egészsége védelmében! (közlemény)

Fotó: Nagy Tibor