2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyre több útkereszteződés van tele kéregető gyerekekkel

Az utóbbi időben Marosvásárhelyen egyre több kolduló gyereket látni a forgalmas útkereszteződésekben. Eddig is gyakori volt, hogy a város főterén vagy a lakónegyedekben a boltok előtt, a templomok bejáratánál, illetve a bevásárlóközpontok parkolóiban koszos, hiányos öltözékű gyerekek tartották a markukat az arra járóknak, egy ideje azonban látványosan megnőtt a számuk, a gépkocsik között sétálgatva gyakran már-már zavaró rámenősséggel kérnek pénzt.

A tavaly Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal szociális osztálya a helyi rendőrséggel és a megyei gyermekvédelmi igazgatósággal karöltve tájékoztató kampányt is kezdeményezett, amelyben próbálták felhívni a városlakók figyelmét arra, hogy nem szabad a kolduló gyermekeknek pénzt adni, mert ezzel nem nekik segítenek, hanem szüleiket juttatják pénzhez, és semmi garancia nincs arra, hogy abból a kiskorú is részesül. 

Ha pénzzel segítik a tenyerüket tartó kiskorúakat, azzal csak azt érik el, hogy jövedelemforrásként tekintenek rájuk a szülők, és továbbra sem engedik óvodába, iskolába őket, hanem kiküldik az utcára, hogy pénzt szerezzenek. Sajnos a kampány üzenetének az igazságtartalmáról a mindennapokban is megbizonyosodhatnak a segítő szándékúak, hiszen ha kiflit vagy más élelmet vesznek nekik, sok esetben tapasztalják, hogy azt nem igazán értékelik, netán el is dobják, nekik pénz kell, ugyanis ezt várják el tőlük a szülők.

Néhány hete a közösségi oldalon merült fel a kérdés, hogy mi lehet az oka ennek a „hirtelen támadt koldusgyerek-inváziónak” a városban, hiszen az utóbbi években lehetett látni néhányat a bevásárlóközpontok parkolójában, de az útkereszteződéseknél, az autók között nem. Egy ideje azonban egyik napról a másikra, hirtelen megtelt velük a város, esetenként egy-egy kereszteződésnél akár heten-nyolcan is jelen vannak, és gyakran elég agresszívan kéregetnek, elállják az autók útját.

Cristian Mateescu, a marosvásárhelyi helyi rendőrség osztályvezetője lapunknak elmondta, a járőrözések során, illetve a lakossági bejelentések alapján Marosvásárhely utcáin szinte naponta találnak kolduló kiskorúakat, akiket azonosítanak, és átadják őket a Maros Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság sürgősségi eseteket ellátó szolgálatának. A közrendészeti osztály vezetője hozzátette, az utóbbi időben kevesebb a más településekről a megyeszékhelyre koldulni érkező gyerek, elsősorban marosvásárhelyi kiskorúak kéregetnek a város utcáin.

Fotók: Nagy Tibor


Egy nap öt esetről szereztek tudomást

Érdeklődésünkre, hogy mi történik ezután a kolduláson ért kiskorúakkal, Andreia Moraru, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális osztályának igazgatója elmondta: miután a helyi rendőrség a gyermekvédelem sürgősségi központjába viszi a gyereket, amennyiben kiderül, hogy Marosvásárhelyen van a lakhelye, a gyermekvédelmi igazgatóság átiratban értesíti őket – például egy nap alatt öt esetről szereztek ezúton tudomást –, és kéri az esetek nyomon követését. 

Gyakran fülön csípnek más településekről érkező kiskorúakat is Marosvásárhely utcáin, és ilyenkor a gyermekvédelem mindig az adott település önkormányzatának a szociális osztályát kéri, hogy szociális ankétot készítsen, illetve kövesse nyomon a gyerek sorsának alakulását. A marosvásárhelyi szociális igazgatóság munkatársai havonta ellenőrzik a a megyeszékhelyen élő kiskorúak családját, az otthoni körülményeket, azt, hogy a gyerek jár-e iskolába, gondoskodnak-e róla, illetve, hogy nem kéreget-e ismét az utcákon. Ha ismét kolduláson érik a gyereket, az „fekete pont” a szülőknek, és amennyiben az eset nyomon követése során úgy ítélik meg, hogy a gyerek érdekében erre szükség van, javasolhatják a gyerek kiemelését a családból – magyarázta az igazgató. Mint mondta, voltak helyzetek, amikor ezzel a javaslattal fordultak a gyermekvédelmi igazgatósághoz, és amikor az indokoltnak találta, elindította a bírósági eljárást, máskor azonban úgy ítélte meg, hogy nincs erre szükség. 


A törvény világosan megfogalmazza, mikor emelhető ki a gyerek a családból

Idén megyeszerte eddig 38 bejelentés érkezett a Maros Megyei Gyermekvédelmi Igazgatósághoz olyan kiskorúakról, akiket az utcán találtak, miközben kéregettek – tudtuk meg Miklea Hajnaltól, az intézmény vezetőjétől. Mint mondta, a helyi rendőrség kötelessége ezeket a gyerekeket azonosítani, majd miután ez megtörtént, és tudják, kik a hozzátartozóik, honnan jönnek, visszaviszik őket a családba. Ha nem tudják azonosítani őket, akkor bekerülnek a gyermekvédelmi rendszerbe, a sürgősségi szolgálathoz, illetve van olyan eset is, amikor ott tartják a gyereket, és majd a szülők jelentkeznek. A kolduló gyerekek között vannak visszatérők, akiket már jól ismernek a hatóságok. Az eljárás szerint, amikor egy gyereket kolduláson érnek, felmérik a család helyzetét, ebben kérik a polgármesteri hivatalok segítségét, megpróbálják kideríteni, melyek azok a tényezők, amelyek oda vezettek, hogy ezek a gyerekek az utcára kerültek, ahelyett hogy iskolában, óvodában, nappali foglalkoztatókban lennének. Ha nem indokolt kiemelni őket a családból, a polgármesteri hivatalok olyan szolgáltatásokat próbálnak biztosítani számukra – például beíratják iskolába, vagy nappali központba irányítják őket –, amelyek segítenek megelőzni azt, hogy újra az utcára kerüljenek. Amikor a gyerek nem kerülhet vissza a családba, bekerül a védelmi rendszerbe, a 7 éven aluliak hivatásos nevelőszülőkhöz, a 7 évnél idősebbek pedig elhelyezési központokba. A törvény világosan megfogalmazza az eseteket, amikor kiemelhető a gyerek a családból, ehhez több tényezőnek kell fennállnia, például a gyerek bántalmazva van, vagy szülő nélkül maradt, és a tágabb család nem tud gondoskodni róla – sorolt fel néhányat ezek közül az igazgató.

Hozzátette, ha közelebbről megvizsgálják azokat a családokat, amelyekből koldulni küldik a gyermekeket, a tapasztalat az, hogy van jövedelmük, és ha a pénzt be tudnák osztani, akkor valószínűleg meg is tudnának élni. Ezért nem elég csak a gyerekkel dolgozni, a szülőkkel is kellene ahhoz, hogy ezt a jelenséget vissza lehessen szorítani.


Határozottabb fellépésre lenne szükség

A hátrányos helyzetű közösségekkel dolgozó Divers Egyesület vezetője, Koreck Mária szerint a hatóságok részéről határozottabb fellépésre lenne szükség. Mint mondta, a helyi rendőrség teszi is a dolgát, összeszedik az utcán talált kiskorúakat, a gond utólag van, a gyermekvédelmi igazgatóságnak erőteljesebben kellene fellépni ezekben az esetekben. 

– Ha kétszer, háromszor, négyszer kolduláson érték ugyanazt a gyereket, akkor automatikusan ki kellene emelni a családból, a gyermekvédelem automatikusan a bírósághoz kellene forduljon, és szorgalmazza a gyerekeknek a védelmi rendszerben való elhelyezését – adott hangot véleményének Koreck Mária, aki szerint ez a fellépés talán elrettentő példa lehetne az egyes családok számára, hiszen az esetek nagy részében azt látják, újra és újra kiküldhetik koldulni a gyereket, úgysem történik semmi.

– Vásárhelyen nem száz családból kellene kiemelni a gyerekeket, mindössze 15 körül lehet azoknak a száma, amelyek koldulni küldik a kiskorúakat – tette hozzá a Divers Egyesület vezetője.