2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A gyergyói összművészeti fesztivál élményeiről

Minden kezdet nehéz, sok tervezgetés, rengeteg ötlet, megszámlálhatatlan gyűlés és óriási fejfájások jellemzik. Azonban a fáradságos munkának mindig megvan a gyümölcse. A tavalyi év teljesen más volt, és az idei is tartogatott új – és nem egy esetben kellemetlen – dolgokat. Az Egyfeszt szervezői azonban nem adták fel, kitartottak az ötletük mellett, és megszervezték a Gyergyói-medence első összművészeti fesztiválját, ahol mindenki megtalálhatta a számára értéket jelentő helyszínt.

Volt minden Gyergyóban: képzőművészeti udvar, jazzudvar, gasztroutca, kiállítás, nagyszínpad, könyv- és színházudvar, örmény udvar, Chill zone, folkudvar, utcazene és még sorolhatnánk. A különböző helyszínek szét voltak szórva a városban, ezek között pedig érdeklődő fesztiválozók sétálgattak. Természetesen a gyergyószentmiklósi lakosoknak nem volt újdonság a város, de a távolabbról érkezők a fesztivál pontjai között járva és azokat keresve, felfedezték a települést. Lehetett látni, ahogy egyesek meg-megálltak bizonyos épületek előtt, megtekintve a város épített örökségét.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legösszetettebb helyszín a színház- és filmudvar volt, ahol könyvesüzlet, könyvbemutató, színházi előadás, gyermekfoglalkozások és koncertek is voltak, illetve az itt elhelyezett padokon pihenni és szocializálódni lehetett. Bármikor belépett a látogató erre a helyszínre, mindig találkozott valakivel, és jóformán nem volt olyan pillanat, amikor nem zajlott valamilyen esemény.

A jazzudvar egyértelműen a komolyabb zene kedvelőinek szólt, de azok is érezhették a hely atmoszféráját, akik nem feltétlenül rajonganak ezért a műfajért. Aki pedig zenehallgatás közben megéhezett, nem kellett messze menjen, hiszen a közvetlen közelben ott volt a gasztroutca, ahol a már megszokott, fesztiválokhoz kapcsolható ételeken kívül rendes vendéglőben is helyet lehetett foglalni, ahol a házi ízektől az örmény különlegességéig mindent meg lehetett találni. A jazzudvar és a gasztroutca között pedig ott volt a kiállítás, ahol kézműves-termékeket lehetett vásárolni, illetve gyermekeknek szóló kézműves-foglalkozásokat tartottak. Azok, akik a művészetet igényelték, ellátogathattak a zsinagógába, amely a képzőművészeti udvarnak adott helyet.

Könyv- és színházudvar

Forrás: Facebook


A kultúra szerelmeseinek pedig ott volt az örmény udvar, ahol az örmények történetét, nemesítési folyamatát és a Gyergyószentmiklóshoz fűződő kapcsolatát ismerhették meg. Ezen a ponton többek között dr. Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Magyar–Örmény Kulturális Egyesület elnöke és dr. Kálmán Attila, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum történelemtanára beszélt. Dr. Puskás Attila az örmények útjáról tartott előadást, akik kereskedőként érkeztek a térségbe, és sok esetben a foglalkozásuk alapján kapott nevet vették fel, és örökítették tovább. Ezek a nevek a mai napig fennmaradtak az erdélyi társadalomban, így például a Csíki, a Mánya, a Capdebou vagy a Placintar, és viselőik valamilyen szálon kapcsolódnak az örmény népcsoporthoz.

A fiataloknak pedig ott volt a folkudvar vagy a nagyszínpad. Utóbbin a mindenki számára ismerős nevek léptek fel, mint például a Bagossy Brothers Company, amely elmondta, hogy számára mindig ünnep otthon, a szülővárosban fellépni. Innen indultak, és a hazatérés, a barátok és a család jelenléte valamit hozzáad a koncert hangulatához. A zenekar frontembere, Bagossy Norbert elárulta, hogy legutóbb másfél éve álltak a szülővárosuk színpadán.

Ám volt egy apró hiányosság is a fesztiválon. Ez pedig nem más, mint a térkép. Mivel a helyszínek szét voltak szórva a városban, az egyszerűbb felfedezés érdekében minden résztvevő kapott egy térképet, azonban ezen nem voltak feltüntetve az utcák, csak ábrázolták őket. Így a más településekről érkezőknek nem volt egyszerű megtalálni a fesztivál különböző pontjait. A szervezők nyitottak voltak a javaslatra, és terveik alapján az Egyfeszt második kiadására már online, Google Maps alapú térképpel készülnek.

Összességében egy sokszínű összművészeti fesztivál volt, ahol mindenki megtalálhatta a számára érdekes programpontot. A szervezők és résztvevők kedvét pedig a szombat esti vihar sem szegte, bár elmaradt a Zenevonat az LGT sztárjaival és Charlie-val a koncert, ezenkívül még néhány programot félbe kellett szakítani, de a vihar után folytatódtak az események. Így sor kerülhetett a KVAB zenekar első olyan koncertjére, ahol az emberek állva énekelték a dalaikat. Bár az Egyfesztnek ez volt az első kiadása, nem voltak tapasztalhatók „gyermekbetegségek”, és minden bizonnyal a jövőben még eredményesebb és sikeresebb lesz a rendezvény.

Folkudvar

Forrás: Facebook