2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ebben az időszakban megyénk számos övezetében a termőföldeken a vadak számottevő kárt okoznak. Ebben a helyzetben van Nyárádmagyarós község is, ahol nemcsak a gabonatermést, az állatállományt is megtizedelik.

Ebben az időszakban megyénk számos övezetében a termőföldeken a vadak számottevő kárt okoznak. Ebben a helyzetben van Nyárádmagyarós község is, ahol nemcsak a gabonatermést, az állatállományt is megtizedelik. Amióta a nyárádmagyarósi vadgazdálkodási alapot magán vadászegyesület adminisztrálja, a gazdák kárpótláshoz jutnak.

Kacsó Antal polgármester tájékoztatása szerint idén a község területén a Bekecs közelében három medvetámadást jegyeztek, ezek során a nagyvad egy lovat megölt, kettőt megsebesített. A farkasok elpusztítottak nyolc juhot. Az utóbbi napokban öt gazda jelentett vadkárt, amelyet a medve okozott kukoricaparcelláikon. Ugyancsak az eltelt napokban egy legelőn a medve szabályosan feltépte a füvet, cserebogár lárvája után kutatva. A polgármester kedden ellenőrizte a legelőn okozott kárt. A községvezetés kérésére a Brassói Területi és Erdővédelmi Felügyelőség, a környezetvédelmi ügynökség, a Kis-Nyárád magán vadász-horgász egyesület és a polgármesteri hivatal képviselőiből alakított bizottság két-három héttel ezelőtt felmérte főleg a kukoricatermésben okozott kárt, miután a juhállományban okozott károk kártalanításának folyamatát elindították. Kérdésünkre Kacsó Antal polgármester elmondta, hogy amióta magán horgász-vadász egyesület adminisztrálja a helyi vadgazdálkodási alapot, a gazdák, amennyiben eleget tesznek a törvényben megszabott feltételeknek, kárpótláshoz jutnak – húsz év után először.

A Kis-Nyárád vadász-horgász egyesület vezetője, Farkas Szabolcs elmondta, hogy a versenytárgyalás megnyerése után márciustól vették át a nyárádmagyarósi vadgazdálkodási alapot, amelyhez 7.856 hektár tartozik. A 23 tagú vadásztársaság a vadak téli ellátására 10 tonna kukoricát biztosított, 20 tonna szénát, száraz takarmányt bálázott. Három hektáron vetett a vadak számára silókukoricát, amelynek már csak a nyoma maradt.

– Miként kártalanítják a gazdálkodókat?

Farkas Szabolcs kifejtette, hogy amennyiben a gazdálkodó az előírásoknak eleget tesz (villanypásztorral, kutyával, vagy valamiképpen őrzi a termést), kárpótolják. A kárfelmérő bizottság általában százalékban határozza meg a kárt, ha egy hektáron a kár 30%-os, akkor az annak megfelelő terménnyel, vagy a hektárra számított összköltség 30%-ával kárpótolják a gazdálkodót. Mivel a vadak elszaporodtak a Bekecs környékén, idén 25 vaddisznóra (ötöt már kilőttek) 20 őzre (hét kilőve), és egy szarvasbika kilövésére kaptak jóváhagyást. A kilőhető medvék számát még nem tudják.

– Arra törekedünk, hogy a kárpótlásra szánt kiadások mellett a vadgazdálkodási alapunk területén a télire megfelelő mennyiségű takarmányt biztosítsunk a vadállománynak – összegzett Farkas Szabolcs.