2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az aradi vértanúkra emlékeznek Marosvásárhelyen 

Október 6. az aradi vértanúk emléknapja. Ez alkalomból csütörtökön 17 órától az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete a Postarétre, a Székely vértanúk emlékművéhez várja ünnepi megemlékezésre a marosvásárhelyieket.

Szászrégenben verses-zenés emlékezés

Az Üzenet című verses-zenés előadással emlékeznek az aradi vértanúkra október 6-án, csütörtökön 18 órától a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében. Fellép a Piccolino gyermekkórus és furulyazenekar, a marosfelfalui Bíborka néptánccsoport, a Szászrégeni Népszínház Kemény János Társulata, a Csim-Bumm ifjúsági színjátszó csoport, a régeni Járom néptánccsoport nagycsoportja, valamint Virginás Árpád előadó. Szervező a Humana Regun Egyesület. A belépés díjtalan.

Székelyföld Napok – megnyitó 

Október 7-én, pénteken kezdődik az idei Székelyföld Napok rendezvénysorozata, amelynek központi programpontjai ezúttal Marosvásárhelyen lesznek. A hivatalos megnyitót 7-én este 6 órától tartják a Kultúrpalota nagytermében, ahol a filharmónia és a Maros Művészegyüttes közös műsorral lép fel.

Holokauszt-emléknap a megyeszékhelyen

 Október 7-én, pénteken déli 12 órakor a Maros megyei prefektúra a marosvásárhelyi zsidó hitközség együttműködésével megemlékezést tart a nemzeti holokauszt emléknapja alkalmából a zsidó vértanúk Călăraşilor/Kossuth utcai emlékművénél.

Magyar nap Nagysármáson

 Október 8-án, szombaton első alkalommal szerveznek magyar napot Nagysármáson. A programban néptánctalálkozó, helyi RMDSZ-tanácsosok és mezőségi polgármesterek kerekasztal-beszélgetése, zenés-táncos előadás és szüreti bál is szerepel.

Kiállítás Budapesten

Október 6-án 19 órakor a Maros Mezőségi Művésztelep kiállítása nyílik meg Budapesten a Bartók 1 Galériában. A megnyitón Molnár D. Dénes képzőművész és Czirjék Lajos, a művésztelep vezetője mutatja be a mezőségi táborokat és a kiállítást. Negyvenöt alkotó egy-egy munkája szerepel a kiállításon, nagyobbrészt festmények, de vannak grafikai munkák, kisplasztikák és faragványok is. A kiállítás október 27-ig látogatható.

Fesztiválnyitó szimfonikus hangverseny

Október 6-án, csütörtökön 19 órakor szimfonikus hangversennyel indul a XXXII. Constantin Silvestri nemzetközi zenei fesztivál. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Mihnea Ignat vezényli, zongoraszólót játszik Eva Garet. Műsoron Silvestri- és Csajkovszkij-művek.

Eltűntek – a Yorick előadása

A közönség kérésére a Yorick Stúdió a 2022–2023-as színházi évadban felújítja és újra műsorra tűzi az Elise Wilk Eltűntek című művéből készült drámát. Az első előadás október 8-án, szombaton este 7 órától tekinthető meg a marosvásárhelyi vár Mészárosok bástyájában. Jegyfoglalás a 0755-388-876 telefonszámon. Az előadás főtámogatója Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala.

Báthory István egyetemes emlékezete és megbecsülése

Október 13-án délután 6 órától Báthory István egyetemes emlékezete és megbecsülése címmel tart előadást (a Székelyföld Napok egyik programpontjaként) Marosvásárhelyen az Arany János utca 2. szám alatt dr. Ábrám Zoltán. Közreműködik a Fagyöngy citerazenekar. A belépés ingyenes. A szervező EMKE marosvásárhelyi fiókja minden érdeklődőt szeretettel vár.

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta