2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Régi cserkészeket keresnek

Idén október 8-án lesz 30 éves a marosvásárhelyi 30-as számú Gróf Teleki Sámuel cserkészcsapat, amely 1992-ben ezen a napon kezdte el hivatalosan működését. A jubileumi évfordulóra keresik a cserkészcsapat régi tagjait. Arra kérik az érintetteket, hogy június 30-ig, csütörtökig jelentkezzenek be a Telekis cserkészek Facebook-csoportba, amely azért jött létre, hogy összefogja a cserkészcsapat egykori és jelenlegi tagjait. Aki Facebookon nem elérhető, jelentkezzen a 30groftelekisamuel@rmcssz.ro e-mail-címen vagy a 0746-799-057-es telefonszámon. 

Kicsivel kevesebb a munkanélküli

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség nyilvántartásában szereplő adatok szerint májusban a munkanélküliségi ráta 2,33% volt, ez 0,03%-os csökkenést jelent a korábbi hónaphoz képest, amikor 2,36% volt ez az arány. A hónap végén az ügynökség 5486 munkanélkülit tartott nyilván, ebből 2490 nő.  

Kirándulás a Női Akadémiával

A Női Akadémia kétnapos partiumi kirándulásra hívja az érdeklődőket július 9–10-én. A kirándulók meglátogatják a Szilágy megyei Zsibón a Wesselényi-kastély területén lévő botanikus és vadaskertet, Almásgalgónál a Sárkányok völgyét, Nagybányán a híres festészeti művésztelepet, a régi városközpontot, Koltón pedig Petőfi nyomába erednek. A helyek száma korlátozott, jelentkezni július 1-ig lehet. További tájékoztatás a 0265/311-727-es telefonszámon, valamint a Női Akadémia Facebook-oldalán.

Forgalomkorlátozás Marosvásárhely központjában

A Super Rally országos autóverseny miatt július 1-jén, pénteken este 7 órától 3-án, vasárnap hajnali 6 óráig lezárják Marosvásárhely központját. A forgalomkorlátozás az alábbi utcákat érinti: Győzelem tér, Rózsák tere, Enescu, Városháza, Tusnád, Művész, Köteles Sámuel, Márton Áron, Kogălniceanu, Sáros utcák – tudtuk meg a polgármesteri hivatal illetékesétől. 

Három gépkocsi ütközött

Június 25-én, szombaton a délelőtti órákban három gépkocsi ütközött össze erőteljesen Marosvásárhelyen, a Iuliu Maniu utcában. A balesetben két kiskorú megsérült, a rohammentő-szolgálat szállította el őket.  

Élményterápiás tábor 

A Yuppi Camp Romániában elsőként szervez ingyenes élményterápiás tábort krónikus beteg gyerekeknek és testvéreiknek. A tábor célja a beteg gyerekek önbecsülésének növelése, a stresszoldás, a személyes kapcsolatok és az érzelemkifejezés javítása, valamint a beteg és egészséges testvér közötti kötelék erősítése. A Testvér Tábort Mezősályiban tartják augusztus 20–23. között, ahová 6 és 18 év közötti rákbeteg vagy autoimmun betegségben szenvedő gyerekeket – összesen mintegy 50 résztvevőt – várnak testvéreikkel együtt. Bővebb tájékoztatás a www.yuppicamp.ro oldalon, a Yuppi Camp Facebook- és Instagram-oldalán található, valamint a gyerektoborzásért felelős munkatárstól (Ruszkai Laura: 0745-546-853, camper@yuppicamp.ro) igényelhető.

Újraélt figurák – a várban

Június 28-án, kedden (ma) 19 órától a Maros Művészegyüttes Újraélt figurák című előadása látható Marosvásárhelyen, a vár színpadán. A műsor Közép-Erdély színes hagyományaiból meríti táncanyagát, Gerendkeresztúr, Küküllődombó, Girolt, Válaszút, Mezőkeszü és Magyarpalatka hagyományait, illetve küküllőmenti és Maros menti cigánytáncokat mutat be. Rendező-koreográfus Varga János. 

Népdaléneklő mesterkurzus Marosvásárhelyen

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében népdaléneklő mesterkurzust tart Nemes Annamária zenetanár június 29-én, szerdán 16 órától Marosvásárhelyen, a Sáros utca 1. szám alatt. A Berde Mózes Unitárius Gimnázium pedagógusa udvarhelyszéki népdalokkal ismerteti meg az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, a helyek száma viszont korlátozott. Jelentkezni a szentgyorgyi.andrea@ehh.ro e-mail-címen, valamint a 0772-072-269-es telefonszámon lehet. 

Kultúraidéző napok 

Második alkalommal kerül sor a Kultúraidéző napok Maroskeresztúron című rendezvénysorozatra a polgármesteri hivatal szervezésében. A program június 28-án, kedden (ma) kezdődik és július 3-án, vasárnap zárul. A kultúrotthonban esténként 7 órától várják az érdeklődőket. Kedden a Doruri Mureşene kulturális egyesület műsorát lehet megtekinteni, 29-én, szerdán a Bekecs néptáncegyüttes Reliktum című folklórelőadásával lép fel, 30-án, csütörtökön Lorenzo Cristian bűvész produkciójával folytatódik a rendezvénysorozat. Július 1-jén, pénteken a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata Campionatul de improvizaţie című előadását viszi színre, 2-án, szombaton az Excellent Dancing mutatja be táncműsorát, 3-án, vasárnap pedig az Áriák a bolerótól a tangóig című estre kerül sor, fellép Borsos Edith szoprán és a Tiberius kvartett, zongorán Bordos Nagy Kinga, basszusgitáron Kostyák Márton kísér.

Emlékkiállítás a Bernády Házban

Nyilka Róbert születésének 90. és halálának 50. évfordulója alkalmából kettős rendezvénnyel emlékeznek a festőművészre június 30-án, csütörtökön 18 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban. A művész festményeiből emlékkiállítás nyílik, továbbá bemutatják festészeti albumát. A rendezvényt méltatja Nagy Miklós Kund művészeti író, Spielmann Mihály író, történész és Czirjék Lajos, a kiállítás szervezője. Támogatók: a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány és a Maros Mezőségi Művésztelep. 

 Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó