2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lelkészszentelés Gernyeszegen 

Miután június 23-án egyéves segédlelkészi szolgálat után hét fiatal lelkészképesítő vizsgát tett Kolozsváron, lelkésszé szentelik őket. Az eseményre az egyházkerületi közgyűlés keretében Gernyeszegen június 30-án 17 órakor kerül sor.

Megnyílt a Medve-tó, drágultak a jegyek

A hét végén megnyílt a szovátai Medve-tó, amely a nyár folyamán 10-18 óra között tart nyitva. 13-15 óra között szünetet tartanak, amikor a fürdőzőknek el kell hagyniuk a tó vizét, de a napozó nem zár be. A felnőttjegy 30 lejről 40 lejre, míg a gyermekbelépő 25 lejről 30 lejre drágult. 

Vakáció a Kultúrpalotában 

A Maros Megyei Múzeum június utolsó napjaiban vakációs programot szervez a gyermekeknek a Kultúrpalota kiállító- és múzeumpedagógiai tereiben. A tevékenységi naptárban 28-án és 29-én kvíz szerepel, az első a Modern Román Művészeti Galériáról, a második a Magyar Képtárról, míg 30-án játék lesz a Kultúrpalotában. Az eseményekre 10 és 11.30 óra között kerül sor, és a 6-10 év közötti korosztálynak szólnak. A belépő ára 8 lej, regisztráció a 0726-600-565-ös telefonszámon vagy az educatie@muzeulmures.ro e-mail-címen. A program célja megismertetni a gyermekekkel a reprezentatív épületet. 

GernyeFest 

A Fejes Művészeti Akadémia különleges fesztiválra invitálja a klasszikus, a népzene, a jazz és a rendkívüli történelmi helyszínek kedvelőit. Július 10-én 12 órától a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFest rendhagyó filmbemutatóval, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjeivel és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket. 12-16 óra között népzenei családi programok, énekoktatás és kézműves-foglalkozások lesznek az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében. Ezt követi a Fejes Akadémia fiatal tehetségeinek koncertje, 18 órától kamarakoncert lesz Fejes Krisztina zongora-, Szabó Gábor hegedű-, Wenting Kang brácsa-, Onczay Zoltán gordonkaművész közreműködésével. 20 órától Celectro – zenei világok összemosódása, közreműködik Onczay Zoltán csellóművész, Lantos Zoltán jazz-hegedűművész, Andrew J., az élő elektronika mestere. Jegyek a helyszínen vásárolhatók. A felnőttjegy ára 15, a gyermekjegyé 5 lej. Előregisztráció a gernyefest@gmail.com e-mail-címen.

Köztéri ivóvízkutakat helyeztek ki Marosvásárhelyen 

A Marosvásárhelyi Polgármester Hivatal a nyári hőségre való tekintettel nyolc köztéri ivóvízkutat helyezett el a városban: a Színház téren, a Győzelem téren, a polgármesteri hivatal előtt, a várban, a Somostetőn, a lakótelepek játszóterein és a piacokon. Ha a helyzet megköveteli, újabb intézkedéseket vezetnek be a kánikula hatásának ellensúlyozására. 

Babák újrahasznosított anyagból

Június 28-án, kedden 17.00–19.00 óra között a Női Akadémia várja az ügyes kezű nők heti rendszerességgel megszervezett tevékenységére azokat a hölgyeket, akik különböző kézműves-tevékenységek fortélyait szeretnék elsajátítani a Divers Egyesület Marosvásárhely, Avram Iancu (Rákóczi) utca 29. szám alatti székházában. A foglalkozáson a résztvevők Lajos Anna kézműves irányításával újrahasznosított anyagból babákat készítenek. A tevékenységhez szükséges kellékeket a szervezők biztosítják. További információt a 0265/311-727-es telefonszámon, a Fb-oldalon vagy az office@divers.org.ro e-mail-címen lehet igényelni. A szervezők további tevékenységekre a résztvevőktől adományt köszönettel elfogadnak. 

Caligula helytartója – a Spectrum Színház évadzáró előadása

Július elsején, pénteken este 7 órától évadzáró előadásra várja közönségét a marosvásárhelyi Spectrum Színház. A nagyérdemű Székely János Caligula helytartója című drámáját láthatja Kincses Elemér rendezésében. Az előadást a Spectrum Színház a Csűrszínházi Egyesülettel, a csíkszeredai ADI Pro Siculi Alapítvánnyal és a Maros Művészegyüttessel együttműködésben állította színpadra. Jegyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. 

We Will Rock You – rendkívüli évadzáró hangverseny

Június 30-án, csütörtökön a We Will Rock You című, 19 órakor kezdődő rendkívüli hangversennyel, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band együttesének előadásával zárul a filharmónia idei évada a Kultúrpalota nagytermében. A filharmóniának a Román Televízió Marosvásárhelyi Stúdiójával közösen szervezett koncertjén Remus Grama vezényel. Műsoron a Beatles, a Rolling Stones, a Pink Floyd, a Queen, a Led Zeppelin, a Metallica, a Guns’n Roses és más együttesek szimfonikus rockslágerei. Az évadzáró koncertet július 1-jén, pénteken 19 órától megismétlik.

Mezítlét – Röhrig Géza estje

Június 30-án 18 órakor a marosvásárhelyi Gemma Book Café meghívottja Röhrig Géza lesz. Erre az alkalomra tíz verseskötetének anyagából válogat a szerző, aki az elmúlt néhány évben filmszínészként is bizonyított. Az elhangzó művek előtt és között Szekernyés Tünde beszélget a szerzővel. A résztvevőknek ajánlják, hogy kezdés előtt legalább negyedórával jelenjenek meg a rendelések időbeni felvétele érdekében. Helyfoglalás a következő linken: https://forms.gle/bk7t6ThrTiSAGxu8A

Búzásbesenyői falunap

Július 3-án tartják meg a búzásbesenyői falunapot, amely 10.30 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a katolikus templomban. Ennek keretében adják át a Pro Búzásbesenyő elismeréseket. 12 órától ünnepi műsorra várják az érdeklődőket a Rátoni János Művelődési Házba, majd a meghívottak ünnepi ebédjére kerül sor. Délután népzenei és néptáncelőadások, koncertek lesznek a tornaterem melletti pályán. 

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta