2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen ülésezik a Zsinat 

A Magyar Unitárius Egyház Zsinata Marosvásárhelyen ülésezik június 25-én, szombaton a kövesdombi unitárius templomban, ahol 13 órától lelkészszentelési istentiszteletre kerül sor, tizenhárom lelkész tesz szolgálati esküt. A szószéki szolgálatot Mátéfi Tímea lelkész (Énlaka) végzi. Lelkészszentelési beszédet mond Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke. A lelkészek eskütétele után úrvacsoraosztásra kerül sor, az erre előkészítő beszédet Tófalvi Tamás lelkész (Székelyszentmihály) mondja.

Forgalomkorlátozás a városnapokon

 A Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozatának zavartalan lebonyolítása érdekében forgalomkorlátozások lesznek a városközpontban, illetve a vár területén. A George Enescu utcába csütörtöktől 27-én, hétfőn hajnali 6 óráig tilos behajtani. 24-én, pénteken 18 órától 27-én, hétfőn 6 óráig a Győzelem téren, a Rózsák terén, a Művész, Bolyai, Bartók Béla, Városháza, Tusnád utcákban is forgalomkorlátozásra kell számítani. A Vár sétányon 27-én, hétfőn reggel 9 óráig tilos parkolni – tájékoztat Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

Terápiás program

 A Bonus Pastor Alapítvány július 7–10. között négynapos terápiás programot szervez férfi és női szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Szentkatolnán. A program célja az absztinencia elérése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv készítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Jelentkezni június 30-ig lehet Marosvásárhelyen, az alábbi telefonszámokon: Bartha Éva – 0740-056-691, McAlister Magdolna – 0742-653-331.

Hit és Fény találkozó Marosszentgyörgyön

 Június 25-én, szombaton 17 órától a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében Hit és Fény találkozót tartanak a marosvásárhelyi, nagyernyei és marosszentgyörgyi közösségeknek.

Hétvégeken zárva a fedett uszoda

 A marosvásárhelyi Mircea Birău fedett uszoda szolgáltatásai iránt megcsappant érdeklődés miatt szombaton és vasárnap a létesítmény zárva tart. A nyári hónapokban keddtől péntekig a szokásos nyitvatartás szerint fogadja a látogatókat az uszoda. Hétfőn takarítás és fertőtlenítés miatt zárva tart. 

Élelmiszer-támogatás szociális utalvánnyal

Elkezdték átutalni az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető szociális támogatás első részletét. A Támogatás Romániának kormányzati program keretében biztosított szociális utalványokat kéthavonta adják, a 250 lej értékű támogatásra a nehéz anyagi körülmények között élő személyek jogosultak. A kérelmeket és a szükséges dokumentumokat a nyugdíjasokon, a fogyatékkal élőkön és szociális támogatásban részesülőkön kívül a többi kategória kedvezményezettje elektronikus formában is elküldheti a registratura.das@tirgumures.ro e-mail-címre, vagy személyesen benyújthatja a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság iktatójában, a Dózsa György utca 9. szám alatt, a 8-as számú irodában hétfőtől péntekig 8–12 óra között, kedden és csütörtökön 14–16 óra között, minden hónap utolsó napjáig, így a következő hónaptól támogatásban részesülhet.

Gépkocsi-alkatrészeket törvénytelenül forgalmazó bandát tartóztattak le 

Június 23-án hajnalban a Maros megyei, a marosvásárhelyi és a szászrégeni rendőrség bűnüldöző osztályainak koordinálásával több megye rendőrségének, csendőrségének és ügyészségének együttműködésével nyolc megyében, 43 helyszínen tartottak házkutatást olyan személyeknél, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2021-ben Svájcból luxus-személygépkocsikat, haszonjárműveket, nyergesvontatókat hoztak Romániába. A járműveket lízingelték és/vagy kibérelték, majd Romániában szétszedték, és az alkatrészeket feketén eladták. Maros megyében 30, Vasluiban négy, Teleormanban, Hargitában, Neamţban két-két, Kovászna, Szeben, Bihar megyében egy-egy személynél volt házkutatás. Az akció során 47 személyt vizsgálati fogságba helyeztek – tájékoztatott a megyei rendőrség sajtóosztálya. 

Tűz az Ilva völgyében 

Szerdán a déli órákban Palotailván, az Ilva völgyében, közvetlenül az erdő mellett meggyúlt a száraz növényzet. A tűz két hektárra terjedt ki, legelőket, erdőszéleket érintett, az erdőt is veszélyeztette. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki, az oltásban részt vettek Maros és Hargita megyei hivatásos tűzoltók, valamint palotailvai önkéntes tűzoltók, az erdőgazdálkodási vállalat önkéntesei és a hegyimentő szolgálat munkatársai. A nehezen megközelíthető lejtős terepen az erős szél is nehezítette az oltást. A tűzoltóknak nem volt lehetőségük az oltáshoz szükséges berendezéseket használni, így négyzetméterenként haladtak, hogy megfékezzék a tűz terjedését. A katasztrófavédelmi felügyelőség tegnapi közleménye szerint 28 tűzoltó a helyszínen maradt, hogy a feléledő füstölgő tűzfészkeket elfojtsa.

Magyarói Napok

Június 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap megtartják a Magyarói Napokat. A programban gulyásfőző verseny, gyermekvetélkedők, futballmeccs és számos koncert szerepel. Szombaton 20 órától Andrea Vîlcan, 21 órától a DreamFlow lép közönség elé, 22 órától szabadtéri buli kezdődik. Vasárnap 14 órától, a rendezvény ünnepélyes megnyitóján díjazzák a felső tagozatos diákokat, és köszöntik az 50 éve házasokat. 15 órától néptáncműsor kezdődik, fellépnek a cigándi Sarkantyús, a magyarói Csurgó, a holtmarosi Forduló, a körtvélyfáji Bokréta néptánccsoportok, népdalokat énekel Vajda Szilvia és Borbély Tekla. 17.20-tól a Maros Művészegyüttes magyar és román tagozatának előadása következik. 20 órától Ferenczi Kamilla, az X Faktor tehetségkutató tavalyi döntőse, 21 órától Florin Vos, 22 órától Jolly koncertezik. A rendezvénysorozatot 23 órakor tűzijáték zárja. 

Felsővárosi esték – könyvbemutató

A Felsővárosi esték rendezvénysorozat keretében a marosvásárhelyi felsővárosi református egyházközség gyülekezeti termében – 1989. December 22. utca 49. szám – június 24-én 19 órakor bemutatják Szucher Ervin Élő lelkek holt vidéke című kötetét, amely a szerző Végvárak omladozó falai című sorozatának harmadik kiadványa. A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Ötvös József nyugalmazott lelkipásztor-esperes. Gitáron közreműködik Zalányi János. Áhítatot tart Benkő Mihály lelkipásztor. 

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta