2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Úrnapi körmenet

Június 19-én, vasárnap délután 5 órától úrnapi körmenetet tartanak a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániánál. 

Forgalomkorlátozás a főtéren

Marosvásárhelyen, a főtéri ortodox katedrális és a Győzelem tér közötti szakaszon mindkét irányban kicserélik az aszfalt kopórétegét. A marási munkálatokat 16-án, csütörtökön végezték, 17-én, pénteken (ma) 19.30-tól pedig az új aszfaltot öntik az említett útszakaszra, ahol forgalomkorlátozás lesz – tájékoztat Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. 

Régi cserkészeket keresnek

Idén október 8-án lesz 30 éves a marosvásárhelyi 30-as számú gróf Teleki Sámuel cserkészcsapat, amely 1992-ben ezen a napon kezdte el hivatalosan működését. A jubileumi évfordulóra keresik a cserkészcsapat egykori tagjait. Arra kérik az érintetteket, hogy június 30-ig jelentkezzenek be a Telekis cserkészek Facebook-csoportba, amely azért jött létre, hogy összefogja a cserkészcsapat egykori és jelenlegi tagjait. Aki Facebookon nem elérhető, jelentkezzen a 30groftelekisamuel@rmcssz.ro e-mail-címen vagy a 0746-799-057-es telefonszámon. 

Nevezés a Retro Racingre

Június 25-én, szombaton 8 órától a Transilvania Motor Ringen sor kerül a retró autók országos bajnokságának harmadik fordulójára, amelyre a megfelelő kategóriájú régi járművel bárki benevezhet a https://www.romanianretroracing.com/inscrieri-etapa-3-2022 elérhetőségen. 

Jövő héten írásbeli

Június 20-án, hétfőn a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik az írásbeli érettségi. A profilnak megfelelő főtantárgyból 21-én, kedden, a választott tantárgyból szerdán vizsgáznak a középiskolát végzettek. Anyanyelvi irodalomból 23-án, csütörtökön lesz a megmérettetés. Az ideiglenes eredményeket június 27-én, hétfőn déli 12 óráig függesztik ki, az óvások ugyanaznap 18 óráig nyújthatók be. A végső eredményeket július elsején, pénteken teszik közzé. Az érettségi vizsga akkor tekinthető sikeresnek, ha a végzősök minden vizsgán részt vettek, és tantárgyanként legkevesebb 5-ös osztályzatot értek el, viszont az írásbeli vizsgák általános osztályzata nem lehet kisebb 6-osnál.

Kirándulás Gyulafehérvárra

A Maros megyei Magyar Nyugdíjasok Klubja kirándulást szervez június 25-én Gyulafehérvárra. Érdeklődni, jelentkezni hétköznapokon 9-14 óra között a 0744-928.299-es telefonszámon lehet. 

Erdélyi borverseny

Június 24-én, pénteken az Arad megyei Ópáloson, a Balla Géza Pincészetnél első alkalommal tartja meg az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete Erdély és Partium legnagyobb borversenyét. A borokat az RMGE Maros szervezetének székházában (Laposnya utca 23.) is be lehet neveztetni. A mintákat június 20-ig, hétfőig naponta 9 és 13 óra között lehet leadni a következő feltételekkel: a nevezett minta csak palackos, címkézett bor lehet, a címkén szerepelnie kell a termelő (borászat) nevének, a borfajtának, az évjáratnak és a bor jellegének (száraz, félszáraz stb.). Tételenként három palack bort fogadnak el. 

Nőszövetségi találkozó Sáromberkén

„Vigyáz házanépe dolgára” mottóval nőszövetségi találkozóra kerül sor a sáromberki református gyülekezetben június 19-én, vasárnap délután 4 órától. A program Kovács Tibor mezőpaniti lelkipásztor igehirdetésével kezdődik, majd Kádár Annamária pszichológus, egyetemi oktató tart előadást. Az együttlét, amelyre minden érdeklődőt várnak, szeretetvendégséggel zárul.

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó