2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tűzoltóverseny Ákosfalván

Június 17-én, pénteken és 18-án, szombaton 9.30 órától Ákosfalván, a sportpályán lesz a megyében aktív vidéki tűzoltócsapatok szakmai versenye. A Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség a Maros Megyei Tanáccsal és az Ákosfalvi Polgármesteri Hivatallal közösen első ízben szervezi meg a vidéki önkéntes csapatok és a magánszektorban tevékenykedő tűzoltók versenyét. Megméretnek marosvásárhelyi, szászrégeni, radnóti vállalatok tűzoltói, valamint az ákosfalvi, nyárádremetei, nyárádgálfalvi, makfalvi, radnóti, jeddi, nyárádszeredai, csíkfalvi önkéntes tűzoltócsapatok. Mindenkit várnak a kétnapos eseményre.

VIII. Szent Lukács festőtábor Marosszentgyörgyön

A marosszentgyörgyi római katolikus plébánián június 19–25. között zajlik a VIII. Szent Lukács festőtábor, melynek témája az évszakok. A tábor művészeti vezetője Czirjék Lajos, a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének elnöke. Résztvevők: Abonyi Mária, Albert Olga, Boer Elena, Czirjék Lajos, Demeter Magdalena, Duha László, Felegean Emil, Jung Ildikó, Kakasi Irén, Katona Margit, Kárp Klára, Kelemen Tibor, Kovács Ágnes, Lázár Melinda, Magyari Júlia, Moldovan Adriana, Neagoi Zsófia, Orbán Ferenc, Sărmăşan Dorina, Szabó Enikő, Takács Judit, Veress Zsuzsanna. A hét folyamán készült alkotásokból 25-én, szombaton 20 órakor a táborzáró szentmise után kiállítás nyílik a plébánia tanácstermében. 

 Fotókiállítás a Víkendtelepről

Június 17-én, pénteken 10 órától A Víkendtelep története képekben címmel rendhagyó kültéri fotókiállítás nyílik a Víkendtelep Maros felőli bejáratánál (eső esetén a Corner Studio teraszán). A Víkendtelep évtizedek óta a marosvásárhelyiek kedvelt nyári szórakozóhelye, a kiállítás 50 nagy méretű táblán vázolja fel a telep mintegy 70 éves fejlődését. A tárlat az Azopan Fotóarchívum és az Oracler cég közös rendezvénye, partnerek a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal és a Maros Sport- és Szabadidőközpont, támogatók az Aquaserv Rt. és a Multinvest Kft. A tárlatot Portik Vilmos alpolgármester, valamint Szőcs Edgár kurátor nyitja meg.

 Retró autók bajnoksága

Június 25-én, szombaton 8 órától a Transilvania Motor Ringen sor kerül a retró autók országos bajnokságának harmadik fordulójára, amelyre megfelelő kategóriájú régi járművel bárki benevezhet a https://www.romanianretroracing.com/inscrieri-etapa-3-2022 elérhetőségen.

Összenéztünk, értettük egymást – kötetbemutató

A Felsővárosi esték című rendezvénysorozat keretében június 16-án, ma 19 órától a Marosvásárhelyi V. Felsővárosi Református Egyházközség 1989. December 22. út 49. szám alatti gyülekezeti termében bemutatják Barabás László – Bálint Zsigmond Összenéztünk, értettük egymást című néprajzi és fotókötetét. A könyvet méltatja és a szerzőkkel beszélget dr. Tekei Erika kultúrakutató, szerkesztő. Kilyén Ilka Magyar Örökség díjas színművész Kányádi Sándor-verseket szaval. Áhítatot tart Benkő Mihály lelkipásztor.

 Sütő András-emlékest

Sütő András születésének 95. évfordulója alkalmából a Sütő András Baráti Egyesület június 17-én, pénteken 17 órakor megemlékezést tart a református temetőben, ahol koszorút helyez el az író sírján. 18 órától Sütő András, az ember címmel ünnepi est lesz a Bernády Házban. Az íróról, a közéleti emberről, a barátról, az ismerősről, a rokonról mesélnek: Soós Zoltán, dr. Lázár Erzsébet, Kincses Elemér, dr. Sütő András, dr. Nagy Attila, Cselényi László, Székely Ferenc. Szemelvényeket olvas fel Kilyén László és Nagy István. Hegedűn közreműködnek Bartha Ákos és Kovács Zsolt, a Művészeti Líceum diákjai, felkészítő tanár Szőnyi Zsuzsánna. Műsorvezető: Nagy István. Minden érdeklődőt várnak, a rendezvényre a belépés díjtalan. Az est a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska