2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fotókiállítás a Víkendtelepről 

Június 17-én 10 órától A Víkendtelep története képekben címmel rendhagyó kültéri fotókiállítás nyílik a Víkendtelep Maros felőli bejáratánál (eső esetén a Corner Studio teraszán). A Víkendtelep évtizedek óta a marosvásárhelyiek kedvelt nyári szabadidőközpontja, a kiállítás a fotográfia segítségével 50 nagy méretű táblán felvázolja a telep mintegy 70 éves fejlődését. A tárlat az Azopan Fotóarchívum és az Oracler cég közös rendezvénye, partnerek a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal és a Maros Sport- és Szabadidőkomplexum, támogatók az Aquaserv Rt. és a Multinvest Kft. A tárlatot Portik Vilmos alpolgármester, valamint Szőcs Edgár kurátor nyitja meg. 

Rocksuli-gálaműsor 

Szerdán, június 15-én 18 órától tartja gálaműsorát a Kultúrpalotában a Rocksuli; fellépnek azok a tanulók, akik sikeresen elvégezték a kemény zenei tanfolyamot. Díszvendég: Keresztes Ildikó. 

Mea culpa 

Ma 19 órától a Deus Providebit Tanulmányi Házban bemutatják Csata Éva Mea culpa című regényét. A Bookman Kiadó által gondozott könyvről a szerzővel Csatlos Tünde és Lazsádi Csilla pszichológus beszélget. 

Megerősített rendőri jelenlét volt ortodox pünkösdkor 

A Maros megyei rendőrség megerősített jelenléttel felügyelt arra, hogy az ortodox pünkösdkor ne történjenek kihágások. Mind a közrendészeti, mind a bűnügyi, illetve a közlekedési rendőrök vigyáztak a rendre. Ebben az időszakban 365 alkalommal büntettek, a bírságok összértéke 189.730 lej volt. Visszavontak 30 gépkocsivezetői jogosítványt és 15 forgalmi engedélyt, 11 kihágásért eljárást kezdeményeztek a közlekedési rendőrök. Többek között június 11-én délelőtt Segesváron egy 31 éves férfi a forgalomból törölt járművel közlekedett. Másnap éjjel a marosvásárhelyi Dózsa György utcában állítottak meg egy 31 éves férfit, aki ittas állapotban ült kormánykerék mögé. Nem sokkal később ugyanott hasonló ok miatt vontak felelősségre egy 23 éves fiatalt. 

Szimfonikus hangverseny 

Június 16-án, csütörtökön 19 órától a Kultúrpalota nagytermében a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Radu Postăvaru vezényeli, szólista ifj. Csíky Boldizsár zongoraművész. Műsoron: Bartók Béla – Weiner Leó: Tíz darab a Gyermekeknek című sorozatból, M. Ravel: G-dúr zongoraverseny, Weiner Leó: f-moll szerenád, op.3. 

Be lehet nevezni a Retro Racingre 

Június 25-én, szombaton 8 órától a Transilvania Motor Ringen sor kerül a retró autók országos bajnokságának harmadik fordulójára, amelyre a megfelelő kategóriájú régi járművel bárki benevezhet a https://www.romanianretroracing.com/inscrieri-etapa-3-2022 elérhetőségen. 

Összenéztünk... 

A Felsővárosi esték című rendezvénysorozat keretében június 16-án, csütörtökön 19 órától a Marosvásárhelyi V. Felsővárosi Református Egyházközség (Szentgyörgyi – 1989. December 22. út 49. szám alatti)  gyülekezeti termében bemutatják Barabás László – Bálint Zsigmond Összenéztünk, értettük egymást című néprajzi és fotókötetét. A könyvet méltatja és a szerzőkkel beszélget dr. Tekei Erika kultúrakutató, szerkesztő, Kilyén Ilka Magyar Örökség díjas színművész Kányádi Sándor-verseket szaval. Áhítatot tart Benkő Mihály lelkipásztor. 

Tanúhegyek – népzene-előadás 

Június 16-án, csütörtökön 19 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében a Spectrum Színház, a Maros Művészegyüttes és Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány eseményeként a Fonó együttes Tanúhegyek című előadása tekinthető meg, amely azt igazolja, hogy Trianon után is megmaradt ősformájában a magyar népzene a Kárpát-medencében. 

Farmer market 

Június 17-én, péntek reggel 8 órától a Petry cég a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán újra megszervezi vásárát, ahol ezúttal is hagyományos helyi termékekből (úgymint hús- és tejtermékek, sajtok, mézek, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, borok, pálinkák, zöldségek, gyümölcsök, teák) lehet válogatni. 

Hobó 77 koncert

Június 23-án, csütörtökön 20 órától a Jazz&Blues Club vendége Földes László Hobo, aki ezúttal koncertjén a 77. születésnapja alkalmára írott önéletrajzi könyvét is bemutatja. 

Hírszerkesztő: Vajda György