2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyi termékek vására 

November 20-án, pénteken 8–19 óra között Marosvásárhelyen, a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán (a Rákóczi lépcső mellett) újra megtartják a helyi termékek vásárát. Az érdeklődők házi készítésű élelmiszerek, sajtok, húsfélék, édességek, szörpök gazdag kínálatából válogathatnak. A vásár célja a helyi termelők támogatása, az egészséges élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése. 

Lőgyakorlat éles tölténnyel 

A november 9–20. közötti időszakban 8.30 és 19 óra között a marosszentgyörgyi lőtéren lőgyakorlatot tartanak, amikor is éles töltényt használnak a honvédelmi, köz- és nemzetbiztonsági rendszer intézményeinek Maros megyei egységei. Az egységek felkérik a térség lakosságát, hogy ilyen körülmények között kerülje el a lőtér környékét, mert fennáll a testi sérülés vagy akár az elhalálozás veszélye is. Ellenkező esetben a Honvédelmi Minisztérium nem vállal semmilyen felelősséget. 

Külföldi ösztöndíj orvosis diákoknak 

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem mesteri és doktori képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak a Bajor Akadémiai Központ 2021–22-es tanévre meghirdetett ösztöndíjprogramjára. A pályázatok benyújtásának határideje december 1. Bővebb tájékoztatás a https://www.uni-regensburg.de/bayhost/english1/bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html linken. 

Mesefesztivál az interneten 

A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület november 21–28. között az interneten tartja meg az V. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A rendezvény minden programja az esemény Facebook-oldalán – https://www.facebook.com/holnemvoltmese – zajlik. A szervezők lehetőséget biztosítanak a könyvkiadóknak, hogy mesekönyveiket a mesefesztivál Facebook-oldalán népszerűsítsék. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 

Évfordulós kamarazeneest 

A Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége megalakulásának 100. évfordulója alkalmából november 17-én, kedden 19 órakor kamarazeneest élő közvetítése követhető a Kultúrpalota nagyterméből a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Fellép a Gaudeamus vonósnégyes. Műsoron: Román Vlad-, Adrian Pop-, Ulpiu Vlad-, Dan Dediu-, Adrian Iorgulescu-művek. Támogató: Romániai Művészeti Intézet. 

Online dicsőítő koncert 

Az udvarfalvi Reménység zenekar november 28-án, szombaton 21 órától Nincs más név címmel online dicsőítő koncertet tart. A számos új, időszerű dalt megszólaltató, élő közvetítés a 2004-ben alakult együttes Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lesz követhető. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó