2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magam adom! – véradási kampány 

Mivel a járvány idején Romániában közel 50 százalékkal csökkent a véradók aránya, miközben azoknak a száma, akiknek vérre van szüksége, nem lett kevesebb, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Magam adom! címmel véradási kampányt indított. A MIÉRT a koronavírus-járvány okozta vérhiányra igyekszik választ adni, és Erdély-szerte a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet. A kampány következő állomása Marosvásárhely, a véradók november 11-én, ma még adhatnak vért 9–11 óra között a Marosvásárhelyi Regionális Vérközpontban (Molter Károly u. 2. szám). A részvételi szándékot a mietsajtoiroda@gmail.com e-mail-címen vagy Messenger-üzenetben várják. 

Lőgyakorlat éles lőszerrel

A november 9–20. közötti időszakban 8.30 és 19 óra között a marosszentgyörgyi lőtéren megsemmisítő és lőgyakorlatot tartanak, amikor is éles lőszert használnak a honvédelmi, köz- és nemzetbiztonsági rendszer intézményeinek Maros megyei egységei. Az egységek felkérik a térség lakosságát, hogy ilyen körülmények között kerülje el a lőtér környékét, mert fennáll a testi sérülés vagy akár az elhalálozás veszélye is. Ellenkező esetben a Honvédelmi Minisztérium nem vállal semmilyen felelősséget. 

Segítség karanténban lévőknek 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő kiszolgáltatott személyek számára (a 18/2017-es sürgősségi kormányrendelet 7. cikkelyének 2. bekezdése szerint), a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV 2-vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365-430.859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető. 

Külföldi ösztöndíj orvosis diákoknak

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem mesteri és doktori képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak a Bajor Akadémiai Központ 2021–22-es tanévre meghirdetett ösztöndíjprogramjára. A pályázatok leadási határideje december 1. Bővebb tájékoztatás a https://www.uni-regensburg.de/bayhost/english1/

bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html linken található.

Online zajlik a nemzetközi orvostudományi konferencia 

A vírusjárványra való tekintettel a MOGYTTE diákligája online szervezte meg a 24. Marisiensis nemzetközi orvostudományi és gyógyszerészeti konferenciát, amelynek munkálataiba, műhelymunkáiba, előadásaira december 13-ig  lehet bekapcsolódni regisztráció alapján. Jelenleg a világ minden tájáról mintegy 1500-an jelentkeztek különböző szaktémával (orvosi, fogorvosi és gyógyszerészet). Az előadók között orvosok és diákok is vannak. A legjobb szakdolgozatokat díjazzák. Az érdeklődők a www.marisiensis.ro honlapon jelentkezhetnek a konferenciára.

Hírszerkesztő: Kaáli Nagy Botond