2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén elmarad a Tusványos

A koronavírus-járvány miatt idén először elmarad a Tusnádfürdőn 1990 óta minden évben megtartott Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Mivel a rendezvény szellemiségével nem lenne összeegyeztethető annak bizonyos korlátok és keretek közé szorítása, a 31. Tusványost a szokott időben, de egy évvel később rendezik meg. Az idei mottó – „Van, ami örök!” – új jelentést nyer, hiszen „Tusványos e kényszerű szünet ellenére is örök marad” – olvasható a szervezők közleményében. A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor új időpontja 2021. július 20-25., ekkorra az idei előadások zömét is újra betervezik. 

Közeledik a kedvezményes adófizetés határideje

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala tájékoztatja az adófizető magán- és jogi személyeket, hogy a 2020. évre vonatkozó ingatlan-, telek- és gépjárműadó befizetésének első határideje június 30-a. Amennyiben az érintett marosvásárhelyiek eddig az időpontig teljes egészében befizetik az egész évre vonatkozó helyi adókat, 10%-os kedvezményben részesülnek. Az ingatlanok adófelértékelési jelentéseit szintén június 30-ig lehet benyújtani. 

Lezárult a földalapú támogatások igénylésének határideje

Június 15-ig lehetett benyújtani a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) a földalapú támogatási kérvényeket. Maros megyében 24.409-en igényeltek támogatást 261.431 hektár területre, a tavalyi évhez képest 518-cal kevesebben, azonban jóval nagyobb parcellákra. A kérvényezők között több nagygazda van, ami bizonyítja, hogy a farmerek egyre inkább a parcellák összevonására, a versenyképes és hatékony gazdálkodásra törekednek. 

Ingyenes fogorvosi ellátás gyermekeknek

A segesvári óvodások és iskolások a helyi Miron Neagu iskola fogorvosi rendelőjében ingyenes fogorvosi ellátásban részesülhetnek a vakációban hétköznapokon 7 és 14 óra között. A rendelőbe a 0741-624-560-as telefonszámon lehet időpontot kérni. 

Ma ér véget a kisérettségi

Tegnap matematikából, ma anyanyelvből vizsgáznak a nyolcadik osztályt végzett diákok. Az ideiglenes vizsgaeredményeket június 22-én, hétfőn függesztik ki, a fellebbezéseket aznap 16–19 óra között fogadják. A végső eredményeket június 27-én hozzák nyilvánosságra. A meghirdetett középiskolai helyekből július 2–6. között választhatnak a végzősök. A vizsgajegyek és a négyévi jegyátlag szerinti számítógépes elosztásra július 10-én kerül sor, az eredményről a diákok aznap értesülnek.  

Covid vagy Cowíd (co-weed)? – RMKT-előadás 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) szervezésében Covid vagy Cowíd (co-weed)?, Valóság vagy illuzió? címmel kerül sor újabb online előadásra június 18-án, ma 18 órától. Az RMKT meghívottja Antal Lóránt szenátor. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó