2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harmincéves a középkori fesztivál

Harminc éve szervezték meg Segesváron Románia első középkori fesztiválját. Ez alkalomból május 22–31. között ünnepi rendezvénysorozatra kerül sor a segesvári várban és környékén. A programban fényképkiállítás, a fesztivál kezdeteit felidéző konferencia, középkori zene- és versműsor, katonai bemutató, színházi jelenet is szerepel, és középkori játékokra is sor kerül.


Kult alternatív kulturális fesztivál Marosvásárhelyen 

A hét végén, május 20–22. között tartják meg az első Kult alternatív kulturális fesztivált a marosvásárhelyi várban. A színvonalas, formabontó fesztivál kínálatában irodalmi és képzőművészeti programok, rendhagyó kiállítások, work-shopok, gyermekkoncert, sanzonest, mesekocsma, divatbemutató, vásári bábjáték és humorest is helyet kapott. A részletes program a kultfeszt.ro honlapon található, itt jegyet is lehet foglalni. Jegyek, bérletek a Kobak és a Kulcslyuk könyvesboltban, valamint a bilete.ro honlapon is kaphatók. Gyermekeknek a napijegy 10, felnőtteknek 15 lejbe kerül. A felnőttbérlet ára 35, a szülő-gyerek bérleté 45 lej.


Előadások a Nemzeti Színházban 

Május 19-én, csütörtökön 19 órakor a Nagyteremben a Grand Hotel Retromadár látható Radu Afrim rendezésében. 20-án, pénteken 19.30 órakor a Kisteremben a Piros fű című darabot lehet megnézni, rendező Fehér Balázs Benő.


Szimfonikus hangverseny

Május 19-én, csütörtökön 19 órakor szimfonikus hangversennyel folytatódik az LI. Marosvásárhelyi Zenei Napok rendezvénysorozata a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának a TVR marosvásárhelyi stúdiójával közösen szervezett hangversenyén a filharmónia szimfonikus zenekarát Paul Mann angliai karmester vezényli, hegedűn szólót játszik Vlad Stănculeasa. Műsoron: Brahms- és Dvorak-művek.


Erdélyi MagyaRock 1970–2010 – könyvbemutató és koncert

A Marosvásárhelyi Rocksuli, a Jazz&Blues Club és a Sörház szervezésében május 19-én du. 6 órakor bemutatják Zilahi Csaba Erdélyi MagyaRock 1970–2010 című könyvét. A szerzővel Hints Zoltán, a Rocksuli igazgatója beszélget. A könyv a helyszínen, a Jazz klubban megvásárolható. Koncertezik az Autosop MS, a Titán és a BÜSZ. 


Két településen szünetel a gázszolgáltatás

A Transgaz vezetékein végzett munkálatok miatt május 18-án Mezőbodonban és május 19-én Oláhkocsárdon 9-15 óra között szünetel a gázszolgáltatás – közölte a Delgaz Grid. A szolgáltató arra kéri a fogyasztókat, hogy ebben az időintervallumban zárják el a gázcsapokat, majd miután újrakezdik a szolgáltatást, fél órán át figyeljék az égőket. Abban az esetben, ha gázszagot éreznek, értesítsék a Delgaz Grid hibaelhárítóit a 0800-800-928-as vagy a 0265-200-928-as telefonszámon. 


Az Ariel színház műsora

Május 18-án, ma 14.30-tól a Viszlek magammal című, 14 éves kortól ajánlott interaktív diákelőadás van műsoron az Ariel színházban, rendező Tóth Zoltán drámapedagógus. 20-án, pénteken 9.30 és 11 órától a Kerekerdő közepében című, Zelk Zoltán meséi alapján írt zenés előadás tekinthető meg Barabás Olga rendezésében. A mesejátékra a 0740-566-454-es telefonszámon lehet jegyet foglalni naponta 9–13 óra között, a diákelőadásokra a 0747-942-181-es számon (sms-ben is) igényelhető jegy.


Interaktív vártúra diákoknak

Május 21-ig interaktív túrákat szervez a Forcamp egyesület a marosvásárhelyi vár megismerésére (főként iskolásoknak). A gyermekek játékos feladatok révén fedezhetik fel a vár múltját. A részvételi szándékot az online kérdőív kitöltésével jelezhetik. Bővebb információ, útbaigazítás a 0755-625-679-es telefonszámon. A programon való részvétel ingyenes, támogató a Bioeel és a Petry Bistro.