2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

142 új fertőzött

A járvány kezdetétől tegnapig (január 12-ig) Maros megyében 41.191 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Tegnap 142-vel nőtt a megyében az új esetek száma, 21 korábbi fertőzöttnél pedig újra pozitív lett a teszt. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint szerdán 76 koronavírus-fertőzöttet kezeltek a megye kórházaiban, 25-en fertőzés gyanújával voltak beutalva. Tegnapig 39.158-an gyógyultak meg, és 1697-en vesztették életüket a megyében a Covid-19 miatt.

Új igazgató a sürgősségi kórháznál

Január 5-étől dr. Vasile Harbor a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház új orvosigazgatója, a kórházhoz tartozó járóbeteg-rendelő vezetését is beleértve. Dr. Harbor sebész főorvos, számos országos tudományos társaság tagja, a marosvásárhelyi sürgősségi kórház általános sebészeti osztályán 1991. január elsejétől gyakorolja hivatását.

Mobilitási felmérés

A Marosszéki Közösségi Alapítvány a muresMobil projekt keretében január 10–30. között egy mobilitásról szóló közvélemény-kutatásra hívja a város közösségét. A kérdőív Marosvásárhely tömegközlekedésére vonatkozik, a lakosság véleményét olyan lehetséges új intézkedések bevezetéséről kéri, amelyek a városi tömegközlekedés hatékonyságát növelik. Az 5–7 percet igénybe vevő kérdőívet magyar nyelven a https://forms.gle/cxKn2e4sajMBeqw99, román nyelven a https://forms.gle/38sv6fjJbVESvc4r6 linken lehet elérni.

Már lehet adót fizetni

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal adóügyi osztálya hétfőn megkezdte a helyi adók és illetékek begyűjtését. A hivatal épületében és a Tudor negyedi kasszáknál lehet fizetni, de szorgalmazzák az online kifizetéseket a ghiseul.ro portálon vagy a polgármesteri hivatal honlapján található Ghişeu online impozite şi taxe használatával, továbbá a Selfpay termináloknál, amelyekből Marosvásárhelyen 26 található, egy a polgármesteri hivatalban, egy a lakosság-nyilvántartó hivatal épületében, a többi a nagyáruházakban. Az adóügyekkel kapcsolatos kérdéseket vagy tulajdonviszonyi módosulásokat az itl@tirgumures.ro, a szemétdíjhoz kötődő változásokat a declaratii.salubrizare@tirgumures.ro e-mail-címre lehet beküldeni.

Állatgyilkosság és magánlaksértés

Január 11-én, kedden a reggeli órákban arról értesítették a marosludasi rendőrséget, hogy az azt megelőző éjszaka Kisiklandon ismeretlen tettesek jogtalanul behatoltak egy ingatlan udvarára, ahol egy tompa tárggyal agyonvertek egy kutyát. A vizsgálat során a rendőrök három 25 és 34 év közötti férfit azonosítottak, akiket kétszeres bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Az illetőket őrizetbe vették szándékos, jogtalan állatölés és magánlaksértés alapos gyanúja miatt, az eljárás folytatódik. 

Előadás a Medve-tóról

Dr. Hantz Péter kutatóbúvár, biofizikus a Medve-tó mélyének kutatója tart előadást január 14-én, pénteken 18 órától a szovátai unitárius templomban. A tudós fényképei és videófelvételei egy eddig ismeretlen, csodálatos, gazdag élővilágot mutatnak be, hangradaros vizsgálatai és mikrobiológiai elemzései is lenyűgözőek.  Az előadáson a járványügyi szabályok betartásával lehet részt venni.

Gyergyószárhegy 2021 – kiállítás

Idén is együttműködik a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány. A megszokottnál szűkebb körben és a járványügyi szabályok betartásával január 13-án, csütörtökön (ma) 18 órakor nyitják meg a Bernády Ház első 2022-es festészeti kiállítását. A tárlat a kortárs művészet jegyében 36 vizuális művész munkáit viszi közönség elé. Az anyag válogatás azokból az alkotásokból, amelyek a Szárhegyi Művésztelep tavalyi alkotótáboraiban születtek.

Rendkívüli utószilveszteri hangverseny

Január 13-án, csütörtökön (ma) 19 órakor rendkívüli utószilveszteri hangversennyel folytatódik a szórakoztató zenei fesztivál a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Marosvásárhelyi TVR közös szervezésében sorra kerülő koncerten a filharmónia vegyes karát és szimfonikus zenekarát Vladimir Lungu vezényli, szólisták: Kocsár Katalin szoprán, Tiberius Simu tenor, György Levente bariton. Műsoron: híres nyitányok, táncok, áriák és kórusrészletek F. Von Suppé, Lehár Ferenc, George Grigoriu, J. Strauss, Kálmán Imre, Offenbach, Bizet, Csajkovszkij, Eduardo di Capua és Giuseppe Verdi műveiből. A koncertet 14-én, pénteken 19 órakor megismétlik.

A Lúdas Matyi az Arielben

Január 14-én, pénteken 18 órától a Lúdas Matyit játsszák a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. A járványhelyzet miatt az előadásokra a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen helyet kell foglalni a 0740-566-454-es telefonszámon.

Farsangi esztendő kereke

 A marosvásárhelyi Világló Egyesület és a Maros Megyei Múzeum néprajzi és népművészeti osztálya szervezésében január 15-én, szombaton délelőtt 10 órától a Farsangi esztendő kereke című, elemista gyermekeknek szóló interaktív rendezvényre kerül sor a néprajzi és népművészeti múzeumban. A foglalkozásra, amelyről nem hiányzik majd a zene, tánc, hangszersimogató és számos kézműves foglalkozás sem, a kisdiákok (0–IV. osztályosok) mellett a kísérő szülőket, nagyszülőket is várják. A részvételhez előzetesen be kell jelentkezni a vilaglo.posta@yahoo.com e-mail-címen, a felnőttek számára zöldigazolvány felmutatása szükséges. A belépő 5 lejbe kerül. A program szakmai partnere az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó