2022. január 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zöld zónában Marosvásárhely

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint Marosvásárhelyen jelenleg 1,58 ezrelék a koronavírus-fertőzöttségi arány. Ezzel a megyeszékhely a sárga zónából a zöldbe került. A megye 11 községe még a vörös zónához, három város – Szováta, Dicsőszentmárton és Nyárádszereda –, valamint 13 község a sárga zónához tartozik.


Adománygyűjtés a Kultúrpalotában

A Marosszéki Közösségi Alapítvány csapata december 8-án, szerdán 18 órától a Kultúrpalota kistermében megszervezi a Marosvásárhelyi Adományozói Kör találkozóját. Az eseményen három, támogatásra váró projektet mutatnak be: Lovasterápia – hatékony rehabilitációs módszer fogyatékkal élő vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára (Art Equest Therapy); A város segít – oktatás a hátrányos helyzetű gyermekek számára (Divers Egyesület); Segíts felnevelni egy fát! (Pando Egyesület). A találkozó az interneten, élő közvetítésben is követhető. Bővebb tájékoztatás: https://www.facebook.com/events/393305855588640 


Látó-nívódíjak, 2021

Idén harmincadik alkalommal osztja ki a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztősége a lapban publikált szerzők közül válogatva évzáró nívódíjait. A nívódíj 2019-től az ezer dollárral járó Jackovics-díjjal bővült, amelyet a legjobb dráma szerzőjének oszt ki a szerkesztőség. A nívódíjak átadására december 9-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a marosvásárhelyi Bernády Házban. 2021-ben Babiczky Tibor, Horváth Péter, Imre Eszter és Nagy Zalán veheti át a Látó-nívódíjjal járó pénzjutalmat. A Jackovics-díj idei nyertese Ioana Hogman. Az est házigazdája: Vida Gábor. Ioana Hogman Szeretem a szusit című drámáját Codău Annamária, Demény Péter, Láng Zsolt és Kovács András Ferenc olvassa fel.


Karácsonyi vásár 

A Delikates Accessories és a Herbio idén is megszervezi közös karácsonyi vásárát, a Craft Christmast a Kultúrpalotában. A különleges, egyedi tervezésű dizájnertermékek vásárát december 10-11-én, pénteken és szombaton kereshetik fel az érdeklődők a Kultúrpalota előterében, ahol a különleges hangulatot több mint 20 kiállító biztosítja. A vásár december 10-én 15 órától 20 óráig, 11-én 10 órától 19 óráig tart nyitva, a járványügyi szabályok betartásával látogatható.


Nyilatkozat méhészek számára 

December 31-ig frissíthetik adataikat a Maros Megyei Állattenyésztési Hivatalnál (OJZ – Oficiul Judeţean de Zootehnie) bejelentett méhcsaláddal rendelkező méhészek az illetékes hatósághoz leadott, illetve online formában elküldött nyilatkozattal. A hivatalosan még be nem jegyeztetett méhcsaládokat ajánlatos bejelenteni és a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság által engedélyeztetni – tájékoztatja az érintetteket közösségi oldalán Balde Ernő, az Erdélyi Magyar Méhészegyesület elnöke. 


Vokálszimfonikus hangverseny

December 9-én, csütörtökön 19 órától vokálszimfonikus hangversenyre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes karát és szimfonikus zenekarát vezényli és orgonán játszik Nicolae Moldoveanu svájci művész. Szólisták: Roxana Oprea – hegedű, Puja Barna – trombita, Sántha Éva – fuvola, Major Zalán – oboa. Műsoron: Bach-, Händel-, Stölzel-művek.


Előadások az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban december 8-án, szerdán 18 órakor a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című mesejátékot lehet megtekinteni Sramó Gábor rendezésében. 10-én, pénteken 14 órától a Viszlek magammal című interaktív diákelőadás van műsoron. Az előadásokra a korlátozott helyek száma miatt előzetesen helyet kell foglalni: a diákelőadásra a rablopandur@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0747-942-181-es telefonszámon, a mesejátékra a 0740-566-454-es telefonszámon naponta 9–13 óra között. A 12 évnél idősebb nézők a védettség bizonyításával vehetnek részt az előadásokon, a maszk viselése 6 év fölött kötelező.


Love God – Ama Deus – Remembering Mozart! kamarazeneest

Love God – Ama Deus – Remembering Mozart! (Szeresd Istent! – Ama Deus – Mozartra emlékezve) címmel tartanak kamarazeneestet december 7-én, ma 19 órától a Kultúrpalota kistermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Romániai Mozart Társaság közös szervezésében zajló esten fellépnek a Romániai Mozart Társaság énekversenyének győztesei: Florina Dan (szoprán), Mihai Damian (bariton) és Fazakas Tamás (bariton), zongorán kísér: Adelina Sabău és Ioana Voaideş. Műsoron: Mozart-művek.