2022. január 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két ezrelékre esett vissza a fertőzöttségi ráta

Maros megyében 2,03 ezrelékre esett vissza a fertőzöttségi ráta, derül ki a megyei közegészségügyi igazgatóság december elsejei kimutatásából. Továbbra is 17 település van vörös tartományban, Backamadarason, Kisiklandon, Mezősámsondon és Vajdaszentiványon a legmagasabb, 5 ezrelék fölötti a pozitív esetek száma. Marosvásárhely, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Radnót, Marosludas és Dicsőszentmárton sárga tartományba került, ezeken a településeken 3 ezrelék alatti az esetszám. 


Új repülőjáratok Vidrátszegről 

A HiSky Europe légitársaság három új járatot indít decemberben a vidrátszegi repülőtérről. Az Airbus repülőgépek hetente kétszer szállítják az utasokat Angliába, Franciaországba és Olaszországba. Az első londoni járat december 18-án indul, Párizsba először december 19-én, Milánóba 20-án lehet repülni. Bővebb tájékoztatás a HiSky Europe hivatalos honlapján, illetve a Transilvania légikikötő internetes oldalán található. A repülőtér igazgatója közölte, hogy a HiSky légitársaság Románia nemzeti ünnepe alkalmából december 5-ig minden repülőjegyre 10 eurós kedvezményt biztosít. Foglaláskor az 1DECEMBRIE megjegyzést kell feltüntetni, s a jegyárat automatikusan csökkentik. 


Oltottaknak járó értékjegyek 

A marosvásárhelyi oltóközpontokban december 2-ától lehet átvenni a koronavírus ellen beoltottaknak járó értékjegyeket. A kormány döntése értelmében azok kapnak 100 lej összértékű étkezési utalványt, akik szeptember 3. és október 10-e között kapták meg a Covid–19 elleni Johnson & Johnson egydózisú vakcinát vagy a Pfizer-BioNTech-, Moderna-, AstraZeneca-oltás második adagját. A jogosultak azokban az oltóközpontokban vehetik át az értékjegyet, ahol immunizálták őket. A kedvezményezetteket telefonon értesítik az átvétel időpontjáról és feltételeiről – tájékoztat honlapján a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.


Tűz Székelysárdon

Tegnap délelőtt tűz ütött ki egy székelysárdi, főút melletti lakóházban. A tűzben a tetőzet teljesen megsemmisült. A helyszínre a nyárádszeredai tűzoltókat riasztották. 


Adventi vásár és évértékelő Szovátán 

Az előző évben a járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos adventi vásár Szovátán, idén azonban december 4-én, szombaton új helyszínen, a karácsonyi pompát öltő, impozáns új napipiacon lesz a kézműves termékek vására. Ez alkalomra egy háromméteres fenyőfát is felállít Szováta önkormányzata a piactéren. A vásár reggel 9 órakor kezdődik, és kora estig várja az érdeklődőket. 12 órakor a szovátai Tücsökraj népi zenekar adja elő sóvidéki népies jellegű, félórás ünnepi műsorát. Ezt követően a város polgármestere, Fülöp László Zsolt számol be a 2021-es év megvalósításairól, eredményeiről. Az évértékelés keretében a polgármester tájékoztat Szováta város új arculati tervéről is, amelynek hamarosan kezdődik az ismertető kampánya.


Húszéves a Mezőmadarasi Képzőművészeti Alkotótábor

Az évfordulót kiállítással ünnepli a szervező Maros-mezőségi Művésztelep és csapata. A decemberben látogatható kiállítás megnyitója 5-én 12 órakor lesz az unitárius egyházközség  Dersi János kiállítótermében. Az utóbbi években született alkotásokból válogatott képzőművészeti anyagot Nagy Miklós Kund művészeti író, Molnár D. Dénes képzőművész és Czirjék Lajos szervező méltatja. A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alap.