2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elszállítják a háztartási és növényi hulladékot

Marosvásárhelyen október 15. és november 19. között van az általános nagytakarítás a magánszemélyek és tulajdonosi társulások számára, mely előre meghatározott, napokra és utcákra lebontott terv alapján zajlik hétköznap és szombaton 7 és 16 óra között. A háztartási hulladékot külön-válogatva, a növényi hulladékot, ágakat legtöbb egyméteresre darabolva, műanyag zsákokba csomagolva kell kihelyezni a járdaszegélyre. Építkezésből származó törmeléket és elektronikai hulladékot nem szállítanak el. Október 18-án, hétfőn a N. Grigorescu, a Kornisa sétány, a Gh. Marinescu, az új kórházi park, a Köcsög, Cserjés, Argeş (Babits Mihály), D. Cantemir, Dr. C. Ciugudean, Gen. I. Dumitrache, Keleti, Ep. Ioan Bob, Ştefan Rusu, Teleki Sámuel és Trébely utcából viszik el a hulladékot. Kedden a Nagyerdő köz, Nagyerdő, Fülemüle, Nyár, Kőrösi Csoma Sándor, H. Coandă, Gábor Áron, Petry Ádám, Szegfű, Somostető utcák vannak soron.


Adó- és illetékfizetés az önkiszolgáló fizetőállomásokon

Október 11-étől a helyi adókat és illetékeket SelfPayen, azaz önkiszolgáló fizetőállomásokon is ki lehet fizetni. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy egyszerűen és biztonságos körülmények között lehessen fizetni a vonalkód beolvasásával vagy manuális adatbevitellel. Marosvásárhelyen 29 ilyen állomás található, többek között a polgármesteri hivatal épületében (Győzelem tér 3. szám), valamint a lakosság-nyilvántartó hivatal épületében is a Kossuth utca 26-28. szám alatt. Mindenik állomáson lehet törleszteni a helyi adókat és illetékeket is más szolgáltatások mellett, mint például: számlafizetés, részletfizetés, egyes díjak befizetése: járműbeíratási illeték, gépjárművezetői igazolvány díja, útlevél díja, büntetések törlesztése stb.


Elmarad László Attila koncertje

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad László Attila énekes és Vigyinszki Máté gitáros Indulnom kell című őszi erdélyi koncertturnéja keretében az október 30-ára meghirdetett marosvásárhelyi fellépés – tájékoztattak a szervezők. 


Halloween-díszek készítése

Október 18-án, hétfőn 17.30 és 19.30 óra között a Divers Egyesület Avram Iancu (Rákóczi) utca 29. szám alatti székházában a Női Akadémia azokat az ügyes kezű lányokat, asszonyokat (és az őket kísérő gyerekeket) várja, akiket érdekel az újrahasznosítás és a dísztárgyak készítése. Ezúttal Halloween-díszeket készítenek Lajos Anna kézműves irányításával. A tevékenységhez szükséges kellékeket a szervezők biztosítják. A foglalkozáson az oltási igazolás felmutatásával lehet részt venni, a helyek száma korlátozott, a részvételi szándékot a 0265-311-727-es telefonszámon vagy a Facebook-oldalon, illetve az office@divers.org.ro e-mail-címen kell jelezni, ahol bővebb információ is igényelhető. 


Évadnyitó Látó-est

A Látó szépirodalmi folyóirat évadnyitó eseményének október 21-én 18 órától a Gemma Book Café (Marosvásárhely, Bolyai utca 10.) ad otthont. Az esten a Látó szerkesztői olvasnak fel, és beszélgetnek irodalomról, kultúráról, lapszámokról és tervekről. A rendezvényt az aktuális járványügyi szabályok betartásával szervezik. A helyek száma 33 főre korlátozott, a részvétel regisztrációhoz kötött, az alábbi űrlapon lehet jelentkezni a név és e-mail-cím megadásával: https://forms.gle/aqMvRMCPoi6Xghuz6. Aki fogyasztani is szeretne, negyedórával korábban érkezzen, hogy a baristák felvehessék a rendelést.