2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

36 közigazgatási egység vörös tartományban

A Közegészségügyi Igazgatóság október 13-i összesítése szerint a megye 36 közigazgatási egysége került vörös tartományba, ami azt jelenti, hogy ezekben a koronavírus-fertőzöttség meghaladja a 3 ezreléket. A leginkább érintett Marosszentkirály, ahol 8,21 ezreléket regisztráltak. Marosvásárhelyen ez az arány 6,94 ezrelék! Az utóbbi 14 napban 1022 személynek lett pozitív a tesztje. 

118 Covid-beteg a klinikai kórházban

Az október 14-i, csütörtök reggeli információk szerint a Maros Megyei Klinikai Kórházban a koronavírusos pácienseknek fenntartott 177 helyből 118-at foglaltak el igazoltan fertőzött személyek. A klinikai kórház intenzív terápiás részlegén 10 ágyat tartanak fenn súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számára, és ezek a helyek mind foglaltak voltak csütörtökön reggel. A tegnapi adatok szerint a megyei klinikai kórházban nem volt beutalva kiskorú koronavírussal fertőzött páciens – tájékoztatta lapunkat Gáll Boglárka, a Maros Megyei Klinikai Kórház sajtószóvivője.

SelfPay – önkiszolgáló fizetőállomások Marosvásárhelyen 

Október 11-étől a helyi adókat és illetékeket SelfPayen, azaz önkiszolgáló fizetőállomásokon keresztül is ki lehet fizetni Marosvásárhelyen. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy egyszerűen és biztonságos körülmények között lehessen fizetni a vonalkód beolvasásával vagy manuális adatbevitellel. Marosvásárhely területén 27 ilyen állomás található, további egy a polgármesteri hivatalban és egy a lakosság-nyilvántartó hivatalban van felszerelve. Mind a 29 állomáson több mint 170 szolgáltatást lehet törleszteni, köztük a helyi adókat és illetékeket, számlákat, díjakat, bírságokat lehet kifizetni. Előnye, hogy nem kell sorban állni, nem kell igazodni az intézmények, szolgáltatók nyitvatartási programjához, készpénzzel, bankkártyával, mobil alkalmazások, QR-kódok használatával lehet fizetni.

Összegyűjtik az elektronikai és elektromos hulladékot

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a Recolamp és partnerei révén újabb akciót szervez elektronikai és elektromos készülékek gyűjtésére. Október 16-án, szombaton az alábbi övezetekből szállítják el az elektronikai hulladékot: Kárpátok sétány (Darina mellett), Szabadi út (játszó-tér), sportcsarnok, Ifjúsági Ház (parkoló), Béke és Coşbuc utca kereszteződése, Bükkös és Székely Vértanúk utca kereszteződése. Az idősek segítséget kérhetnek a 0748-196-767-es telefonszámon munkanapokon 8–16 óra között az 50 kilogrammnál nehezebb tárgyak elviteléhez.

Online konferencia az idősellátásban dolgozóknak

Idősellátásban dolgozó szakembereknek szervez online konferenciát október 22-én a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet az idősellátásban dolgozó szakemberek szakmai munkaközösségének a felépítésében szeretne szerepet vállalni úgy, hogy első lépésként egy magyar nyelvű konferenciát szervez, amelynek témája az idősek életminőségének javítása. Célcsoportja az idősellátásban dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődők: pszichológusok, szociális munkások, idősgondozók, ápolók, gyógytornászok, egészségügyi asszisztensek, orvosok, lelkészek, az erdélyi nonprofit szervezetek szakemberei, az állami szférában dolgozók, a helyi önkormányzatok szociális referensei. A konferencia létrejöttét a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatja. Az online rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, a bejelentkezőknek az esemény előtt egy órával küldik majd a Zoom-linket. A résztvevők száma korlátozott. Jelentkezési határidő: október 18., 12 óra.

Gazdafórum Kerelőszentpálon 

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Kerelőszentpáli Polgármesteri Hivatallal és a község gazdáinak támogatásával október 16-án, szombaton 10 órától Búzásbesenyőn Kádár Samu gazdaságában gazdafórumot szervez, ahol a pályázati lehetőségekről tájékoztatják a jelenlevőket, akik vetőmagfajtákkal is megismerkedhetnek. Drónbemutatót is tartanak. Ugyanakkor gyűjtőnapot is szerveznek a Magyarok kenyere program keretében. Érdeklődni lehet Simon István polgármesternél a 0740-146-427-es, illetve dr. Suba Kálmán falugazdásznál a 0744-500-593-as telefonszámon.

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta