2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Összegyűjtik az elektronikai és elektromos hulladékot

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a Recolamp és partnerei révén újabb akciót szervez elektronikai és elektromos készülékek gyűjtésére. Október 16-án, szombaton az alábbi övezetekből szállítják el az elektronikai hulladékot: Kárpátok sétány (Darina mellett), Szabadi út (játszótér), sportcsarnok, Ifjúsági Ház (parkoló), Béke és Coşbuc utca kereszteződése, Bükkös és Székely Vértanúk utca kereszteződése. Az idősek segítséget kérhetnek a 0748-196-767-es telefonszámon munkanapokon 8–16 óra között az 50 kilogrammnál nehezebb tárgyak elviteléhez.

A marosszentgyörgyi oltóközpont a hét öt napján üzemel

Október 11-től a marosszentgyörgyi oltási központ a következő programmal működik: hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton 8-20 óra között. Előjegyzést kérni a következő telefonszámon lehet: 0754-083-258 – adta hírül közösségi oldalán Sófalvi Szabolcs polgármester.

Online konferencia az idősellátásban dolgozóknak

Idősellátásban dolgozó szakembereknek szervez online konferenciát október 22-én a Gyulafehérvári Caritas. A szervezet az idősellátásban dolgozó szakemberek szakmai munkaközösségének a felépítésében szeretne szerepet vállalni úgy, hogy első lépésként egy magyar nyelvű konferenciát szervez, amelynek témája az idősek életminőségének javítása. Célcsoportja az idősellátásban dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődők: pszichológusok, szociális munkások, idősgondozók, ápolók, gyógytornászok, egészségügyi asszisztensek, orvosok, lelkészek, az erdélyi nonprofit szervezetek szakemberei, az állami szférában dolgozók, a helyi önkormányzatok szociális referensei és más érdeklődők. A konferencia célja az időseknek kifejlesztett szolgáltatások minőségének javítása, az idősekkel dolgozó szakemberek szakmai támogatása, tudásának bővítése, készség- és kompetenciafejlesztése, a tapasztalatok megosztása. A konferencia létrejöttét a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatta. Az online rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, a bejelentkezőknek az esemény előtt egy órával küldik majd a Zoom-linket. A résztvevők száma korlátozott. Jelentkezési határidő: október 18., 12 óra.

A Maros Művészegyüttes 65. születésnapja 

alkalmából október 14-én (ma) délután 6 órától a Napsugár és a Borsika mutatja be műsorát a kövesdombi székházban. A gyermekek tánca után, este 7 órától a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a gyergyócsomafalvi Mocorgók néptáncegyüttes közös táncszínházi produkciója, A Jerika-kő legendája látható. Az előadások előtt megnyílik a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ fotókiállítása. 

Péntekig igényelhető szociális lakás

Október 15-ig, péntekig lehet feliratkozni a szociális, fiataloknak épített ANL-, illetve állami alapból épített lakások jövő évi bérlésére. Azoknak, akik az elmúlt években kerültek fel a várólistára, de még nem jutottak lakáshoz, jelentkezniük kell az adataik időszerűsítése érdekében. A típusnyomtatvány letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról: www.tirgumures.ro, és igényelhető a hivatal 10-es irodájában. A kérvényeket a 13-as irodában iktatják, illetve a primaria@tirgumures.ro vagy az infopublic@tirgumures.ro e-mail-címen fogadják. Tájékoztatás a 0265-268-330-as telefonszám 197-es mellékállomásán.

Örökkévalóság – könyvbemutató a Deusban

Október 15-én, pénteken 19 órától a Deus Providebit Házban kerül sor Csata Éva nyolcadik könyvének a bemutatójára. A kötet a Bookman Kiadó gondozásában jelent meg Örökkévalóság címmel. A regény egy fiatal nő (aki balesetben elveszíti családtagjait) drámáját, felemelkedését mutatja be. A szerző meghívottai: Czirjék Katalin és Csatlos Tünde. A helyszínen dedikált könyveket kaphatnak a résztvevők.

Fafaragászati kiállítás

Duha László fafaragászati kiállításának megnyitójára kerül sor október 16-án 11 órakor Marosvásárhelyen, a Köztársaság tér 9. szám alatti Egyesülés galéria kiállítótermében. A kiállítás október 30-áig látogatható. 

Hírszerkesztő: Menyhárt Borbála