2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hetvenhárom új fertőzés

A járvány kezdetétől tegnapig (szeptember 22-ig) Maros megyében 24.974 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Tegnap 73-mal nőtt a megyében az új esetek száma, hét korábbi fertőzöttnél pedig újra pozitív lett a teszt. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint szerdán 127 koronavírus-fertőzöttet kezeltek a megye kórházaiban, 22-en fertőzés gyanújával voltak beutalva. Tegnapig 23.327-en gyógyultak meg és 964-en vesztették életüket a megyében a Covid–19 miatt. 


Naiv alkotók műveit várják

A Maros Megyei Képzőművészek Egyesülete szeptember 29-ig még várja Bandi Dezső tanítványaitól a naiv stílusban készült alkotásokat a X. országos naiv képzőművészeti kiállításra. A kiállítás október 2-án, szombaton délelőtt 11 órakor nyílik meg a marosvásárhelyi Unirea galériában, ahol a jelenlevők Bandi Dezső egykori szakoktatóra, irányítóra, szervezőre emlékeznek.


Magyarózdra költözik a terápiás program

Objektív okokból Szentkatolna helyett Magyarózdon kerül sor a Bonus Pastor Alapítvány szeptember 30-a és október 3-a közötti, szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára szervezett terápiás programjára. A program célja az absztinencia elérése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv készítése, önismeret. A felvétel előzetes interjú alapján történik, jelentkezni még egy napig, szeptember 24-ig lehet a következő telefonszámokon: Marosvásárhely: Bartha Éva – 0740-056-691, McAlister Magdolna – 0742-653-331. 


Marosvásárhelyi szobrok – pályázat diákoknak

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány a Bernády Napok alkalmával Marosvásárhelyi szobrok címmel hirdet pályázatot V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára. A pályázók rövid vagy hosszabb kísérőszöveggel ellátott rövidfilmmel, rajz- vagy festmény-összeállítással jelentkezhetnek. A pályázati művek beküldési határideje október 22., 14 óra. További tájékoztatásért és a könyvészetről a Bernády Házban (tel. 0265-266-855) vagy a 0745-196-236-os telefonszámon lehet érdeklődni. A fokozódó járványveszély miatt a szokásos városi szintű csoportos diákvetélkedő és a hagyományossá vált sportvetélkedő elmarad.


Csütörtök a múzeumban

A Maros Megyei Múzeum csütörtök esténként zajló programsorozata szeptember 23-án (ma) a történelmi és régészeti múzeum várbeli épületének emeletén levő úgynevezett Tiszti szalonban folytatódik. Gál Szilárd Sándor antropológus 17 órától román, 18 órától magyar nyelven szemlélteti, illetve elemzi egy Marosszentgyörgy határában felfedezett hun harcos csontvázán a morfológiai és szabad szemmel látható jeleket. A hun korszak lovasát 2016 nyarán fedezték fel a múzeum munkatársai a Nagyernye–Koronka terelőút építését megelőző, leletmentő ásatás során, a Tófalva felé vezető út közelében. A csontváz nagyon jó állapotban őrződött meg a mellette található feláldozott ló maradványaival együtt, így rajta számos paleopatológiai jelet lehet felfedezni. A beszélő halott (The talking dead) nevű interaktív műhelyen való részvétel 12 lejbe, diákoknak, egyetemistáknak 3, nyugdíjasoknak 6 lejbe kerül.


Insulted – felolvasószínház

A Látó folyóirat szervezésében szeptember 29-én, szerdán 19.15-től Andrej Kurejcsik Insulted című művével folytatódik a kortárs drámákat megszólaltató, Havi Dráma című felolvasószínházi előadás-sorozat. A Patkó Éva fordításában és rendezésében színre vitt mű az Alter-Native nemzetközi rövidfilmfilmfesztivál egyik kiegészítő programjaként tekinthető meg a Kultúrpalotában. Szereplők: Bajkó Edina, Farkas Ibolya, Fincziski Andrea, Kovács Kata Milla e. h., Stekbauer Hanzi Réka e. h., Strausz Imre István, Szederjesi Teodóra e. h., Zsigmond-Magyari Izabella. Dramaturg Kelemen Roland. Közreműködik az Eufónia pedagóguskar. 


Szép György-emlékkiállítás

Az idén márciusban elhunyt marosvásárhelyi festőművész emlékére rendez kiállítást a Bernády Ház és a 77. évében eltávozott művész családja. Szép György szülővárosához ragaszkodó, főként a táj és a falu világából ihletődő alkotó volt, akinek sajátos stílusú festészete hamar népszerűvé vált. Öt és fél évtizeden át csoportos kiállításokon és egyéni tárlatokon láthattuk absztraktba hajló, expresszív képeit, amelyek hűen tükrözték életszakaszai lelki rezdüléseit. Az emlékkiállítás szeptember 23-án 18 órakor nyílik a Bernády Ház földszinti galériájában. A családi hagyatékból válogatott régebbi és újabb keletű alkotásokat, a művész életművét Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja. A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány egy kis katalógust is megjelentet erre az alkalomra. 


Szimfonikus hangverseny

Szeptember 23-án, csütörtökön (ma) 19 órától szimfonikus hangversenyre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Walter Hilgers németországi karmester vezényli, vadászkürtön szólót játszik Gabriel Cupsinar, Ausztriából érkező művész. Műsoron: Mozart-, Richard Strauss-, Mendelssohn-Bartholdy-művek.


Idősek napi ünnepség 

Október 1., az idősek nemzetközi napja alkalmából szeptember 30-án, csütörtökön ünnepséget szervez a Romániai Nyugdíjasok Szövetségének Maros megyei fiókja. Akik részt szeretnének venni az ünnepi ebéden, naponta 10-13 óra között iratkozhatnak fel a szövetség Bolyai utca 36. szám alatti székhelyén.


Templombúcsú Csejden

Szeptember 26-án, vasárnap 12 órakor tartják Marosszentgyörgy fíliájában, Csejden a Szent Gellért tiszteletére épült kápolna búcsúünnepét.