2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyi szobrok – pályázat diákoknak

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány a Bernády Napok alkalmával Marosvásárhelyi szobrok címmel hirdet pályázatot V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára. A pályázók rövid vagy hosszabb kísérőszöveggel ellátott rövidfilmmel, rajz- vagy festmény-összeállítással jelentkezhetnek. A pályázati művek beküldési határideje október 22., 14 óra. További tájékoztatásért és könyvészetért a Bernády Házban (tel. 0265-266-855) vagy a 0745-196-236-os telefonszámon lehet érdeklődni. A fokozódó járványveszély miatt a szokásos városi szintű csoportos diákvetélkedő és a hagyományossá vált sportvetélkedő elmarad.


Szociális lakások igénylése

Szeptember 15-étől október 15-ig iratkozhatnak fel az igénylők szociális, fiataloknak épített ANL-, illetve állami alapból épített lakások jövő évi bérlésére. Azoknak, akik az elmúlt években kerültek várólistára, de még nem jutottak lakáshoz, jelentkezniük kell az adataik időszerűsítése érdekében. A típusnyomtatvány letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról: www.tirgumures.ro, illetve igényelhető a hivatal 10-es számú irodájában. A kérvényeket a 13-as irodában iktatják, továbbá a primaria@tirgumures.ro vagy az infopublic@tirgumures.ro e-mail címen fogadják. További tájékoztatás a 0265-268-330-as telefonszám 197-es mellékállomásán. 


Futballkedvelő gyermekeket toboroznak

A Marosvásárhelyi ASA futballklub 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben született gyermekeket toboroz, akik futballozni szeretnének. Az edzésekre keddi és pénteki napokon 17 órától kerül sor a Hartman műfüves pályán, az Imperial Inn szálloda szomszédságában. Érdeklődni Ştian Dorin edzőnél lehet a 0745-754-750-es telefonszámon.


Drogkereskedéssel gyanúsítottakat tartóztattak le

A Maros megyei rendőrség a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni igazgatósággal közösen (DIICOT) szeptember 15-én kilenc házkutatást tartott kockázatos és magas kockázatú kábítószer forgalmazásával és saját használat céljából való jogtalan tartásával, illetve szervezett bűnözői csoport létrehozásával gyanúsított, Maros megyei személyeknél. A rendőrségi kivizsgálás során kiderült, hogy nyolc gyanúsított 2019–2020-ban kockázatos és magas kockázatú kábítószert forgalmazott, öten közülük szervezetten működtek. A rendőrök drogot, dizájnerdrogot és informatikai rendszereket találtak és foglaltak le a házkutatások során. A nyolc gyanúsított kihallgatása után a hatóság hat 21–36 év közötti személyt 24 órára őrizetbe vett, közülük öt a Maros Megyei Törvényszék rendeletére 30 napra előzetes letartóztatásba került.


Szimfonikus hangverseny

Szeptember 23-án, csütörtökön 19 órától szimfonikus hangversenyre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Walter Hilgers németországi karmester vezényli, vadászkürtön szólót játszik Gabriel Cupsinar, Ausztriából érkező művész. Műsoron: Mozart-, Richard Strauss-, Mendelssohn-Barthody-művek.


Szép György-emlékkiállítás

Az idén márciusban elhunyt marosvásárhelyi festőművész emlékére rendez kiállítást a Bernády Ház és a 77. évében eltávozott művész családja. Szép György szülővárosához ragaszkodó, főként a táj és a falu világából ihletődő alkotó volt, akinek sajátos stílusú festészete hamar népszerűvé vált. Öt és fél évtizeden át csoportos kiállításokon és egyéni tárlatokon láthattuk absztraktba hajló, expresszív képeit, amelyek hűen tükrözték életszakaszainak lelki rezdüléseit. Az emlékkiállítás szeptember 23-án, csütörtökön 18 órakor nyílik a Bernády Ház földszinti galériájában. A családi hagyatékból válogatott régebbi és újabb keletű alkotásokat, a művész életművét Nagy Miklós Kund művészeti író méltatja. A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány egy kis katalógust is megjelentet erre az alkalomra. 


120 éves a Nagy Zsinagóga

A marosvásárhelyi Nagy Zsinagóga megnyitásának 120. évfordulója alkalmából szervez megemlékezést a helyi zsidó hitközség szeptember 23-án, csütörtökön. A vendégeket délelőtt 9–10 óra között fogadják, 10–12 óra között ünnepi találkozó zajlik, déli 12 órától megtekintik a közösségi múzeumot, 15–17 óra között a gettó emlékművéhez és a temetőbe látogatnak el a jelenlevők. A rendezvényt a 18 órakor kezdődő ünnepi koncert zárja.


Nemezelő nyílt nap

Összegubancolt birkaszőr címmel tartanak nyílt napot nemezelés iránt érdeklődő gyermekeknek és felnőtteknek szeptember 27-én, hétfőn 17 órától a marosvásárhelyi Forcamp egyesület székhelyén. A szakmai bemutató után a résztvevők ki is próbálhatják a nemezelést, gyapjúból ajándéktárgyat készíthetnek, mad a témához kapcsolódó vetítés következik. A nyílt nap után nemezelő tanfolyamra iratkozhatnak be az érdeklődők, hogy heti két órában elméletben és gyakorlatban is kitanulmányozzák a 3000 éves múltra visszatekintő szakma csínját-bínját. Oktató Major Zsófia, aki öt évig hivatásszerűen nemezelt, és több műhelymunkát, tanfolyamot vezetett. A nyílt napon a részvétel ingyenes. A továbbiakban külön szakkör indul gyermekeknek és felnőtteknek. A helyek száma korlátozott, ezért a részvételi szándékot előzetesen jelezni kell a 0755-625-679-es telefonszámon. További részletek: http://www.forcamp.eu/nemezeles.html.