2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

17 település vörös besorolású

Maros megye 17 településén a koronavírussal fertőzöttek száma meghaladja a 3 ezreléket – derül ki a megyei közegészségügyi igazgatóság által április 21-én közzétett nyilvántartásból. Az utóbbi két héten megyeszerte 1477 fertőzöttet regisztráltak. A pozitív esetek arányát tekintve Oláhkocsárdon és Zágorban a legsúlyosabb a helyzet, ahol 6, illetve 5 ezreléket jegyeztek. Négy ezrelék fölötti a szám Kóródszentmártonban, Tekeújfaluban, Mezőméhesen, Jedden és Marosszentkirályon, míg Nagysármáson, Marosbogáton, Marosszentannán, Marosvásárhelyen (532 eset), Szászrégenben, Balán, Mezőcsáváson, Alsóidecsen és Szentpálon 3 ezrelék fölöttiek az értékek. 


480 munkahelyet ajánl a munkaközvetítő

Márciusban Maros megyében 2,85 százalékos munkanélküliséget regisztráltak, ami 6703 nyilvántartott munkanélkülit jelent – közölte a megyei munkaerő-közvetítő hivatal. A munkanélküliek közül 2052-en részesülnek munkanélküli-segélyben, míg 4651 személynek semmilyen jövedelme nincs. A munkanélküliek több mint kétharmada vidéken él. A munkaerő-közvetítő hivatal április 21-én 480 munkahelyet hirdetett meg. Több mérnököt, textil- és építőipari munkást, pénzügyi és tévés szakembert, minőségellenőröket, szakácsokat, villanyszerelőket, de sok szakképzetlen munkást is alkalmaznak. 


A marosvásárhelyi piacok nyitvatartása

A marosvásárhelyi piacigazgatóság tájékoztatása szerint április 25-ig a piacok nyitvatartási rendje a helyi járványügyi testületnek a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó április 14-i 5-ös számú határozata szerint alakul. A Hadsereg téri piac naponta 8–18 óra között tart nyitva, az élelmiszertermékeket forgalmazó piacok az alábbi program szerint működnek: hétfő–csütörtök 7–21, péntek, szombat és vasárnap 7–18 óra között. A piacok területén működő kereskedelmi helyiségek hasonló program szerint lesznek nyitva. Április 30-án az élelmiszertermékeket forgalmazó piacok 7–20 óra között tartanak nyitva. A veszélyhelyzet alatt – a 2021.04.08-i 432-es számú kormányhatározat 3-as mellékletének 12. cikkelye (1) bekezdésének előírásai értelmében – továbbra is zárva marad az ócskapiac – tájékoztatott Ujică Valer ügyvezető. 


Terápiás program Szentkatolnán

A Bonus Pastor Alapítvány május 3–14. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán. Azok jelentkezését várják, akik változtatnának alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: április 26. A Maros megyeiek Deé Lukács Évánál érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a 0265/254-460 telefonszámon.


XXIX. nemzetközi gépészeti konferencia 

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) április 23-án, ma délelőtt 10 órai kezdettel a virtuális térben tartja meg a XXIX. nemzetközi gépészeti konferenciát (OGÉT 2021). A plenáris előadások az ünnepélyes megnyitó után, 10.20-kor kezdődnek, 11.20-kor átadják a Főgépészdíjakat. A szekcióelőadások 11.50-től, 15 órától és 16.45-től kezdődnek. Az ülésszak 18.30-kor zárul. A rendezvény részletes programja, illetve a bejelentkezéshez szükséges információk megtalálhatók a konferencia honlapján: http://oget.emt.ro. Az érdeklődők ingyenesen csatlakozhatnak, hogy meghallgassák az előadásokat. 


Bánffy Miklós, az erdélyi szellem arisztokratája

A Színháztudományi Szakbizottság meghívására Szász László irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár mutatja be monográfiáját. A könyv bemutatása kapcsán meghívott vendéggel Demény Péter író, költő, a Látó szerkesztője beszélget. A szerzővel és beszélgetőtársával együtt szeretettel várják az érdeklődők bekapcsolódását az eseménybe, amely az MTA KAB Zoom-csatornáján lesz elérhető, április 23-án 13 órától, a következő linken: https://zoom.us/j/96536825153


Folytatódnak a Szülőföldön magyarul program kifizetései

Postázták a Szülőföldön magyarul program második kifizetési rendjének az értesítő leveleit, összesen 37.189-et. A kifizetések a második rendben április 9. és május 14. között történnek minden héten pénteken, kivéve április 30-át.Telefonálni akkor szükséges az irodához, ha április végén sem érkezett meg az értesítő. Arra kérnek mindenkit, hogy figyelmesen olvassa el a levelet, amely tájékoztat a teendőkről, ha valami probléma merült fel a bankszámlával/kártyával. Azon igénylők, akik még nem rendelkeznek OTP-bankszámlával, mert először igénylik a támogatást, még nincsenek beütemezve kifizetésre, ők csak májusban számíthatnak az értesítő levélre – tájékoztatott Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul programkoordinátora.


Elektronikaihulladék-gyűjtés

A polgármesteri hivatal szervezésében április 24-én, szombaton folytatódik a megyeszékhelyen az elektronikai hulladék gyűjtése. 8–12 óra között a városlakók az alábbi gyűjtőpontokra vihetik el a feleslegessé vált elektronikai eszközöket: Gecse utcai parkoló, Ifjúsági Ház előtti parkoló, Béke és Coşbuc utca kereszteződése, illetve a Bükk és Székely Vértanúk utca kereszteződése. A nagyobb és nehezebb elektronikai eszközöket áprilisban a városháza által megbízott cég szállítja el háztól, ezt kérni lehet a 0748-196-767-es telefonszámon.