2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyár a vakáció, a szabadságok ideje, amikor sokan külföldön nyaralnak, így szükségük van az egészségbiztosítási kártyára, amely ingyenes egészségügyi ellátásra jogosít fel az uniós országokban.


A nyár a vakáció, a szabadságok ideje, amikor sokan külföldön nyaralnak, így szükségük van az egészségbiztosítási kártyára, amely ingyenes egészségügyi ellátásra jogosít fel az uniós országokban.

Az uniós egészségbiztosítási kártya a román állampolgárok biztosított minőségét igazolja, mialatt ideiglenesen egy uniós országban tartózkodnak. Érvényessége a kibocsátást követő hat hónapra szól, ezután meg kell újítani.

A kártya megszerzése végett az érintetteknek egy kitöltött típusnyomtatványt kell benyújtaniuk a Maros Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz, amelyhez mellékelni kell a személyazonossági igazolvány másolatát, valamint a biztosított minőséget igazoló iratot (igazolás a munkahelyről/nyugdíjszelvény/vagy igazolás a tanintézetből, amely bizonyítja, hogy az illető diák vagy egyetemista). A típusnyomtatvány elérhető a pénztár közönségszolgálati osztályán, valamint letölthető az intézmény honlapjáról is.

Miután a biztosítópénztárnál ellenőrzik, hogy az igénylő valóban rendelkezik egészségügyi biztosítással, az adatokat meg a kérést továbbítják az egységes informatikai rendszerbe való bejegyzés végett.

A kártyát a kérés bejegyzésétől számított 7 munkanapon belül bocsátják ki és a kitöltött nyomtatványban megjelölt címre haza is szállítják. Városon gyorsposta, a vidéken élőkhöz pedig a Román Posta viszi házhoz a kártyákat. A kitöltendő űrlapon ugyanakkor az igénylő meg kell jelöljön egy hozzávetőleges időintervallumot, amikor napközben otthon tartózkodik.

Abban az esetben, ha valaki orvosi ellátás, kezelés végett utazik külföldre, nem érvényes az egészségbiztosítási kártya – derül ki a megyei egészségbiztosítási pénztár honlapján elérhető útmutatóból.