2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely


Gazdasági elemzők szerint Románia egy helyben topog az országos helyreállítási terv (PNRR) finanszírozási kéréseinek benyújtásával, mivel az első negyedévre nem teljesítette azokat a célkitűzéseket, amelyek feltételei annak, hogy lehívhassa az uniós alapokat.


Nem kevés pénzről van szó: a helyreállítási terven keresztül mintegy 30 milliárd euró áramolhat a gazdaságba 2026-ig. De mindezt Brüsszel nem adja csak úgy. Az első negyedévi 24 vállalás („mérföldkő”) közül csupán 16-ot teljesítettek Dan Vîlceanu európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter szerint; a többi is következik. Gond a vízbevezetésre és a csatornázásra, illetve a középületek energetikai hatékonyságának megvalósításra vonatkozó célokkal van, és nem utolsósorban a digitalizációval (ezek a miniszter szerint a kormányzati felhővel kapcsolatos, kényes ügyek). Utóbbi feltételezi, hogy az állami intézmények digitalizációja közös rendszerben valósuljon meg, ezt mintegy félmilliárd euróval finanszírozná az EU.


De nemcsak az idei vállalások, a tavalyiak sem teljesültek úgy, ahogy az Európai Bizottság elvárta volna. Lehet tehát beszélni a PNRR-ről, terveket szőni, reményeket táplálni, önkormányzati szinten a „házi feladatot” becsülettel elvégezni, ha valahol valakik nem úgy teszik a dolgukat, ahogy kellene. Eközben az is nehezíti a dolgokat, hogy aszály sújtja az országot, a gazdák pedig figyelmeztetnek: Románia veszélybe kerülhet élelmiszer-biztonsági szempontból. A gazdaszervezetek kérik a PNRR újratárgyalását, hogy a mezőgazdasági ágazatnak is pénzt juttassanak.


A súlyos aszály miatt egyes, hagyományosan nagy gabonatermesztő országrészeken nem sarjadt ki a búza, elszáradt a repce, becslések szerint itt az évi várható termés fele károsodott. Lehet, hogy a PNRR keretében az öntözőberendezések telepítésére kellene nagy hangsúlyt fektetni, de miről beszéljünk akkor, amikor a falvak nagy része még mindig közművesítés nélkül van? A meglévő és újra meg újra lefektetett öntözőrendszert pedig időnként szétlopják…


Eközben a kormány nagylelkűen ígér. Most például a szegénység felszámolására 2022–2027 között 161 millió lejt, a Rural Invest programra 350 millió lejt, utóbbi a mezőgazdasági vállalkozókat segítené. De a kormánykoalíció a szegénységben élők számára is támogatást nyújtana, a 30, illetve 50 eurós segélyt 7 hónapon át kapná 3,5 millió ember. A pénz forrása szintén az EU lenne. A nyugdíjemelésekkel, bérmelésekkel kapcsolatos ígéretekről már fölösleges is szólni, annyira hiteltelenek.


És ha már a számoknál tartunk, azt is mondjuk ki, hogy Románia küladóssága tavaly novemberben elérte a 133,6 milliárd eurót.