2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A román autónyilvántartó (RAR) közleménye szerint július 18-ától opcionálisan egy új szolgáltatást vezettek be, ami lehetővé teszi, hogy kézbesítők révén házhoz vigyék a gépjármű törzskönyvét (carte de identitate a vehiculului). 

Alina Niţa, a RAR vezérigazgatója elmondta, hogy a gépkocsi azonosítása és ellenőrzése után nem kell a helyszínen várakozni az okmány (CIV) kibocsátására, mert ezt egy futárszolgálattal kérésre három munkanapon belül kézbesíthetik. Ezt a kifutási időt csak speciális esetekben hosszabbítják meg, akkor, ha a CIV kibocsátása más hivatalok válaszát feltételezi. Ezért a szolgáltatásért a RAR nem számol fel külön költséget, csupán a futárszolgálat díját kell kifizetni a dokumentumok átvételekor.

Az ügyfeleknek fel kell tüntetniük ezt az opciót. Mobiltelefonnal be kell szkennelni egy QR-kódot, ami lehetővé teszi egy link elérését a kérés regisztrálása érdekében. Ez a lehetőség az ország minden autónyilvántartó hivatalában (RAR) elérhető. Ezt a szolgáltatást főként azoknak az ügyfeleknek vezették be, akik nem a megyeközpontban laknak, hanem vidéken, s a törzskönyv átvételéért nagy távolságokat kellett megtenniük. 

A törzskönyvet át lehet venni személyesen is a területi kirendeltségek ablakainál.