2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Külföldre települt falubeliek vették hazafelé az irányt, magyarországi és francia vendégek, a testvérvárosok – a Heves megyei Pétervásár, illetve a francia Saint Biez en Belin – képviselői ünnepeltek együtt a gyulakutaiakkal, de a közeli települések apraja-nagyja sem hiányzott az ötödszörre megszervezett községnapokról.

Rég várt találkozások színtere volt a hét végén Gyulakuta. Külföldre települt falubeliek vették hazafelé az irányt, magyarországi és francia vendégek, a testvérvárosok – a Heves megyei Pétervásár, illetve a francia Saint Biez en Belin – képviselői ünnepeltek együtt a gyulakutaiakkal, de a közeli települések apraja-nagyja sem hiányzott az ötödszörre megszervezett községnapokról. Borászok és „bográcsművészek” szálltak versenybe egymással – Lukács Levente nem először vitte el az aranybor-díjat, a hét üstbevaló közül pedig Muszka Lajos csapata retrogulyását és Léta Árpád vadasát tartotta legtöbbre a zsűri – Gáll Irén nyugdíjas gyulakutai tanárnő Erdély gyémánt hangjai című, a Maros Művészegyüttes történetét felelevenítő művének bemutatásával szerzett kellemes perceket a kultúraszeretők számára, majd a községbeli gyerekek, később a néptáncosok bűvölték el a hallgatóságot. A szórakoztatásban a számos könnyűzene-énekes és együttes mellett Gyepesi László makfalvi rigmusmondó is kivette a részét. Nem csak kulturális és kulináris élvezetekről szólt azonban ez a hétvége. A községnapokon 11 szerény anyagi körülmények között élő gyulakutai diákot ért nagy öröm, Péterffy Gyöngyi, Amerikában élő nyugalmazott tanárnő, költő közbenjárásával ugyanis pénzadomány – összesen 500 dollár – érkezett számukra a New Jersey-i Micheller Attilától és Brigittától. Az egykori gyulakutai pedagógus évekkel ezelőtt, nem sokkal kitelepülése után karolta fel a községbeli fiatalok sorsát. A faluünnepeken főleg az anyagi segítséget igénylő iskolásoknak szerez meglepetést, az amerikai Bognár Béla által létrehozott Magyar Ösztöndíj-alapból pedig az egyetemistákat is támogatja.

Gazdasági szempontból is eredményes volt az ünnepi hétvége. A rendezvénysorozatot megelőző utolsó előtti napon jelezte részvételi szándékát a Japán–Román Kereskedelmi Társaság alelnöke, akivel Bukarestben a polgári pártok találkozóján sikerült ismeretséget kötni az önkormányzati vezetőknek. A kereskedelmi társaság elnökhelyettese egy biotermékek előállításában érdekelt üzleti csoport képviselőjeként látogatott most el a községbe – újságolta László Árpád polgármester, akitől azt is megtudtuk, bérbe vehető, illetve megvásárolható mezőgazdasági területeivel és épületeivel Gyulakuta megfelelő helyszín lehetne egy ilyen jellegű vállalkozás elindítására.

A vasárnap délelőttöt a közös elcsendesülés tette ünnepivé. Huszonöt, illetve ötven éve konfirmált gyulakutaiak ültek most újra egymás mellett a református templom padjaiban, ők ezekért a percekért utaztak haza.

Az iskola udvarán körhintázó gyerekeknek pedig a mini-focipálya környékéről érkező hangok szereztek örömet.

– Tartanak még a Napok – rikkantotta a csapat, és már robogott is a térre, ahol a jól ismert Zámbó Jimmy-dallamokra újra magasba emelkedett a ringlispíl.