2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Beszámoltak az eredményekről

Beszámolót tartott a Nyárádmente Leader Egyesület a Nyárádmente kistérségben kifejtett hároméves tevékenységéről. Kiderült: az ötből négy intézkedésen szinte az utolsó centig kipályáztattak minden rendelkezésükre álló pénzt, csupán egy intézkedésen nem kelt el mindeddig a keretösszeg.

A célkitűzéseket meghaladóan teljesített a kistérségi munkacsoport – derült ki a beszámolóból
Fotó: Gligor Róbert László


A 2014–2020-as európai fejlesztési ciklusban a nyárádmenti egyesület 2,04 millió euróval gazdálkodhatott, kevesebbel, mint az előző, 2007–2013-as időszakban. Ebből 1.649.688 eurót használhatott fel a tervezett fejlesztések  megvalósítására. A ciklus elején tartott népszerűsítő kampány tapasztalatai alapján öt intézkedésre osztották el ezt az összeget. A nem mezőgazdasági vállalkozások támogatására 590 ezer eurót szántak, a felhívásra 22 pályázat érkezett két kiíráson, ebből kilenc kapott támogatást, így a teljes összeget kiszerződték. Ezek megvalósítása során hat agroturisztikai panzió (420 ezer euró), két szolgáltatás (fotóstúdió létrehozása és sporteszközök kölcsönzése, 100 ezer euró) és egy termelési egység (pelletgyártás, 70 ezer) létesül a kistérségben. Az önkormányzatok számára 589.688 eurót különítettek el az alapszolgáltatások létrehozását, javítását és/vagy bővítését szolgáló beruházásokra, itt négy kiíráson 13 pályázat érkezett be, mindenik támogatáshoz jutott, így a keretösszeget 99,8%-ban ki is merítették. A kulturális és természeti örökség fejezetnél 270 ezer eurót határoztak meg, itt a három kiírás során négy pályázat érkezett be és kapott támogatást, három szerződést már meg is kötöttek. Ezen az intézkedésen a keretösszeg 35%-a még gazdára vár. A szociális infrastruktúra támogatására 100 ezer eurót különítettek el, erre egyetlen pályázat érkezett be (Nyárádszereda önkormányzata a volt szülészet épületét alakítaná át szociális szolgáltató intézménnyé), tehát itt is elkelt a meglévő pénz. Ugyanennyit szántak a turisztika terén működő egyesületi társulások létrehozására, ide is csak egy pályázat érkezett, ismét Nyárádremete ruházna be a térség turisztikai adottságainak népszerűsítésébe.

Nagyobb a bizalom és a kedv

Összességében az elmúlt három évben nyolc pályázati kiírást hirdetett meg az egyesület, ezek során 41 pályázatot fogadtak és értékeltek ki, közülük 28 részesült támogatásban. Hét projektet már le is zártak, hat önkormányzati és egy civil szervezeti elképzelés meg is valósult. A rendelkezésükre álló összeg 94%-át hívták le a pályázók, de még közel 107 ezer euró vár felhasználásra. Ez főként a civil szervezetek számára elérhető intézkedés terén maradt, ugyanis a nagy érdeklődés és igény ellenére a lehetséges pályázók nem rendelkeznek a szükséges forgótőkével. A pályázati összeget jövő év elején ismét kiírják, és reményeik szerint tavasszal le is szerződik. Az eddig lehívott 1.542.866 euró mellé szinte minden pályázó hozzátesz kisebb-nagyobb összeget, összesen 851.567 euró önrésszel járulnak hozzá a nyertesek a megvalósításhoz – derült ki a beszámolókból.

Péter Hunor irodavezető úgy véli, az egyesület a vártnál jobban teljesített, nem számítottak arra, hogy három év alatt ekkora arányban leszerződik a pályázati pénzeket. Ennek ellenére keményen dolgoztak azért, hogy mihamarabb megszülessenek a szerződések, és legyen elegendő idő a kivitelezésekre, illetve arra, hogy ezek hozadéka megjelenjen a térségben.

Ebben a fejlesztési ciklusban kevesebb pénz és kiírás volt a pályázatokra, ezzel szemben jóval nagyobb a pályázási kedv, mint az elmúlt időszakban. Az emberek megbíznak a Leader-pályázatokban, és jóval nagyobb összeget is lehívnának a térségben, amire érdemes lenne a minisztériumban is odafigyelni. Országos szinten is a Leader-program hozzásegített az európai pénzalapok egyenletesebb és nagyobb arányú lehívásához – véli a szakember.

Elismerő szavak

A kistérségi egyesület kisfilmeket is készített, amelyekben a nyertesek ismertetik a már megvalósított vagy folyamatban levő projektjeiket. Így két kulturális egyesület a beszerzett hang-, fény- és számítástechnikai berendezésekről, három turisztikai vállalkozó az új panzióikról, míg két polgármester a községeikben megvalósított elképzeléseikről számol be. Minden megszólaltatott személy elismerő szavakkal illette a kistérségi munkacsapatot, és értékelte azt a lehetőséget, amelyet a Leader-program jelent ennek a térségnek.