2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelynek tudományos, kutatási központtá kell válnia, ahol magas képzettségű szakembereket foglalkoztató vállalatok működnek.


Nem az Elektromaros líceum épületének eladását szorgalmazzák az RMDSZ helyi tanácsosai, hanem az iskola műhelyeinek értékesítését – nyilatkozták tegnap a sajtó képviselőinek dr. Benedek István és dr. Kolozsváry Zoltán közgyűlési képviselők. A sajtótájékoztatón elhangzott: az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete egy hónapon belül kijelöli a 2012-es önkormányzati választásokon a polgármesteri székért induló jelöltjét.

– Marosvásárhelynek tudományos, kutatási központtá kell válnia, ahol magas képzettségű szakembereket foglalkoztató vállalatok működnek. Ezt a gondolatot hangoztatom immár 20 éve, és ebbe a városfejlesztési elképzelésbe illeszkedik a digitális város, a műszaki park létrehozása és az orvosi-gyógyszerészeti vállalatok, mint például a Sandoz gyógyszergyár befektetéseinek támogatása is. Nem az iskola épületének értékesítéséről van szó, mint ahogyan egyesek tévesen értelmezték a dolgot, hanem a műhelyekéről. Miután a helyszínen megtekintettem az ingatlanokat, tiszta lelkiismerettel és teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy a Sandoz gyár befektetését érdemes támogatni – nyilatkozta Kolozsváry Zoltán, a testület RMDSZ-frakciójának vezetője. Kolozsváry szerint az Elektromaros líceumot a '70-es években főként az elektrotechikusok szakképzése érdekében hozták létre, az akkor épített műhelyekben végzett gyakorlati tevékenységgel elsősorban az Elektromaros vállalat szakember-utánpótlását biztosították. „Ma már erre alig van igény, a műhelyek felszereltsége elavult, megrekedt a '70-es évek műszerezettségi színvonalán. A Sandoz gyár munkahelyeket teremt, komoly beruházásokat eszközöl az alacsony kihasználtságú műhelyek átvételével. A diákok szakképzéséhez szükséges gyakorlat elvégzését másként biztosítjuk” – tette hozzá a frakcióvezető. A Népújság kérdésére, hogy miként teszik ezt, Kolozsváry Zoltán csak annyit mondott, nem szeretne pontatlan információkat nyújtani, ezzel kapcsolatban több alternatíva is van, amelyeket elemeznie kell a tanácsnak. Az sem kizárt, hogy bizonyos esetekben a gyakorlati képzést vállalatokkal megkötött szerződések alapján magáncégeknél bonyolítanák le. Az RMDSZ képviselői közölték, hogy minden hivatalos engedélyt beszereznek, és cáfolták, hogy még a tanácsi határozat meghozatala előtt megalakult volna a licitbizottság. Újságírói kérdésre válaszolva Kolozsváry Zoltán kijelentette, ha versenytárgyalást szerveznek, természetesen a Sandoz mellett más cég is megjelenhet a porondon, de nem valószínű, hogy a Sandoznál jobb ajánlattal tud előállni. A Népújság érdeklődésére, hogy miért kell eladni a műhelyeket, és miért nem inkább koncesszionálják hosszú távra, ezáltal az önkormányzat megtarthatná a tulajdonjogot, a képviselő azt mondta, ez a befektetés nagyságától függ, sokszor előnyösebb az eladás. Kérdésünkre, hogy mennyi pénzről is lenne szó, hasonlóképpen kitérő választ kaptunk: egyelőre nem került szóba a vételár, majd egy felértékelő bizottság jelentése alapján állapítják meg.

Eltérő vélemény

Dr. Benedek István annak a Somostetőn levő beruházásnak a kapcsán, amelyet még a Fodor Imre alpolgármestersége idején elkezdtek, majd Dorin Florea polgármestersége alatt leállítottak, elmondta, az RMDSZ-frakció támogatja a beruházóval (Contrascom Benţa) való kiegyezést, mert így folytatható csak az ingatlan építése. A mintegy 12 éve félkész épület állaga azóta folyamatosan romlik. A Benţa cég és a polgármesteri hivatal által eszközölt beruházásokat felértékelik, elszámolnak, és területcserére is sor kerül annak érdekében, hogy a kivitelező befejezhesse az épületet, amelyben öregotthont alakítanak ki, és – mint a Népújság kérdésére hozzátette – ezt a rendeltetést az építkezés befejezését követően is megtartsák. Benedek István szerint a szociális problémák megoldása az önkormányzat számára fontos, csakúgy mint a sport, az oktatás, egészségügy támogatása. A sportnál maradva elismerte, hogy nincsenek adataik arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzt hoz az önkormányzatnak a különböző versenysportok támogatása, ettől függetlenül a sportra áldozni kell, hiszen „a jövőre áldozunk”. Ezzel ellentétben Kolozsváry Zoltán úgy vélte, lehetőséget kell teremteni a tömegsportolásra, közpénzt kell áldozni a stadionok, sportpályák javítására, azonban a versenyportnak, miután a showbiz része és üzletté vált, az üzlet szabályainak kell alávetnie magát, nem pedig közpénzből kell finanszírozni.

Jelölt: egy hónapon belül

A 2012-es helyhatósági választásokkal kapcsolatban Benedek István kijelentette, az RMDSZ városi szervezete rövid időn belül megnevezi a polgármester-jelöltjét. A városi szervezet és a megyei szervezet között tárgyalásokra kerítenek sort a napokban, és kikérik a körzetek véleményét. A Népújság kérdésére, hogy előválasztást tartanak-e, vagy felmérésekkel kívánják eldönteni, ki a jó jelölt, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke elmondta, valószínűleg felméréssel, közvélemény-kutatással kérik ki a körzetek véleményét. „Több személy neve szóba jött, a végső szót a városi választmány mondja ki” – közölte. Borbély László jelöltsége kapcsán Kolozsváry Zoltán kifejtette, a polgármesternek jó városvezetőnek kell lennie, aki ért a közigazgatáshoz. „Borbély László kiválóan ért a közigazgatáshoz, képes lenne megtartani azt az egyensúlyt, ami az eddigi polgármestereknek nem sikerült. Ennek feltétele azonban, hogy csapatban játsszon” – tette hozzá.