2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az első Zichy-nap Vajdaszentiványon

Az idén először – hagyományteremtő szándékkal – a Zichy-kúriában kastélynapot tartottak. A rendezvényen alkalmat teremtettek arra, hogy a visszaszolgáltatott és bérbe adott – korábban kultúrotthonként használt – felújított épületet meglátogassák a helybéliek, ugyanakkor a gazdag programkínálattal igyekeztek minden ízlésnek és elvárásnak megfelelni. 

A programot az épületet bérlő Ana Resort Kft. tulajdonosa, Szentgyörgyi Anna kezdeményezte, bevonva több helybéli civil szervezetet is, mint pl. a néptáncoktatással és gyerekprogramok szervezésével foglalkozó For Move Egyesületet, a vajdaszentiványi hagyományokat ápoló Zichy-Horváth Egyesületet, a helybéli református egyházat, a lovas kultúrát népszerűsítő Art Equest Egyesületet és a marosvásárhelyi Artecotur Egyesületet. 

Egy olyan turisztikai programcsomagot dolgoznak ki, amely egybefogja majd a Felső-Maros menti kastélyokat (marosszentgyörgyi Máriaffy-kastély, sáromberki Teleki-kastély, vajdaszentiványi Zichy-kúria, gernyeszegi Teleki-kastély és marosvécsi Kemény-kastély). Ennek a programnak a kiegészítőjeként kezdeményezték az udvarház napját, amely lehetőséget teremthet arra, hogy az épületet látogathatóvá tegyék egy közösségi rendezvényen is. 

Fotók: Both Gyula 


A program ünnepi istentisztelettel kezdődött a vajdaszentiványi református műemlék templomban, ahol Dénes Csaba helybéli lelkipásztor hirdette az igét, majd ezt követően Henn János, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színművésze Székely János költő műveiből adott elő válogatást (művészeti munkatárs: Gáspárik Attila). A kúria udvarán a For Move Egyesület népi gyerekjátékokkal várta az érdeklődőket. Annak ellenére, hogy gazdag és érdekes foglalkozásokat készítettek elő a fiataloknak, nem voltak jelentkezők. Közben négy helybéli csapat (a fiatalok, a Maros Megyei Mozgássérültek Egyesülete, a Bethlen Kata Nőszövetség és az önkéntes tűzoltók) már a reggeli órákban az üstök előtt szorgoskodott, hogy elnyerje a gulyásfőző verseny legjobbjának járó díja. Az ünnepélyes megnyitóra délben került sor. Az udvaron felállított színpadon Boer Vasile polgármester, a szervezők nevében pedig Dénes Csaba lelkipásztor, Nagy Erika, a Zichy-Horváth Egyesület, Simon Szabolcs, a For Move, valamint Vajda György, az Artecotur Egyesület elnökei köszöntötték az egybegyűlteket. Mindannyian Vajdaszentivány épített örökségének és a hagyományos népi kultúrájának az előtérbe helyezését, megőrzésének fontosságát hangsúlyozták. Elmondták, hogy a rendezvény remek lehetőség arra, hogy ennek érdekében a község önkormányzata, a civil szervezetek, az egyház és minden érdekelt összefogjon, hiszen akárcsak a vajdaszentiványi néptánc, nemcsak határainkon belül, hanem azon túl is igen híres, és van, amivel büszkélkedni mások előtt.  A Zichy-kúriában megnyitották a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tagjainak tárlatát. A kiállított fényképanyag két hónappal korábban a vajdaszentiványi fotótáborban készült. A munkákat röviden Both Gyula, a klub elnöke méltatta, majd a tárlatmegnyitó után a jelenlevők megtekintették Katyi Antal, a Pentaton stúdió filmesének a községről készült népszerűsítő kisfilmjét az alkotó jelenlétében. 


Ezután egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyen többek között részt vett a község polgármestere, a református lelkész, a helybéli civil szervezetek képviselői, más érdeklődők. Meghívottként jelen volt Kolcsár Gyula, Gernyeszeg polgármestere, a Felső-Maros mente kistérségi társulás (LEADER-csoport) elnöke, és eljött Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke is. A beszélgetés témája a község jövője volt. A résztvevők arra kerestek választ, hogy milyen konkrét elképzelésekkel lehet összefogva fellendíteni a község gazdasági-kulturális életét, kihez lehet fordulni anyagi, erkölcsi és más jellegű segítségért. És tisztázódott néhány, az önkormányzati munkával kapcsolatos kérdés is. És többek között arról is szó volt, hogy miként lehet majd folytatni e kulturális kezdeményezést. 

A kora délutáni óráknak volt még egy érdekes mozzanata. Kálmán Attila történész érdekfeszítő beszélgetést folytatott Bartha Zoltán tanárral, helytörténésszel, a község monográfiájának szerzőjével. 

A kúria belső környezete kiváló teret biztosított a Winecooltour cég által forgalmazott minőségi borok ismertetőjének is. Kelemen Orsolya cégképviselő avatta be a borok világába az érdeklődőket. 


Közben az Art Equest Egyesület lovardájánál az érdeklődők megismerkedhettek a lovakkal, és a bátrabbak nyeregbe is ülhettek. Külön mozzanat volt a református egyházközség Testvériség sportpályáján megrendezett minifoci-bajnokság résztvevőinek, nyerteseinek a díjazása, illetve a gulyásfőző verseny kiértékelése – a zsűri szakértője, elnöke Weinraub Eduard ismert vendéglátós volt. A jelenlevők meglepetésére a versenyt a kizárólag férfiakból álló önkéntes tűzoltók csapata nyerte meg, őket követték a református egyházközség Bethlen Kata Nőszövetség tagjai, a Maros Megyei Mozgássérültek Egyesülete képviselői, és végül a fiatalok (Young Boys) csapata. Mindannyian okleveleket kaptak, és az egyház, illetve a szervezők részéről ajándékcsomagokat is. 

A Nyárádkarácsony Polgármesteri Hivatalának támogatásával felállított színpadon (a műsorvezető Elek Ágota a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színihallgatója volt) Buta Árpád és Trozner Kincső színvonalas operett-előadással szórakoztatta a közönséget. Majd két keresztény zenekar is fellépett: a sárpataki Shalom és a szászrégeni Sofár, majd délután fergeteges élő zene mellett a vajdaszentiványi hagyományőrző néptánccsoport és a Pitypang gyermekcsoport is igazolta azt előadásával, hogy van, amit őrizni, továbbadni a községben. Záráskánt este a szászrégeni Dream Flow Együttes és a Selena zenekar szórakoztatta az udvaron – a néha esősre forduló időjárás ellenére is – kitartó közönséget.  (erdélyi)