2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Kis-Küküllő néptánccsoport 2006-ban alakult a Bordi András Általános Iskola diákjaiból. Az akkori kis csoport mára 47 fősre bővült. Három korosztály ropja a táncot, ugyanis a szülők és tanárok is bekapcsolódtak, így mutatva példát a fiataloknak.


A Kis-Küküllő néptánccsoport 2006-ban alakult a Bordi András Általános Iskola diákjaiból. Az akkori kis csoport mára 47 fősre bővült. Három korosztály ropja a táncot, ugyanis a szülők és tanárok is bekapcsolódtak, így mutatva példát a fiataloknak. Az utóbbi hónapokban több sikeres fellépéssel is büszkélkedhetnek. Augusztusban országunk határain túl, Magyarországon és Szlovákiában mutattak be egy hagyományos esküvőt. Szeptember 11-én Küküllő-széplakon a községi napok alkalmával bizonyították tehetségüket. Október 14-én Kenden, a Sámuel József Általános Iskola szüreti bálján táncoltak, 15-én pedig Mikefalván képviselték Héderfáját az ott rendezett őszi fesztiválon. A legjobban várt esemény azonban a helybeli szüreti bál volt, melyet október 22-én tartottak. A csőszök és csőszlányok nótaszóval, szekereken hívogattak a bálba, mely 17 órakor kezdődött a kicsik táncával. Három-négy évesek lépegettek, forogtak a művelődési házban a nagyobbak irányításával. Lassan összegyűltek a szülők, nagyszülők is. Peti Renáta és Dénes Nimród – iskolánk egykori diákjai – köszöntője után a csősztáncot a Kis-Küküllő néptánccsoport legfiatalabb tagja, a hároméves Bordi Emese-Orsolya nyitotta meg egy népdallal. A Bordi András Általános Iskola kisdiákjai furulyáztak Ozsváth Ilona tanárnő irányításával, majd tánctudásukat mutatták meg. Őket követték az iskola egykori diákjai, akik különböző váro-sokban tanulnak, de visszajárnak, hisz szeretik ezt a közösséget, és ők a Kis-Küküllő néptánccsoport alapító tagjai. A műsort néhány szülő és tanár marosszéki tánca zárta, akik a fiataloktól kaptak kedvet. A koreográfia Kui Csaba testnevelő tanár munkája. A tombolatárgyakat iskolánk diákjai és pedagógusai, illetve egykori kolléganőnk, Kiss Ilona-Andrea készítették.

Köszönet azon lelkes szülőknek, pedagógusoknak és diákoknak, akik fáradságot nem kímélve dolgoztak heteken át azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Tamás Gyöngyi igazgató, Bordi András Általános Iskola, Héderfája