2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A triplázó Erling Haaland vezérletével Norvégia 4-0-ra legyőzte Romániát Oslóban a labdarúgó Nemzetek Ligája B divízió 1. csoportjának 3. fordulójában, vasárnap este.

Mindkét csapat hasonló helyzetből várta a mérkőzést, hiszen míg Románia az Izland elleni vesztes pótselejtező után érkezett, a norvégok hasonlóan elbukták a Szerbia elleni összecsapást. Mirel Rădoi edző masszívan változtatott a román csapat összetételén, a reykjaviki találkozón használt kezdő tizenegyhez képest hét poszton módosított, abban bízva, hogy sikerül felráznia a csapatot (a hét új játékos közül négyen a korábban sikeres U21-es válogatott tagjai voltak).

A román válogatott ennek megfelelően kissé nagyobb bátorsággal indította a találkozót, Cicâldău próbálkozása azonban nem jelentett veszélyt Jarstein kapujára. Ezután fokozatosan a norvégok vették át a játék irányítását. Negyedóra sem telt el, amikor a találékony Ödegaard remekül ugratta ki Haalandot, utóbbi Tătăruşanu minden igyekezete ellenére könnyedén kilőtte a jobb alsó sarkot. A gólvágó egy újabb próbálkozását nem sokkal később blokkolni tudta a román kapus, de társai nem sokkal segítették, a mezőnyben fantáziátlanul, összevissza fociztak, így nem tudtak veszélyeztetni a norvég kapunál. A skandinávok szárnyaltak, közben Ianis Hagi és Răzvan Marin sikertelenül kereste a megoldást, hogy feltörjék a riválisok védőzárját, mindig blokkolták őket, Cicâldău pedig mintha ott sem lett volna. Ami pedig várható volt, rövidesen bekövetkezett, Meling maga mögött hagyta Maneát, majd a kapu elé passzolt, ahonnan Sörloth lazán a kapuba továbbított.

A szünetben Mirel Rădoi nem változtatott az alakulat összetételén, a norvégok pedig ott folytatták, ahol az első félidő végén abbahagyták. Ezt látva a román edző mégis csak rászánta magát a cserére: kivette Hagit és Pușcașt, betette Mitrițát és Keșerüt, akik az Eb-selejtezőben a gólokat szerezték Norvégia ellen. Azonban ez sem segített rajtuk. Alig néhány másodperc múlva Ödegaard önzetlennek bizonyult, és újabb gólpasszal szolgálta ki Haalandot, aki nem hibázott. Norvégia csodagyereke ezzel nem állt le, egyik pompás egyéni akcióját hatalmas lövéssel zárta le, amelyhez a román védők csak asszisztálni tudtak, ellene tenni viszont semmit nem voltak képesek.

A megalázó helyzetnek a norvég kapitány vetett véget, aki többet is cserélve lehozta erősségeit. Így a románok is eljutottak a házigazdák kapujáig, Keșerü szabadrúgásból próbálkozhatott, de kapu mellé durrantott.

A csoport másik meccsén Ausztria Michael Gregoritsch góljával 1-0-ra nyert Észak-Írország vendégeként.

Fotó: GSP


Mestermérleg

• Mirel Rădoi (Románia): „Szégyellem magam azért, amit ma este produkáltunk. Megaláztak bennünket. Nem akarom a játékosokat vádolni, de valaki magyarázza meg, hogyan lehetséges, hogy kiváló adottságú futballisták nem képesek átvenni a labdát, vagy nem tudnak csapatként megnyilvánulni. A norvégok amellett, hogy jobb volt a hozzáállásuk, erőnlétileg is fölénk magasodtak, ami elgondolkodtató, hiszen Szerbia ellen 120 perces meccset játszottak.”

• Lars Lagerback (Norvégia): „Nagyon világosan meglátszott a játékosaimon, hogy bosszút akarnak állni a Szerbia elleni kudarc miatt. És Románia nem Szerbia, a két csapatot nem lehet egy lapon emlegetni. Mindent megtettünk a sikerért, örömfocit játszottunk, és könnyedén győztünk.”


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, B divízió, 1. csoport, 3. forduló: Norvégia – Románia 4-0 (2-0)

Oslo, Ullevaal stadion, vezette: Kruzliak (szlovák).

Gólszerzők: Haaland (13., 64., 74.), Sörloth (39.).

Sárga lap: Elabdellaoui (60.), illetve Bancu (84.).

Norvégia: Jarstein – Elabdellaoui (79. Svensson), Strandberg, Ajer, Meling – Ödegaard (70. Linnes), Berge, Normann (70. Midtsjö), Elyounoussi (85. Hauge) – Haaland (79. King), Sörloth. 

Románia: Tătăruşanu – Manea, Burcă, Toşca, Bancu – Cicâldău (75. Stanciu), Creţu (75. Maxim), Marin – Ianis Hagi (63. Mitriţă), Puşcaş (64. Keşerü), Iancu (90+1. Alibec).