2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sok szülőnek jelent kihívást, hogy a nyári szünidő alatt egyrészt felügyeletet, másrészt pedig tartalmas időtöltést biztosítson csemetéjének. A nagyobb gyerekek esetében a tábor mindig jó megoldásként kínálkozik egy-két vagy akár több hét lefedésére, van, aki évek óta egy-egy jól bevált helyre küldi gyermekét, mások pedig az interneten böngésznek a lehetőségek után. Ebben segít nekik a tavaly létrehozott honlap, ahol több, az ország különböző részeiben szervezett táborral kapcsolatos információk találhatók meg egy helyen. 

A tartalmas nyári elfoglaltságra vágyó gyermekek és szüleik dolgát könnyíti meg egy, a tavaly létrehozott internetes oldal, amely összesíti azokat a táborokat, amelyeket az ország különböző részeiben szerveznek gyerekek és felnőttek számára. A taborok.ro honlapon tíz tematikát határoztak meg, ezek alapján különválasztották az alkotó-, élmény-, hagyományőrző, nyelv-, családi, sport-, ifjúsági, felnőtt, vallási, illetve téli táborokat. Keresgélni lehet ugyanakkor tájegységek alapján, valamint aszerint is, hogy milyen típusú – egynapos, bentlakásos, napközis – eseményen szeretne valaki részt venni. Jelenleg az idén nyárra hat, Erdélyben tartandó tematikus tábort töltöttek fel a szervezők: élmény-, gitár- és furulya-, kaland-, hagyományőrző, valamint angol outdoor táborba lehet jelentkezni. 

Fotó: nyaritaborok.ro


A honlap üzemeltetője, Csatlos Tünde lapunknak elmondta: tavaly tavasszal indították el a weboldalt, az ötletgazda a férje, Csatlos Károly, ugyanis rájöttek, hogy nincsen olyan internetes felület, ahol a szülők egy helyen megtalálhatnák a táborozási lehetőségeket, hogy azok közül kiválasszák a gyereküknek a legmegfelelőbbet. Ha nem tudja valaki konkrétan egy adott tábornak a nevét, hogy arra célirányosan rákeressen, igen nehéz feltérképezni a kínálatot, ebben szeretnének segíteni a szülőknek. 

– Egyre nagyobb igény mutatkozik a táborok iránt, egyre többen szeretnék a vakációt a gyerekeik számára tartalmassá tenni. Hallottunk róla, hogy Magyarországon létezik ilyen oldal, és ebből kiindulva indítottuk el a honlapot – tette hozzá Tünde. Elismerte, nem volt könnyű feladat felkutatni a táborokat, hogy felvehessék a kapcsolatot a szervezőkkel, és tájékoztassák őket a lehetőségről, hogy van egy internetes oldal, ahová ingyenesen fel lehet tölteni a táboraikkal kapcsolatos információkat, azt, hogy melyik időszakban szervezik, mely korosztálynak szól, mennyibe kerül, milyen tevékenységeket foglal magába stb. 

Érdeklődésünkre, hogy mi az oka annak, hogy bár közeleg a vakációs idény, csupán hat tábor szerepel a honlapon, Csatlos Tünde rámutatott: a kezdeményezést mindenki szívesen fogadta, a szülők és a táborszervezők egyaránt, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy azok a szervezők töltik fel inkább az oldalra a kínálatukat, akik nem olyan rég indítottak el valamilyen tábort. Mint mondta, a nagyobb, közismert táborok szervezőivel is felvették a kapcsolatot, ellenben sokan jelezték, hogy amint meghirdetik a táboraikat, rövid időn belül be is telnek a helyek, így nem látják értelmét feltölteni az oldalra, ugyanis a később  érdeklődőket el kell utasítaniuk. 

Tavaly volt időszak, amikor harminc tábor is szerepelt a honlapon, remélhetőleg a vakáció kezdetéig a jelenlegi hat mellé újabb lehetőségek is felkerülnek. 

Fotó: nyaritaborok.ro


Több száz gyereket vonzanak a tematikus táborok

Júniustól augusztus végéig három-négyszáz gyerek tölt el tartalmasan egy vagy akár több hetet is a marosvásárhelyi ForCamp Egyesület által szervezett táborokban. A kínálat rendkívül gazdag, a nyár folyamán mintegy tizenöt tematikus táborba várják a gyerekeket – tájékoztatta lapunkat Major Zsófia oktató, az egyesület munkatársa. 

A ForCamp Egyesületet egypár  éve alapította néhány lelkes fiatal, akik oktatókként és kommunikációs szakemberekként rájöttek arra, hogy a romániai tanügyi rendszerből hiányoznak az alternatív oktatási módszerek, a gyerekeknek a hagyományos rendszerben kevés lehetőségük van személyiségük kibontakoztatására és arra, hogy játszva tanuljanak. Az egyesület a táboroztatás révén próbálja pótolni ezt a hiányosságot. Szakképzett oktatók segítségével szerveznek különböző tematikus (angol-, kézműves-, túlélő-, fotó-, íjász-lovász-, lego-robotika, nemezelő, kerékpáros, illetve családi) táborokat. A tematika mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek személyiségfejlesztésére, az újfajta oktatási módszerek alkalmazására, a természet megismerésére, a szórakoztató programokra és nem utolsósorban a környezetvédelemre.

Ugyanakkor olyan csapatépítő programokat szerveznek, amelyek hozzájárulnak a gyerkek, fiatalok fejlődéséhez, közösségben való boldogulásukhoz. 

Major Zsófia elmondta, az egyesület munkapontja Maroshévízen van, a Farkaslak turistaházban, ez a táborok állandó helyszíne. A teljes nyár le van fedve, megkezdődik az idény június közepén, és augusztus végéig minden héten táboruk van, a nyár folyamán általában három-négyszáz gyerek fordul meg náluk.  A ForCamp egyesület néhány éve szervez táborokat, és gyakorlatilag az év mindenik időszaka le van fedve, tavasszal és ősszel osztálykirándulások vannak, télen sítáborokat szerveznek, a nyári táboraik pedig különböző témakörök és foglalkozások köré csoportosulnak. 

– A tematikus táboraink közül az egyik legnépszerűbb a lovas-íjász tábor, ebből kettőt szervezünk egy idényben, általában egyet júliusban és egyet augusztusban. Ezenkívül van kézműves-, fotó-, lego-robotika, és nemezelőtábor – ez a két utóbbi újdonságnak számít, idén szervezzük meg először. Ugyanakkor szerepel a kínálatban angoltábor, illetve túlélőtáborból is kétféle, az egyik haladó szintű, ide főként visszajáró gyerekek jönnek el. A túlélőtábor része, hogy szinte két napot kint töltünk a Kelemen-havasokban, egy éjszakát a szabad ég alatt. A gyerekek fel vannak osztva csapatokra, őrszemek vannak, akik őrködnek, és táplálják a tüzet, akik a hajnali órában kerülnek sorra, azok főzik a teát – avatott be a túlélőtábor érdekességeibe az oktató. 

A lovastábor esetében kint lovagolnak a sípálya közelében lévő lovardánál, tehát az is elég mozgalmas tábor. Családokat is várnak

Major Zsófia szerint mind több az érdeklődő, vannak táborok, például az íjász-lovas, amit duplázni kellett, akkora az érdeklődés iránta. – Ebből kiindulva indítunk idén egy új tábort, amely szintén hagyományőrzésről szól, ez a hagyományőrző családi tábor, ami magába foglal íjászatot, lovaglást, nemezelést és faragást is. Egy hatnapos tevékenységsorozat, 3-5 fős családok jelentkezhetnek, 15-20 hely van meghirdetve. Családi programok vannak, rotációs alapon zajlanak majd a tevékenységek, mindenik család kipróbálhatja a lovaglást, nemezelést, faragást, és szempont, hogy erre a kisebb gyerekeket is el tudják hozni a szülők. A lényeg, hogy együtt tölti el tartalmasan az idejét a család. Igazából a sítáboraink tapasztalatából kiindulva is jött az ötlet, mivel azok is nagyrészt családi táborok, ott is látjuk, milyen jó a hangulat, hiszen végre együtt tudnak lenni, kissé megpihenni, egymásra figyelni. 

A 7 évnél kisebb gyerekeket családostól, szülői kísérettel tudjuk fogadni. A legtöbb táborunk 7-18 év közötti gyerekeknek szól, vannak bizonyos táborok, amelyek például csak tízéves kortól ajánlottak, ilyen a biciklitábor. A könnyebb táborok, mint az angol-, a kézműves-, a nemezelő-, már 7 éves kortól ajánlottak. Egy táborba huszonnyolcnál több gyereket nem tudunk fogadni, emiatt családiasabb a hangulat – magyarázta az oktató. Megtudtuk, hogy a gyerekeknek Marosvásárhelyről a táborhelyre való utaztatását is vállalják vonattal, ezáltal is tehermentesítve a szülőket. Olyan esetek is voltak, hogy a szebeni, kolozsvári gyerekeket Marosvásárhelyig elhozta a szülő, onnan a szervezőkkel utaztak vonattal a célállomásig. 

– Más megyékből, sőt külföldről is jönnek gyerekek. Nagy az érdeklődés Kolozsvárról, Szebenből, tavaly Brassóból is voltak, a Partiumból is szép számban érkeznek. De Magyarországról, Angliából, Ausztriából is jönnek táborozóink, külföldön élő magyar gyerekek, visszajárók is. Van olyan gyerek, aki a kezdetektől minden évben eljön ugyanabba a táborba, olyan is, aki minden évben mást próbál ki. Van, akit beíratnak egy idényben két táborba is. Az a tapasztalat, hogy jól érzik magukat, szívesen visszajönnek. A táborozás nagyon jó lehetőség a gyerekeknek, hogy önállósodjanak, van olyan, aki azelőtt soha nem aludt távol a szüleitől. Nagyon fontos a szülőnek jól megválasztani a tábort, például ha a gyerek sosem töltött éjszakát a szüleitől távol, akkor nem tanácsos túlélőtáborral kezdeni – tanácsolta Major Zsófia.