2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EP jóváhagyta a földgáztárolók tél előttre tervezett feltöltését

A képviselők szerint gyorsabb ütemben kell pótolni a stratégiai gáztartalékot, hogy az orosz–ukrán háborús konfliktus közepette is biztosított legyen az energiaellátás.

Az uniós tagországok minisztereivel már egyeztetett, új rendeletjavaslat szerint a tagországok és az üzemeltetők 2022. november elsejéig legalább 80 százalékig, de lehetőség szerint 85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat. A következő évek folyamán a cél 90 százalék lesz, hogy Európa az esetleges ellátási zavarok esetén is védett legyen. Az is elvárás lesz a tagországok iránt, hogy több forrásból szerezzék be a földgázt, és külön intézkedésekkel fokozzák az energiahatékonyságot.

A gáztároló létesítmények ezentúl kritikus infrastruktúrának minősülnek

A rendelet szerint a gáztároló létesítmények ezentúl kritikus infrastruktúrának minősülnek, ezért a külső beavatkozás kockázatának kizárása érdekében üzemeltetőiknek kötelező tanúsításon kell átesniük. Kizárólag azoknak az üzemeltetőknek a tulajdonában, illetve ellenőrzése alatt maradhatnak uniós gáztároló létesítmények, amelyek megszerezték ezt a tanúsítványt.

Az Európai Bizottság augusztusig iránymutatást ad ki a tagországoknak arról, hogy hogyan tudnak közösen földgázt beszerezni. Az eljárást két vagy több tagország kezdeményezheti.


Cristian Buşoi
Forrás: Wikipédia„A rendelet megoldást jelent a jelenlegi helyzetben. A Gazprom fegyverként használja az energiaellátást (...), ezért védőhálót kell felhúznunk” – mondta Jerzy Buzek (EPP, Lengyelország), a parlamenti tárgyalóküldöttséget vezető képviselő. A rendeletnek köszönhetően „többé nem lehetnek felelősek a tárolókapacitásainkért olyanok, akik fegyverként használják az energiát. Emellett a közös, uniós földgázbeszerzések is elindulhatnak” – tette hozzá.

Ösztönzött szolidaritási mechanizmus

„A nagy földgáztároló kapacitással rendelkező országoknak kötelességük lesz fogyasztásuk legalább 35 százalékának megfelelő gázt tárolni. Amelyeknek nincs tárolási kapacitásuk, azoknak más tagállamokkal megállapodást kell kötniük a megfelelő gázmennyiség tárolására. Ez a rendelet által ösztönzött szolidaritási mechanizmus” – mondta Cristian Buşoi (EPP, Románia) jelentéstevő, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság elnöke. 

***

A rendeletjavaslatot a képviselők 490 szavazattal, 47 ellenében és 55 tartózkodás mellett fogadták el csütörtökön. Most a Tanács hivatalos jóváhagyására van szükség, hogy a rendelet megjelenhessen az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és hatályba lépjen.

A jogalkotási javaslatot március 23-án nyújtotta be az Európai Bizottság az Ukrajna ellen indított orosz háború hatására. A Parlament április 5-én megszavazta a gyorsított eljárást, és két napra rá a javaslat mellé állt. Az uniós vezetők a versailles-i csúcstalálkozón az energiafüggőség problémáját kezelő intézkedéseket sürgettek.


Forrás: az Európai Parlament hivatalos honlapja