2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden év augusztus első hétvégéjén a gyergyószentmiklósi stadionban, majd utána egy kisvendéglőben ünnepelnek azok, akik kötődnek a helyi és a gyergyói futballhoz. 

Mint Márton Géza, a Gyergyószentmiklósi Jövő hajdani labdarúgója, az esemény marosvásárhelyi szervezője a Népújságnak elmondta: a program 9 órakor az utánpótlás-korosztályok tornáival indult, melyeken ezúttal a 2009-es, 2008-as és 2006-os születésűek játszottak az eseményre érkező vendégcsapatokkal. A Jövő kis futballistái az FK Csíkszereda, a Marosvásárhelyi MSE, a Székelyudvarhelyi ISK, a Csíkszentsimoni Szefite, a Gyergyószárhegyi Bástya, a Gyergyóremetei Kereszthegy és a Csíkszentdomokosi Garados alakulataival találkoztak, a hivatalos megnyitó 10 órakor volt – díszbeszédet tartott Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere és Puskás István, a Gyergyói Jövő elnöke – , majd 10.30-tól az öregfiúké volt a főszerep. A szokásos gálameccsen a gyepre léptek azok a volt játékosok, akik egykoron a Jövő színeiben rúgták a bőrt, majd a mérkőzés után közösen nosztalgiáztak a régi szép időkről. Előtte kisétáltak a temetőbe, megkoszorúzták az együttes egykori labdarúgóinak sírját, Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános prédikációt tartott, a marosvásárhelyi, Szegeden élő egykori válogatott labdarúgó, a 82 éves Publik Antal szavalt. 18 órakor a megyei bajnokságban szereplő felnőttalakulat, a VSK Gyergyó lépett pályára barátságos mérkőzésen, ellenfele a Marosvásárhelyi MSE volt. 

Az esemény főszervezői Ruzsa Péter, Aurel Cerghizan, Buslig Gyula és Ferenc Péter voltak.

Az idei 98. évi szakosztályünnepségen – amely egybeesett az alakulat C osztályba való felkerülésének 50. évfordulójával és B osztályba való feljutásának 40. évfordulójával – több Maros megyei hajdani labdarúgó is részt vett – Soós Zsigmond, Ruszi József, Márton Géza, Surányi Béla, Alexandru Cioloboc, Aszalos János, Vajna Csaba és Kinda György –, akik egykoron jelest alkottak Gyergyószentmiklóson is. 

Mikor kezdődött a Jövő fellendülése?

Az együttes 1969-ben került fel először a C osztályba a marosvásárhelyi Csiki Ferenc és Ioan Pătraşcu edzősége alatt, a következő játékosokkal: Szőcs László, Kertész Ferenc, Maksai Attila, Kemény Béla, Veres Mihály, Farkas Csaba, Kémenes Béla, Ioan Nicu, Málnási Csaba, Ioan Fani, Paltán József, Rövid György, György József és Csergő József. 

Annak idején a katonaság keretében a szomszédos megyékből több futballista került a gyergyószentmiklósi csapathoz, így az évek során Marosvásárhelyről 1972-1974 között Publik Antal volt az úttörő, aki akkor a gyergyóiak edzője lett. Az ő kérésére idővel több marosvásárhelyi játékos került a Jövő csapatához. 

Publik akkor úgy gondolta, hogy az alakulat felkerülhet a B osztályba, de a vezetőség ezt nem értékelte kellőképpen, ugyanis hiányoztak az anyagiak, ezért ő idővel Sepsiszentgyörgyre ment edzőnek. Publik után az 1974-1975-ös évadban a néhai Csiki Ferenc, utána 1975-ben Fazakas József került az alakulathoz, aki megszakításokkal 1978-ig ott edzősködött, majd Székelyudvarhelyre került, Bálint Ferenc lett az utódja. 

Mikor volt a csapat aranykora?

Fazakas hajdanán inkább a fizikai felkészítésre, Bálint a játék egybehangolására fektette a hangsúlyt. 

Tulajdonképpen már Publik kiformálta az akkori csapatot minden szempontból, így a ’70-es évek közepén az alakulat a marosvásárhelyi labdarúgók segítségével is a 2-4. hely egyikét foglalta el a C osztályban. A vezetőség az 1978-1979-es bajknoki idény során határozta el, hogy támogatja a Jövőt, hogy feljusson a B osztályba, mivel az őszi évad végén másodikok lettek, 2 pontra voltak lemaradva a Sinaiától. Aztán a tavaszi idényben a visszatérő Fazakassal feljutott a csapat a B osztályba, de néhány forduló erejéig 1978-ban a brassói Bálint Ferenc is edzte a csapatot.

A Jövő akkori felállítása a következő volt: Ioan Biriş, Szőcs László, Vasile Soitoc – kapusok; György Sándor, Farkas Csaba, Dezső László (mindhárman ifik), Aurel Cerghizan, Ruzsa Péter, Galaci Tibor, Márton Géza, Vajna Csaba, Balázs Béla, Bartha Ferenc, Puskás József, Csergő Sándor, Székely Béres László, Nagy Zsolt, Király József, Pap István és Alexandru Cioloboc – mezőnyjátékosok. 

Közülük Balázst az AS Armata akarta szerződtetni (ő azonban nem ment), a gyergyói Farkas Csaba Nagybányán és a Sportul Studenţesc együttesében, a néhai Dezső László Székelyudvarhelyen is játszott.

 Szőcs, Dezső, Galaci, Balázs és Király egy ideje már az égi pályákon játszanak.

Hogy szerepelt a B osztályban a Jövő?

Az alakulat 1979–1982 között volt a B osztályban.

,,Az első évadban, amikor én fociztam ott, a Jövő a 12. helyen végzett. A legjobb helyezése az 1981–1982-es idényben volt, amikor az 5. helyen volt egy adott pillanatban. 

Idővel jó középszintű együttessé vált, sok meglepetésmérkőzést játszottunk, jól összeszokott csapatot alkottunk, mindent kiadtunk magunkból a lelkes gyergyószentmiklósi közönség előtt, amely mindig mellettünk volt” – értékelt Márton Géza.

Márton azt is elmondta, hogy az első B osztályos meccsen 0-0 arányban játszottak a Suceavával, amelynek kiváló együttese volt az I. szériában, de Jászvásárnak, Bákónak, a romani Laminorulnak, a konstancai Farulnak és Portulnak, a brăilai Chimiának, a brassói Steagul Roşunak, a Medgidiának is jó együttese volt, így nehéz volt megmaradni akkor a B osztályban, de ez sikerült a Jövőnek. 

Kik voltak a Maros megyeiek, akik Gyergyóban futballoztak?

,,Én 1975-ben a Lemnarulnál játszó Ruzsa Péterrel, Vörös Jánossal, Kiss Lajossal, a szovátai Bartha Ferenccel kerültem a Jövőhöz, de még a B osztályos felkerülés előtt ott játszott a marosvásárhelyi Soós Zsigmond (1973–1975), Máthé Attila (1973–1975), Aszalos János (1973–1975), Muntyán László (1976–1978), Ruszi József (1976–1977), Pap István (1976–1979), Király József (1974–1979), Ioan Negrea (1977–1978), továbbá a szovátai Szőcs László kapus (1976-1980), a kerelőszentpáli Ioan Biriş (1973–1980) és Aurel Cerghizan. 

Egykoron még a csapat tagja volt a segesvári Kinda György és Vajna Csaba (1976–1981), a marosvásárhelyi Tamás Emil kapus (1977–1979) – aki az AS Armata ificsapatától került a Jövőhöz, a vásárhelyi Surányi Béla kapus (1974), Horváth Imre és Alexandru Cioloboc, a radnóti Kovács Mihály, a szovátai Végh és Kurkó, a bátosi Erős Károly, a szászrégeni Sorlea, de ott játszott még a most Magyarországon, Budapesten élő Sipos Árpád is, aki ott katonáskodott, majd az AS Armatához került vissza. 

Majd a B osztályba való felkerülés után az erdőszentgyörgyi Székely Béres László (1979–1984), a marosvásárhelyi Viitorultól Kalló Géza (1979–1980), a Gaz Metantól Eugen Bungărdean, Nyárádszeredából Kovács Tibor, az AS Armátától Márton László (1981–1983) és George Ciorceri (1980–1983) került a gyergyószentmiklósi együtteshez – összegezett Márton Géza, aki 1981-ig játszott a Jövőnél, viszont az Ilefornál 39 éves koráig kergette a bőrt, sőt az utolsó, 1989–1991-es bajnoki idényben a megyei bajnokságban 15 gólt lőtt.