2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros megyei Gézengúzok gyermekfesztivált és a Gézengúzok családosok kalákáját több évben is megszervező VÉDEM – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete 2020-ban eltervezett programját valósította meg idén májusban, amikor a fesztivált kiköltöztette a Maros megyei Jobbágytelkére, és ha csak egy nap erejéig is, de az iszlói, ehedi és jobbágytelki gyerekek is részesei lehettek azoknak a programoknak, amelyeket a fesztivál nyújtott több száz gyereknek éveken át.

Egy háromnapos gyerekfesztiválon való részvételre kevés vidéki gyereknek van lehetősége. Az anyagiak, a szociális vagy akár a családi helyzet miatt a szülők nehezebben tudják elvinni ilyen eseményekre a falusi gyerekeket, így az egyesület vitte el hozzájuk a kézműves-foglalkozásokat, az ügyességi játékokat, a táncot és a zenét.

Fotók: Védem Egyesület


A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően a három település óvodásai és 0-5. osztályos diákjai egy pénteki napon népi gyermekjátékokat játszottak, népdalt tanultak, nemezeltek, batikoltak, ügyességi játékokat és társasjátékokat játszottak a jobbágytelki, iskolához közeli sportpályán, ahol Csíki Emőke és Kelemen Vera kézművesek irányították a szorgos kezeket, hogy sok-sok vizes-szappanos kezes simogatással nemeztulipánok és labdák készüljenek gyapjúból, színesebbnél színesebb kendők szülessenek a batikolás technikájával. Moldován Emese zenetanár foglalkozásvezető, valamint Bartis Zoltán zenetanár, prímás jóvoltából pedig körjátékokkal, népi gyermekjátékokkal ismerkedtek a gyerekek, és természetesen jobbágytelki népdalt tanultak.

A kültéri fa ügyességi játékok közül mindenki megtalálta a kedvencét, volt, aki több tíz percig próbálkozott gólyalábazni, amíg egyik kerítéstől a másikig el nem jutott, nem adta fel. A célba dobás, lápjárás, diótörés, golyóvezetés és más játékok lekötötték a gyerekeket, és volt, aki versenyezni akart egy-egy ügyességi játékban nemcsak a társaival, hanem a szervezőkkel és pedagógusokkal is. A felhőtlen játszáshoz a pedagógusok is hozzájárultak Bakó Csilla tanítónő irányításával, segítettek a gyerekeknek, megmutatták, melyik játékkal hogyan kell játszani, az egyensúlyozó feladatoknál támaszt nyújtottak a gyerekeknek, de be is szálltak a mókába, gólyalábaztak, célba dobtak, mert ezek a játékok a felnőttekben is felébresztik a gyermeket.

Kétévi járványhelyzet diktálta tiltások és szabályozások után végre együtt, szabadon lehetett játszani, alkotni, szórakozni. Boda L. Gergely, a Gézengúzok gyermekfesztivál főszervezője is aktív részese volt a játéknap megszervezésének, amelynek végén így nyilatkozott: „A járvány miatt sajnos nem valósíthattuk meg ezt a programunkat hamarabb, de annál nagyobb elégtétel volt idén a gyerekek visszajelzése. Már a program vége előtt azt kérdezgették, hogy jövünk-e még, mikor jövünk még. Az „Ez volt életem idei legszebb napja!”, vagy „Jaj, ha minden iskolanap ilyen lenne!” és ezekhez hasonló örömteli mondatok, amelyek a gyerekek szájából elhangzottak, mindent elmondanak a játéknap hangulatáról és jelentőségéről ezeknek a gyerekeknek az életében.

Védem Egyesület