2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pár hete végre kiköltözött az évekig ott székelő tbc-preventórium a gernyeszegi Teleki-kastélyból, ám konkrét terv ennek további rendeltetését illetően nem körvonalazódott.


Pár hete végre kiköltözött az évekig ott székelő tbc-preventórium a gernyeszegi Teleki-kastélyból, ám konkrét terv ennek további rendeltetését illetően nem körvonalazódott. Egy biztos: a Teleki-örökösök nem bocsátják áruba a kastélyt. Egy őrző-védő céggel kötöttek szerződést, amely állandó felügyeletet biztosít, hogy az impozáns ingatlan ne váljon fosztogatók prédájává.

Amint arról lapunk hasábjain több alkalommal is beszámoltunk, a mutatós barokk épületet, valamint a hozzá tartozó tágas, szép kastélykertet visszaszolgáltatták a Teleki család leszármazottainak. Ezt követően ötéves türelmi idő állt a benne székelő tbc-preventórium rendelkezésére, hogy új székhelyre költözzenek. Ez néhány hete meg is történt, így annak próbáltunk utánajárni, milyen rendeltetést szánnak a továbbiakban az ingatlannak.

Kolcsár Gyula gernyeszegi polgármester, aki nemrég aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az üresen maradt kastélyt kifoszthatják, most elmondta, az örökösök egy őrző-védő céget bíztak meg az épület felügyeletével. Az elöljáró úgy értesült, hogy turisztikai rendeltetést szánnak majd a kastélynak, ám konkrétumokkal nem tudott szolgálni.

A gernyeszegi Bálint János, aki tartja a kapcsolatot a Teleki család leszármazottaival, lapunk megkeresésére elmondta, több örökös érintett az ügyben: a legkisebb gyerek, a Brüsszelben élő Teleki Kálmán, két lánytestvére, valamint elhunyt fiútestvérük két gyereke. Az örökösök a napokban jönnek haza és akkor várhatóan tárgyalnak majd az ingatlan jövőbeli rendeltetéséről. Bálint János úgy tudja, hogy a Brüsszelben élő Teleki Kálmán, aki jelenleg is részmunkaidőben egy kastély ügykezelésével foglalkozik, nyugdíjba vonul és azt tervezi, hogy januárban hazaköltözik Gernyeszegre.

Elképzelésekben nincs hiány

A gyönyörűen felújított marosugrai Haller-kastély példáját látva felmerül a kérdés, nem lehetne-e hasonlóképpen eljárni a gernyeszegi impozáns épülettel is. Bálint János nem tudja, hogy milyen konkrét elképzelései vannak az örökösöknek, ám egy biztos, nem kívánják áruba bocsátani a visszaszolgáltatott ingatlant, holott kaptak ajánlatokat. Egy marosvásárhelyi panzió tulajdonosa jelezte szándékát, hogy megvásárolná a kastélyt, ám a Teleki leszármazottak határozottan elutasították. – Ha a pénzükből csak kenyérre futja, akkor sem adnak el semmit – idézte az örökösöket Bálint János. Szerinte a kastély, amely most üresen áll, alapos felújításra szorul, van, ahol a tetőzet is beázik.

A környék egyik legsikeresebb vállalkozójának, Balogh József megyei tanácsosnak volt pár elképzelése arról, hogyan lehetne a közösség javára kihasználni és népszerűvé tenni az épületet. – Oktatási központban gondolkodtam, konferenciatermekkel. Ehhez 49 évre haszonbérbe vettem volna az épületet és felvettem a kapcsolatot magyarországiakkal, akik már több kastély felújításában részt vállaltak, közösen meg lehetett volna találni a szükséges anyagi forrásokat. A fenti részben 2-3 apartmant ki lehetett volna alakítani az örökösöknek, hogy bármikor hazajönnek, biztosítva legyen a szállásuk – ismertette elképzeléseit a vállalkozó, aki elismerte, konkrétumokról nem tárgyalt az örökösökkel, de nem mondott le terveiről, annál is inkább, mivel hamarosan hazalátogatnak a Teleki-leszármazottak és alkalom adódik velük személyesen tárgyalni.

Legutóbbi ottjártunkkor a gernyeszegiek közül többen úgy vélekedtek, a helyi közösség számára a leghasznosabb az volna, ha egy idősotthont rendeznének be a kastélyban. Ennek kapcsán Balogh József úgy gondolja, Gernyeszegen a hadsereg egykori épülete, amely jelenleg a megyei tanács tulajdonában van, alkalmasabb lenne öregotthonnak.