2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A folsavpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Mărginean Claudiu (képünkön) szülész-nőgyógyász főorvos azon az orvosi tanácskozáson, amelyet múlt héten szerveztek Marosvásárhelyen, a Business Hotel konferenciatermében.


A folsavpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Mărginean Claudiu (képünkön) szülész-nőgyógyász főorvos azon az orvosi tanácskozáson, amelyet múlt héten szerveztek Marosvásárhelyen, a Business Hotel konferenciatermében. A szakorvos szerint a folsav, vas, kalcium szedésével bizonyítottan jelentősen csökken a magzati fejlődési rendellenességek incidenciája.

– A legfőbb ok a magzati fejlődési rendellenességek kiküszöbölése. Romániában a várandós nők 20-25 százaléka felkészületlen volt a terhességre, különböző ásványianyag- és provitaminhiányban szenved, amit naponta pótolni kell a szervezetbe juttatott táplálék-kiegészítőkkel. Európa más országaiban is hasonló ez az arány, a leggyakrabban jód-, folsav- és vashiányban szenvednek a terhes nők. Maros megye esetében például kifejezetten jódhiányos a lakosság táplálkozása. A pácienseket két nagy kategóriába sorolnám: akiket érdekelt és felkészültek a terhességre, már a fogamzást megelőzően szedtek folsavat, illetve akiket nem érdekelt a teherbe esés, sem a megfelelő táplálkozás, ők jó esetben a szakorvos utasításait követik.

Számos országban vannak egészségügyi programok, amelyeknek célja a jód-, folsavhiány kompenzálása, hiszen statisztikailag bizonyított, hogy például a folsav adagolásával a terhesség első szakaszában a fogamzástól számított 3. és 12. héten jelentősen csökkennek bizonyos magzati fejlődési rendellenességek, mint például szív- és idegcső-záródási hibák.

A szívhibák háromszor-ötször gyakoribbak a gerincfejlődési rendellenességeknél, és sokkal nehezebben diagnosztizálhatók. Nagyon fontos a folsav pótlása a terhesség korai szakaszában, hiszen az embrió gerincét lezáró folyamat csak ennek jelenlétében történik hibátlanul, a 13., 14. hét után már semmi sem pótolja a folsavhiányt.