2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A baj ott kezdődött, hogy a közalkalmazotti státusban levő fogyasztóvédelmi biztos nem volt hajlandó politikai utasításokra cselekedni.

A baj ott kezdődött, hogy a közalkalmazotti státusban levő fogyasztóvédelmi biztos nem volt hajlandó politikai utasításokra cselekedni. Ott, ahol szakmai, jogszabályi szempontból hibát talált, alkalmazta a törvény előírásait, azaz figyelmeztetett, sőt, bírságolt is, ha indokolt volt. Ezt egyesek – politikusokhoz, érdekcsoportokhoz közel állók – egyenesen sértésnek vették, és felettesénél, aki mellesleg volt már pártelnök, önkormányzati képviselő, igazgatótanácsi tag, vállalatvezető – bepanaszolták. A „kellemetlenkedő biztost” ezek után megalázták, az ellenőrzésektől eltiltották, majd tiltakozása miatt fegyelmi bizottság elé idézték, kihallgatták, elítélték és… elbocsátották. Fentiek január és május között zajlottak le.

A dolog nem maradt annyiban, a leváltott biztos pert indított, hármat is, saját költségén. Az intézetvezető, bár a fogyasztóvédelmi hivatalnak alkalmazott jogtanácsosa van, neves ügyvédi irodához fordult jogi képviseletért. Feltételezhetően nem pro bono képviselik a közigazgatási bíróságon, és az sem valószínű, hogy az alperes zsebből fizeti a sztárügyvédeket, marad tehát a közpénzváltozat akkor, amikor országosan megszorító intézkedéseket alkalmaznak a közkiadások visszafogására.

A történet itt nem ér véget: a menesztett közalkalmazott első szakaszban nyert, a bíróság ugyanis hatálytalanította az elbocsátására vonatkozó határozatot, és kötelező jelleggel visszahelyezte állásába, mindaddig, míg a per lezárul. Többórás előszobáztatás, megalázás után, az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökség elnökének közbelépésére sikerült betartatni a törvényt azaz, Puia Odetának elfoglalnia állását, ám főnöke ismét korlátozta hatáskörét, egyszerű szolgálatos tiszti munkával bízva meg. Summa summarum, továbbra is „kivonták forgalomból”, nehogy a fogyasztók egészségét szem előtt tartva, „csupa véletlenségből” megbírságolja valakinek a valakijét.

Fentiekből is kiderül, mennyire védi a közalkalmazottat az a törvény, amelyet éppen e célból alkottak meg, és amelyet maga a kormány számtalanszor megsértett, bizonyíték rá a több ezer bírósági végzés. Addig, amíg a politikának, a gazdasági érdekcsoportoknak rendelik alá a közszférát, amíg a szakmaiságnak, a profizmusnak nincs sikere, a törvényeket szelektíven alkalmazzák, és amíg azokat értékelik, akik kiszolgálják a pártérdekeket, senki ne csodálkozzon, hogy úgy mennek a dolgok Romániában, ahogy mennek, hogy az állam intézményeit komolytalannak, hiteltelennek tartják a polgárok, törvényeit pedig megkerülik.