2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legjobb játékfilmnek járó Sauvage Díjat nyerte el az Igor és Ivan Buharov művésznéven ismert magyar szerzőpáros, Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél Melegvizek országa című alkotása a 17. L’Europe autour de l’Europe fesztiválon, írja a Cineuropa. A film szereplői között ott van Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya, vágója pedig az erdélyi származású Dunai László.

A 82 perces art-house film, a Melegvizek országa története egyszerre szimbolizálja az egymással ellentétes ideológiák kereszttüzében vergődő világunk kilátástalanságát, de egyben egy reményteljesebb jövő felé is mutat, ahol a zöld anarchizmus által az emberiség szebb jövő elé nézhet. A Buharovok, akik ezúttal az emberen túli világ hírnökeivé válnak, ösztönös világukat egyfajta csendes poézissel vegyítve vezetik el a nézőt a Meleg Vizek Országába és a történetmesélés új dimenziói felé. A film szinopszisa azzal a kérdéssel indít, hogy kaktusszá változtatható-e az ember? Egyáltalán, meddig tágítható az emberi tudat? A film szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Legyen az pszichofarmakológia, tudattágítás vagy ayahuasca, egytől egyig hozzásegíti őket, hogy elszakadjanak a hierarchián alapuló értékrendtől, és felszabadítsák öntudatukat az elnyomás alól.  A Melegvizek országa – a Buharov testvérek eddigi filmjeihez hasonlóan – számos producer példaértékű összefogásával készült. Főszereplője Szabó Domokos. A forgatókönyvet Igor és Ivan Buharov írta, akik a film operatőrei is Horváth Árpád, Rév Marcell és Bordás Róbert mellett. A vágó Dunai László, a hangmérnök Ripli Gábor.

 A film 2021 végén a 27. Belgrádi Szerzői Filmek Fesztiválján a zsűri fődíját nyerte el. A 17. L’Europe autour de l’Europe fesztiválon dicséretet kapott a Pannónia dicsérete című rövidfilm, Nagy Borbála rendezése, amelynek szintén Dunai László a vágója. 


Jelenet a filmből              Forrás: MTI