2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Heroes vs Villains

Ez évben is műsorra tűzi hagyományos filmzenekoncertjét a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. Az intézmény egyik legnépszerűbb zenei projektje immár tematikát is kapott, ez évben a Heroes vs Villains – azaz Hősök a főgonoszok ellen – címet viseli. 

Az idei rendkívüli hangversenyen a filmvilág hőseinek és negatív karaktereinek epikus csatáját mutatja be a zenekar, a Heroes vs Villains című hangverseny rendkívüli eseménynek számít: a koncertet vetítések és fényjátékok gazdagítják, a műsorra a leghíresebb filmzenéket tűzték. Az érdeklődő közönség a Csillagok háborúja (Star Wars), a Bosszúállók (The Avengers), A keresztapa (The Godfather), Az utolsó mohikán (The Last of The Mohicans), a Harry Potter, A gyűrűk ura (The Lord of The Rings) és más, kultikussá ért filmek zenéit hallhatja.

A koncerten Remus Grama vezényel, a szerzeményeket a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band nevű együttese adja elő. Remus Grama a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának hegedűse és a Bohemia String Quartet alapító tagja, a filharmónia koncertjein karmesteri munkásságáról is ismert fiatal zenész. Tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián hegedű szakon Valeriu Maior egyetemi professzornál végezte. Karmesteri hivatása az utóbbi időben mutatkozott meg. A 2014–2015-ös évadtól a marosvásárhelyi filharmónia számos lecke- és nevelőhangversenyén lépett fel. Jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum szimfonikus zenekarának állandó karmestere. Karmesterként rendszeresen fellép a gyulafehérvári, a besztercei és a botoşani-i szimfonikus zenekarok élén. Repertoárjában szerepelnek többek között J. Haydn, L. van Beethoven, P. I. Csajkovszkij, A. Dvořák, D. Sosztakovics szimfóniái, W. A. Mozart, O. Respighi, G. Gershwin, Bartók Béla, E. Grieg, S. Rahmaninov művei, valamint M. Bruch, F. Mendelssohn-Bartholdy, A. Glazunov, J. Brahms, C. Saint-Saëns, P. Hindemith és Pekka Jalkanen versenyművei. 2018-tól a Bohemian Symphonic Orchestra állandó karmestere. Együttműködött a Viţa de vie együttessel az În Corzi projekt keretén belül a 2018-as AWAKE Fesztiválon. A Bohemian Symphony című projekt 2019-ben ugyanennek a fesztiválnak a keretén belül zajlott le. Mindezek mellett a müncheni Rock Classic Chamber Orchestra (Németország) állandó karmestere.

A Heroes vs Villains című, idei, rendkívüli filmzenekoncertre e héten, április 28-án, csütörtökön este 7 órától, valamint a közönség kérésére április 29-én, pénteken, ugyancsak este 7 órától kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.