2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dokumentarista filmes alkotások nevezését várják

A Filmtett Egyesület hetedik alkalommal hirdeti meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyét, a Filmgaloppot. Az erdélyi magyar filmeket megmérettető verseny évente műfajt vált: hol fikciós alkotások, hol dokumentumfilmek nevezését várják a szervezők, akik vetésforgójuk elvét követve idén ismét a dokumentumfilmeseket célozzák meg.

A Filmgalopp versenye a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein október 6. és 9. között zajlik. A jelentkezés határideje: augusztus 22., vasárnap 23:59. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén teszik nyilvánossá, a díjkiosztó, a fesztivál záróünnepsége október 9-én lesz Kolozsváron.

A verseny célja ezúttal is fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által. Olyan, 2019. január 1-je óta elkészült dokumentarista (élőszereplős vagy animált, de a valóságot rögzítő) alkotások nevezését várják, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készültek, javarészben magyar nyelven.

A nevezés ingyenes. A zsűri által legjobbnak ítélt film egymillió forint pénzjutalomban részesül a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, a közönségkedvenc alkotás számára pedig a Nobila Casa ajánlott fel idén is 1000 lej pénzjutalmat.

A részletes kiírás elérhető a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle honlapján, a filmtettfeszt.ro/verseny oldalon.