2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Más helyszínen, más időpontban, de idén is lesz Alter-Native!

A koronavírus-járvány okozta helyzet nem kíméli a nagy hagyományokkal rendelkező eseményeket sem. Sok esetben több évtizednyi múltra visszatekintő, az elmúlt esztendők alatt bevált standardok és módszerek szerint szervezett eseménysorozatok szünetelnek, illetve változnak meg teljesen ebben az évben. Nincs ez másként az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál esetében sem, amely ugyan nem marad el az idén, de az új körülmények és rendkívüli intézkedések miatt jelentősen átalakul, valamint időpontja is megváltozik.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Szerdán kaptuk az egyik legrégebbi marosvásárhelyi rendezvénysorozatot, egyben az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező filmfesztiválját szervező MADISZ közleményét, miszerint az idén 28. születésnapját ünneplő esemény szabadtérre költözik: a hagyományosnak számító helyszín, a Kultúrpalota helyett ezúttal a főtéri nyári színpad fogadja be a fesztivált, amelyet a szokásosnál korábban, október 7-e és 11-e között tartanak meg. Az előző esztendőkben jegyzettnél valamivel kevesebb, mintegy 800 rövidfilmet neveztek be a szemlére, közülük ismét előzsűri válogatta ki az ebben az évben valamivel rövidebb versenyprogramba bekerülő alkotásokat. 

A kényszerű változtatásokkal kapcsolatosan Sipos Levente fesztiváligazgatót kérdeztük.

– Hosszú évek óta először hagyja el megszokott otthonát, a Kultúrpalotát a filmfesztivál, amelynek hagyományos, novemberi időpontja is megváltozik. Milyen változtatásokra számíthat még a közönség, hogyan kell elképzelni a fesztivált, illetve a jelenlegi helyzetben hogyan zajlik majd a szemle?

– Elsőként megjegyezném, hogy az idén külföldi vendégünk nem lesz. A fesztivált szerdán kezdjük, ugyanúgy, mint eddig, csütörtökön, pénteken és szombaton lesz a versenyprogram, vasárnap a díjnyertes filmek vetítése. Az idén valamivel rövidebb lesz a versenyprogram, mint az eddigi években, és a szemle teljes programja is rövidebb és egyszerűbb lesz. Mivel nem lesznek külföldi vendégeink, a zsűri online nézi majd meg a filmeket, értékel és dönt. Nem osztogatunk meghívókat, a sajtót is csak dolgozni fogadjuk, helyjegyeket adunk. Jelenleg még dolgozunk azon, hogy a Teleki Téka udvarán legyen még egy helyszíne a fesztiválnak, ahol lenne egy felolvasószínház és pár vetítés.

– Ezek szerint ismét lesznek kiegészítő rendezvények is.

– Két koncert biztosan lesz: az egyik fellépő, Ada Milea például annyira fontosnak tartotta, hogy eljöjjön, hogy három nappal előrehozta a repjegyfoglalását. Rajta kívül számos előadóval egyeztettünk, koncertekben állapodtunk meg még márciusban, mielőtt ez az egész elkezdődött volna. Közülük sokan nem tudnak már eljönni, például Hobó. Sokan a karantén miatt, és mi sem tudnánk kifizetni annyi embernek a kötelező tesztelését. Lesz továbbá egy kiállítás is a b5 Stúdióban. Nagyjából marad minden, csak mindenből kevesebb lesz, és nem ott, ahol eddig. Nagyon remélem, hogy megegyezünk, és a jegyeket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház árulja majd, sok egyeztetnivalónk van még, de mindenről időben tájékoztatjuk a közönséget – mondta Sipos Levente.

A korlátozások miatt a fesztivál mind az öt napjára érvényes bérlet vásárlására nem lesz lehetőség, csak napijegyet válthatnak majd a filmkedvelők, a jegyvásárlással és a fesztivállal kapcsolatos további részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Sipos Levente

Fotó: Nagy Tibor (archív)