2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ősszel kezdődő bajnokságban is rajthoz áll a Marosvásárhelyi CSM férfikosárlabda-csapata – mondta Szászgáspár Barnabás, a klub alelnöke, aki egyben a kosárlabda-szakosztályt is irányítja. Ifjúsági játékosokkal, azon a szinten, amelyen az előző idényben is működött a másodosztályban a csapat, mindenképpen indulnak, de abban reménykedik, hogy azért ennél többre lehet számítani.

Ha a klub tudja biztosítani a működés minimális feltételeit, talán ismét a csapat mellé áll a marosvásárhelyi kosárlabda régi támogatója, Virgil Mailat üzletember, aki majd a játékosok fizetésére tud fordítani bizonyos összeget – reménykedett. Márpedig, ha egy minimális alapot meg tudnak teremteni, több játékos szívesen jönne haza, hiszen nem igazán jött be a számításuk ott, ahová szerződtek.

„Ezeknek a fiúknak nincs túlzott igényük – mondta Szászgáspár –, csak a minimális, és az, hogy amit ígérnek, azt mindenki tartsa be.”

Engi-Rosenfeld Dávid és Sánta Szabolcs is hazajönne, utóbbi pedig gyerekcsoportokkal is szívesen foglalkozna, ha teljesülnének a minimális feltételek, illetve Steff Norbert is meggyőzhető lenne, hogy miután teljesen rendbe jött a térdműtéte után, ismét pályára lépjen. Ha pedig Bölöni Tamás is maradna – márpedig adott feltételek mellett miért ne maradna –, a csapat szintje bőven az 1. liga fölé nőne, és ismét megpróbálhatnák a feljutást az élvonalba – vélte a sportvezető.

Mindennek két-három héten belül kell tisztázódnia, akkor kiderül, hogy lesz-e olyan férfikosárlabda-csapata az új idényben Marosvásárhelynek, amely képes lehet ismét az élvonalba jutni, vagy marad a kizárólag ifikre építő együttes a túlélés egyetlen céljával.

Mint ismert, a járvány miatt a Román Kosárlabda-szövetség közgyűlését elhalasztották, így az új bajnoki idényről, annak rendezéséről egyelőre semmit nem lehet tudni. Augusztusban, az idő előtt lezárt idény miatti kárpótlásul nyári ligát szerveznek, kizárólag hazai játékosokkal. Ha összejön a fennebb vázolt optimista változat, ebben a nyári ligában a CSM akár igen jó képességű csapatot is kiállíthat.

Fotó: Nagy TiborEb-selejtező: Jövőre halaszthatják a novemberi mérkőzéseket

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) jövőre halaszthatja a novemberben esedékes férfi-Európa-bajnoki selejtezőket, miután a 2021-es, Csehországban, Georgiában, Németországban és Olaszországban sorra kerülő Eb-t 2022-re halasztották. Az egyik elképzelés szerint a 2021 februári selejtezőablakhoz csatolják a novemberi két fordulót, így akkor kettő helyett négy meccset játszanának a csapatok. Az is elképzelhető, hogy jövő nyáron, az olimpiai kvalifikációs tornák előtt rendezik majd meg ezeket a mérkőzéseket.
Az F csoportot vezető magyar válogatott februárban két győzelemmel kezdte meg szereplését az Eb-selejtezőben Szlovénia és Ukrajna ellen, és november 27-én Ausztriában, három nappal később pedig Szlovéniában lépne pályára. Románia az A csoportban Spanyolország, Lengyelország és Izrael társaságában küzd a kiadó helyekért. November 27-én a lengyelekkel hazai pályán, majd 30-án a spanyolokkal idegenben csatázna az együttes, amely mindkét eddigi meccsét elvesztette: Kolozsváron Spanyolországtól, majd Tel-Avivban Izraellel szemben maradt alul.

Fotó: FRB