2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Ameropa Románia cégcsoport, amelynek tagja a marosvásárhelyi Azomureş is, 2021. április 1-jén nyilvánosságra hozta a 2020-as fenntarthatósági jelentést. A dokumentumot 13 oldalas kiadványként jelentették meg, amely egyebek mellett olyan fejezeteket tartalmaz, mint a Fenntartható mezőgazdaság, Egészség, biztonság és környezetvédelem, Szervezeti kultúra és az emberek. A kiadványról Monica Căbuţcal, az Azomureş kommunikációs és közkapcsolati menedzserével beszélgettünk. 


Monica Căbuţ


– Nehéz évet zártunk, hiszen a 2019-ben kirobbant világjárvány 2020-ban gyűrűzött be Európába, és nem csak az egészségünket kockáztatta, hanem kihatott a gazdasági életre is. Az Azomureşt sem kerülték el a gondok. 

– 2020 minket is olyan helyzet elé állított, amellyel még nem találkoztunk, ennek ellenére sikerült folyamatosan termelni, mi több, elértük a 2020-ra tervezett célkitűzéseinket. Lépéseket tehettünk a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az energiahatékonyság terén. Továbbra is folytatjuk ezt a munkát, és különböző intézkedéseket hozunk,  hogy csökkentsünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, hiszen az európai zöldegyezménynek megfelelően  2030-ig 5%-kal csökkenteni kell a jelenlegi mennyiséget. 

– Április elején nyilvánosságra hozták a 2020-as fenntarthatósági jelentést, amely több fejezetre bontva foglalkozik azzal, hogy milyen irányba tart a kombinát ezen a téren. 

– A dokumentum azokkal az újdonságokkal, innovációkkal is foglalkozik, amelyeket a cégfejlesztési stratégiába belefoglaltunk. Nem csak a termelésre vonatkozik, hanem a különböző növényi kultúráknak megfelelő hatékony műtrágyázást is szorgalmazza az úgynevezett 4C (sz.m.: románul a kulcsszavak C-vel kezdődnek) elvnek megfelelően, vagyis a megfelelő műtrágya használatát megfelelő mennyiségben, adott időpontban, szakszerűen alkalmazva. Ezért is támogatjuk a termék követhetőségének elvét a farmtól a fogyasztókig, hiszen ez megfelel mind az európai, mind a hazai irányzatnak. Az Azomureş a READ Alapítvánnyal együttműködve szaktanácsadást biztosít azoknak a farmereknek, akik a cégtől műtrágyát vásárolnak. 


Fotó: Azomureş Rt.
– Az egyik fejezet a munkavédelemről szól, ahol az áll: annak ellenére, hogy veszélyes környezetben dolgoznak, az alkalmazottak körében kevés baleset történt. 

– A jelentésben valóban az áll, hogy a ledolgozott 8 órás munkaprogramhoz viszonyítva a munkabaleseti ráta 0,58%, az összmunkaidőhöz viszonyítva pedig 0,46%, ami az Európai Műtrágya-előállítók Szövetségének a szakágazatban készített felmérése szerint 2019-ben az átlag alatt volt. 

– Továbbra is vitatott az Azomureş környezetszennyező hatása. Az elmúlt időben az ilyen irányú beruházásoknak köszönhetően sokat csökkent a környezetszennyezés. 

– 2020-ban hat alkalommal bejelentetlenül ellenőrizték a gyártelepet. A mérések azt igazolták, hogy az ipari egység 95,8%-ban megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, 10 alkalommal kellett a hiányosságot pótolni, amelyet a gyár azonnal elvégzett. A cég pontra tett egy belső riasztórendszert, amely elemzi a levegő minőségét, és a megadott értékek túllépésekor automatikusan riasztja az illetékeseket. 2020-ban ötször jeleztek környezetszennyezést, amelyet a dokumentumban is megemlítenek, az esetet a cégvezetés mindannyiszor elemezte, meghozta a szükséges intézkedéseket. 

– A jelentés egyik fejezete szerint a cégcsoport 2025-ig el szeretné nyerni a szakterületen a kiválósági címet, amelyet szintén a környezetvédelemhez kötnek. 

– Ezért elsősorban az energetikai hatékonyságot kell növelni, vagyis csökkentenünk kell a környezetkárosító, ún szénkibocsátási lábnyomot. Ezért 2020-ban több olyan célirányos beruházást eszközöltünk, amelyek lépést jelentenek a kiválósági cím elnyerése irányába. Nagy teljesítményű frekvenciamódosító salétromsav-szivattyúkat szereltünk fel az NPK-részlegen. A konvektor évi 25 megawattórával csökkenti az áramfogyasztást, és biztonságosabbá tette a salétromsavval való ellátást a gyártási folyamatban. Ugyanakkor egy áramingadozás-kiegyenlítő állomást is felszerelt a cég a saját szennyvíztisztító állomásán, aminek köszönhetően az áramfogyasztás 3-5%-kal csökkent, ami évi 40 megawattóra energiamegtakarítást jelent. Ugyancsak 2020-ban a gyár négy gyártóegységéhez külön-külön frekvenciakonvektorokat szereltek fel, amelyeknek köszönhetően évente 6.975 megawattórával csökkentették az áramfogyasztást, hatékonyabbá tették a technológiai folyamatokat, ami szintén hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A tavaly korszerűsítették a gyártelep közvilágítását, ezáltal is évente 93 megawattot spórol a cég. Szintén energiatakarékossági szándékkal folyamatban van az ammóniarészlegen egy kondenzvízturbina felszerelése. A számítások szerint ha beszerelik az említett turbinát, az Azomureş évente több mint 14.000 megawattal több áramot fejleszt saját használatra, ami az évi fogyasztás 3,3%-a. Így az országos hálózatból ennyivel kevesebbet használunk el, ami azt jelenti, hogy a gyár évi szénkibocsátási lábnyoma 4.400 tonna szén-dioxiddal csökken. A beruházásokat norvég kormányalapokból támogatták 601.000 euróval, ez a beruházás értékének a 37%-a. 


Fotó: Azomureş Rt.
– Amint korábban említette, 2020-ban számos olyan beruházás volt, amely növelte az Azomureş energetikai hatékonyságát, és egy új terméket, az ún. AzoGrow NPK-t is piacra dobtak. Milyen fejlesztési terveket valósítanak meg 2021-ben? 

– Amint a jelentésből is kiderült, a legfontosabb célkitűzés, hogy előkészítsük, erősítsük a gyártelep és a termelőegység fenntarthatóságát. Természetesen folytatjuk az elkezdett és folyamatban levő tervek kivitelezését, de újakat is kezdeményezünk. Három évvel ezelőtt az Azomureş a „Lépések a kiválóság felé – 2025” elnevezésű ambíciós, hosszú távú terv keretében elsőbbségi sorrendet állított fel, számunkra fontosak a biztonság, az energiahatékonyság növelésére szánt projektek, illetve a káros gázok kibocsátásának a további csökkentése. Amint említettem, tekintettel arra, hogy sikerült külföldi pályázaton támogatást nyerni az energetikai projektre, elérhetjük az Európai Bizottság zöldegyezményébe (Grean Deal) foglalt célkitűzést, vagyis azt, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Azomureş már 50%-kal csökkentette a mennyiséget, így közel állunk a zöldegyezmény célkitűzésének teljesítéséhez. Az említett stratégiai program  alapján folytatjuk a kutatásokat, az újításokat azért, hogy ezáltal támogassuk a fenntartható mezőgazdálkodást. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy kidolgozzuk a megfelelő használati utasítást műtrágya- típusonként, hogy a gazdák hatékonyabban, környezetkímélőbben gazdálkodjanak. Továbbá az Azomureş hosszú távú stratégiája szerint a környék legkedveltebb munkaadójává szeretne válni. Arra összpontosítunk, hogy erősítsük meglévő programjainkat, új munkaerőt, tehetségeket vonzzunk. Azon leszünk, hogy rendszeres, hosszú távú szakképzést biztosítsunk az alkalmazottaknak, így jelentősén hozzájárulunk a környék gazdaságának fejlesztéséhez is.

(X) 


Fotó: Azomureş Rt.