2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Keddtől rendeltetésszerűen üzemel a marosvásárhelyi olimpiai uszoda

Másodszori uszodaavatóra csődítették oda hétfőn délelőtt 10 órára a sajtót a volt Május 1. strand helyén épült olimpiai uszodába. Egy évvel az első avatót követően, amelyen seregnyi politikus vágta át a szalagot, rögtön lakat került a kapura, mert hiába állt volna készen a létesítmény a sportolók fogadására, a működtetés feltételeinek előkészítéséről megfeledkeztek, így további egy évig kellett várni, amíg végre lett személyzet és pénz a megnyitáshoz. Párhuzamosan elindult ugyan egy folyamat, amelynek eredménye az kellene legyen, hogy a város átveszi az adminisztrálást a minisztériumtól, ennek azonban egy évvel később sem látjuk a végét.

Fotók: Nagy Tibor


A megismételt avatóünnepség azonban ugyancsak félresikerült, mert Novák Eduárd sportminiszter nem érkezett meg időben a helyszínre, a helyi szervezők pedig nélküle nem tudták (merték) megkezdeni az ünnepséget. Utóbb jött a hír, hogy a tárcavezető éppen Budapestről repül Marosvásárhelyre, gépe pedig 11 óra tájban landol Vidrátszegen. A sajtó jelentős része azonban már nem várta meg őt. Akik megvárták, sem részesültek látványos megnyitóban, a pocsék hangosítás miatt hangzavarba fulladtak az ünnepi beszédek.

Cosmin Pop, a minisztériumi alárendeltségű, a létesítményt konkrétan adminisztráló Mureşul klub elnöke még a sportminiszter érkezése előtt elmondta: „Az olimpiai uszodában két medence található, egy 50x25 méteres olimpiai méretű és egy 25x12 és fél méteres edzőmedence. 

A lelátók befogadóképessége 800 fő. Itt találhatók a Marosvásárhelyi Sportklub adminisztratív irodái, valamint melléképületek, öltözők és minden olyan helyiség, amely az uszoda működéséhez szükséges. Az uszodát országos és nemzetközi versenyekre is hitelesítették.” Hozzátette: az uszoda megnyitásával aktiválódik a klub úszószakosztálya is, amely eddig uszoda és edzők híján csak papíron létezett. Elmondta: olyan működési programot készítenek, amely figyelembe veszi a városban működő klubok igényét, de az uszoda nyitva lesz az úszni vágyók előtt is, kivételt csak a hivatalos versenyekre fenntartott napok képeznek. Augusztusban egyelőre 10 és 18 óra között tartanak nyitva, szeptembertől viszont 6 órától este 10-ig. Azt is megtudtuk, hogy két óráért a felnőttek 25, a gyerekek 15 lejt kell fizessenek.

A (nem éppen közkívánatra) megismételt avatóünnepség után úszó Reménység kupát rendeztek, egyéb bemutatók zajlottak. Az uszoda keddtől elvileg rendeltetésszerűen üzemel.