2022. január 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A csúszásmentes utakért

Az országutakon való biztonságos közlekedés érdekében az országos közútkezelő hatóság felkészült a téli időjárási körülményekre. A telephelyeken elegendő csúszásgátló anyag és működőképes hóeltakarító géppark vár bevetésre.

Megkeresésünkre a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság sajtóképviselője hangsúlyozta, hogy a téli útviszonyokra figyelmeztető jelzőtáblákat már november első heteiben kihelyezték, a huzatos közutak mellé hófogó hálókat rögzítettek, valamint felkészültek az országutak csúszásmentesítésére. Több mint 17 kilométernyi hófogót állítottak fel bizonyos útszakaszok mentén, ugyanakkor kétezer olyan jelzőtáblát helyeztek ki, amelyek a téli útviszonyok veszélyeire, illetve a téligumik használatának kötelezettségére figyelmeztetnek, mindenekelőtt a teherszállító járművek vezetőit. A régió lerakataiban összesen több mint 26.000 tonna csúszásgátló anyag áll rendelkezésre. Maros megyében a nyolc telephelyen – Segesváron, Erdőszentgyörgyön, Radnóton, Szászrégenben, Nyárádtőn, Ratosnyán, Kissármáson – jelenleg 3.700 tonna só van, ugyanakkor 60 hóeltakarító és csúszásmentesítő, sószóró gép vár bevetésre, főleg a hegyvidéken. Nyárádtőn, az A3-as erdélyi autópálya felhajtószakasza melletti telephelyen 21 nagy kapacitású hóeltakarító kimondottan az autópálya téli karbantartását, csúszásmentesítését végzi – tájékoztatott Elekes Róbert sajtóképviselő.

Maros megyei telephelyek

Fotó: Elekes Róbert


Arra a kérdésre, hogy használhatnak-e homokot is az országutak csúszásmentesítésére, megtudtuk, hogy környezetvédelmi törvény előírásai értelmében csak a kimondottan veszélyes szakaszokon, hágókon használható a homok. A közútkezelő telephelyein raktározott csúszásgátlóból 200 tonnányi homok és 130 tonna a kalcium-klorid, amit -7 Celsius-fok alatti hőmérséklettől alkalmaznak. A kalcium-klorid amellett, hogy környezetbarát, a téli jégmentesítés egyik leghatékonyabb anyaga, ami akár megelőző kezelésre, akár utókezelésre, a jégpáncél felolvasztására alkalmazható. A hőmérsékleti értékek csökkenésével arányosan a kora reggeli és az esti órákban végzik az utak csúszásmentesítését. A szentpáli felüljárón nemrég történt tömeges koccanás és ráfutás kapcsán újra hangsúlyozta, hogy aznap kora reggel azt a szakaszt is leszórták, amit a közútkezelő bizonyítani tud. A csúszós út mellett a kora reggeli sűrű köd miatt minimálisra csökkent látótávolság, a sebesség és a téligumik hiánya is közrejátszhatott a tömeges koccanásban. Ezért a közútkezelő vezetősége a továbbiakban is a téli útviszonyokhoz igazított sebességre, megfelelő vezetési stílusra és jó állapotban lévő téligumik használatára inti a járművezetőket.

Az erdőszentgyörgyi telep