2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A táncos lábú brácsás

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora augusztus harmadik hetét Fekete Antalnak, a kiváló brácsás-népzenegyűjtőnek szenteli. A zenei válogatásban a művész gyűjtéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


   Fotó: Árendás Péter A Kossuth rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora ezen a héten Fekete Antal életművével foglalkozik.

Fekete Antal, akit a táncházakban sokan csak „Pumaként” ismernek, az egyik legkiválóbb mezőségi muzsikát játszó brácsás. Azt már kevesen tudják róla, hogy valaha hivatásos táncos volt, diplomáját az Állami Balettintézetben kapta az első néptánctagozat végzőseként. A régies falusi népzene fiatal kora óta jelen volt életében, tizenévesen már rendszeresen járt gyűjtőutakra, alapvetően Erdélybe. A ’70–80-as évek Romániájában nem volt könnyű dolga a gyűjtésre vállalkozóknak. Utazási korlátozások nehezítették dolgukat, s ki voltak téve a hatóságok zaklatásainak is. A használt technika legtöbbször csak egy hordozható kazettás magnetofonból állt, ami hangminőség tekintetében igencsak elmaradt a mai berendezésektől. Fekete Antal egyike volt azoknak, akik vállalták a nehézségeket, ennek köszönhetően gazdag népzenei gyűjteményt tudhat magáénak, amelyből immár tizenegy lemezanyag meg is jelent. Empatikus gyűjtőnek tartották, jó emberismerete segítette munkáját. Mégis, sokszor a legértékesebb felvételei olyankor készültek, amikor egyébként is szólt a muzsika, például egy lakodalomban. Fekete Antal gyűjtéseinek egyik legfőbb erénye, hogy az ilyen alkalmakkor is jókor volt jó helyen. A gyűjtő ezekben a helyzetekben inkább a jó fotográfushoz hasonlít, aki megtalálja a legkülönlegesebb pillanatokat, azzal a magától értetődő különbséggel, hogy ő folyamatokat örökít meg. 

Pumát általában zenészként ismerik, de a tehetségek felfedezésében is sokat köszönhet neki a táncházmozgalom, többeket pedig egy-egy életre szóló tanáccsal segített további pályáján.

A műsor a még kiadatlan – mezőségi, marosmenti, székelyföldi, küküllőmenti, gyimesi és kalotaszegi – gyűjtéseivel kíván neki sok erőt és jó egészséget! 

Szerkesztő: Éri Márton. Műsorvezető: Pénzes Géza. Adás: Kossuth rádió (minden reggel 5.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/