2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyilvánosságra hozták szerdán a 2021. évi Prima Primissima Díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. A magyar tudomány kategóriában Egyed Ákos erdélyi történészre, irodalom kategóriában pedig Ferenczes István íróra, költőre is szavazhat a közönség, illetve a kuratórium tagjai.

Egyed Ákos 1929-ben született a Kovászna megyei Bodoson, jelenleg Kolozsváron él. A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, többek között Bolyai-díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, Bethlen Gábor-díjjal, Hazám díjjal tüntették ki. Kutatásai az 1848-as erdélyi forradalomra és Erdély 1867-től 1914-ig terjedő történetére irányulnak, foglalkozott gazdaságtörténettel és a székely társadalom sajátos gazdasági és társadalmi kérdéseivel. 

A magyar tudomány kategóriában Egyed Ákos mellett Kondorosi Éva molekuláris biológus és Pászthy Bea gyermekorvos, gyermek-pszichiáter, családpszichoterapeuta közül választják ki a Prima Primissimát.

Ferenczes István Csíkpálfalván született 1945-ben. 1997-ben Csíkszeredában megalapította a Székelyföld kulturális folyóiratot, a Hargita Kiadóhivatalt, amelynek 2010-es nyugdíjazásáig főszerkesztője, illetve igazgatója volt. Eddig több mint 20 könyve jelent meg, főleg verskötetek, és értékes kordokumentumokat tartalmazó publicisztikai és riportkötetek. Többek között József Attila-díjjal, Balassi Bálint-emlékkarddal, Arany János-díjjal és Kossuth-díjjal tüntették ki. 

A magyar irodalom kategóriában Ferenczes István mellett Kovács István költő, műfordító, történész, polonista és Száraz Miklós György író kapott jelölést.